ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «στοίχημα» του Μαξίμου ενόψει εκλογών

Επιστροφή στο success story, με μέρισμα, ξένους και πετρέλαιο!

Λίγο η …πετρελαιοπαραγωγός Ελλάδα, άλλο τόσο το πρωτογενές πλεόνασμα και η διανομή του, κάτι η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η ελαφρά κάμψη της ανεργίας, «αναβιώνουν» εκ νέου το περιβόητο success story!

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σχεδόν 15 ημέρες πριν την εκκίνηση των διπλών εκλογικών διαδικασιών και η Κυβέρνηση ανοίγει όλα τα χαρτιά της στο τραπέζι, επιχειρώντας να πείσει πως πλέον για την χώρα πέρασαν τα δύσκολα και έρχεται η … ανάπτυξη: Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, θα υπογραφούν οι συμβάσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των ανάδοχων κοινοπραξιών για έρευνες υδρογονανθράκων στα τρία οικόπεδα: Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατακόλου και στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα μπορέσουν να αντληθούν 250 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος υπολογίζει πως με ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, τα έσοδα είναι περίπου 6 δισ. Κάτι που σημαίνει ότι εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, για 250 βαρέλια το ποσό θα φτάσει τα 15 δισ.!!

Νωρίτερα πάντως και συγκεκριμένα σήμερα η Κυβέρνηση θα «μοιράσει» 170,8 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα σε περίπου 281.000 άτομα που αναδείχθηκαν δικαιούχοι μέχρι στιγμής, σε μια προσπάθεια να φανεί πως σε αυτή την φάση «λεφτά υπάρχουν» τουλάχιστον για όσους είναι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος.

Ψήφο εμπιστοσύνης από το εξωτερικό και δη από μακροπρόθεσμα επενδυτικά χαρτοφυλάκια πήρε άλλη μία ελληνική τράπεζα και συγκεκριμένα η Εθνική.

Η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ολοκληρώθηκε, καθώς το βιβλίο προσφορών έκλεισε και η συμμετοχή ήταν απόλυτα ικανοποιητική δεδομένου ότι τα 2,5 δισ. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα καλύφθηκαν τουλάχιστον δυο φορές (δηλαδή πάνω από 5 δισ. ευρώ). Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 2,20 ευρώ. Με αυτό το δεδομένο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κατείχε στις 30/4/2014 84,376% θα περιοριστεί πλέον στο 57%. Στοιχείο που επίσης αναμένεται να αξιοποιήσει το Μαξίμου ως ένδειξη εξόδου από την κρίση και εμπιστοσύνης των ξένων στις προοπτικές της οικονομίας,.

Στο «παιχνίδι» η έστω και ισχνή συρρίκνωση των ποσοστών της ανεργίας που διαμορφώθηκε στο 26,5% το Φεβρουάριο, από 26,6% τον Ιανουάριο του 2014. Το Φεβρουάριο του 2013 η ανεργία ήταν στο 26,7%.

Η μείωση αυτή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφορά σε μόλις 7.987 άτομα, όταν παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας 1.300.165 άτομα, μειωμένοι κατά 14.996 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2013 (-1,1%).

Όπως και να έχει η Κυβέρνηση συνυπολογίζει και αυτές τις εξελίξεις ως ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα δεδομένα στην επικείμενη εκλογική μάχη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.