ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ένα 2014 όπως το 2009

Οι συμπτώσεις είναι μεγάλες.

Το 2009 ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που είχε προαναγγείλει ότι δεν θα στηρίξει την πρόθεση του Κώστα Καραμανλή να ανανεώσει τη θητεία του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία, «εκβιάζοντας» πρόωρες εκλογές.

Το 2014 είναι ο κ. Αλέξης Τσίπρας που διαπιστώνει αναντιστοιχία λαϊκής βούλησης και κυβέρνησης και λέει ότι η Βουλή δεν μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Το 2009, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις ευρωεκλογές αν και στην αντιπολίτευση. To κόμμα έχει διαφορά τεσσάρων μονάδων με την κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία, 36,65% για το ΠΑΣΟΚ 32,30% για το κόμμα του Κώστα Καραμανλή.

Το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζει επίσης τις ευρωεκλογές. Η τελική διαφορά του φθάνει κοντά στις τέσσερις μονάδες. 26,60% για το κόμμα του κ. Τσίπρα, 22,71% για τη Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά.

Το 2009, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ότι θα συνεχίσει κανονικά το έργο της, καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ ότι εκβιάζει εκλογές και θέτει εμπόδια στην πορεία της Ελλάδας.

Το 2014, η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα συνεχίσει κανονικά το έργο της, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για εξωθεσμική συμπεριφορά καθώς ζητά παραίτηση της κυβέρνησης και διάλυση της Βουλής.

Τη συνέχεια την ξέρετε. Το Σεπτέμβριο του 2009, από τη ΔΕΘ, ο Κώστας Καραμανλής παρουσίασε ένα light πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, επικαλούμενος τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, ζητώντας από τους πολίτες να αποφασίσουν για τη μοίρα τους. Οι εκλογές γίνονται, και ο Γ. Παπανδρέου κερδίζει με συντριπτική νίκη τη Ν.Δ. και αναλαμβάνει Πρωθυπουργός. Λίγους μήνες μετά η Ελλάδα εξωθείται στο μνημόνιο.

Τί θα γίνει το 2014; Προφανώς οι συνθήκες δεν είναι ίδιες. Αλλά τα κοινά σημεία παραμένουν. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει να διαχειριστεί το υπόλοιπο των επώδυνων μέτρων του Μνημονίου αλλά και μία δύσκολη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος. Και δεν είναι απίθανο, όπως τότε ο Κ. Καραμανλής, να ζητήσει από τους πολίτες να αποφασίσουν εκείνοι για τη μοίρα τους. Εν προκειμένω για το ποιός θα διαπραγματευτεί την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους....

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.