ΕΛΛΑΔΑ

Μνημόνιο υπέγραψαν Δένδιας-Καμίνης

Έρχεται «σαφάρι» από την ΕΛ.ΑΣ. για το παράνομο παρκάρισμα

Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η εξασφάλιση της ευταξίας στο κέντρο της Αθήνας (παραεμπόριο, παράνομο παρκάρισμα κ.α.) και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, είναι σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το αντικείμενο μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ της ΕΛΑΣ και του Δήμου Αθηναίων.

Τη συμφωνία υπέγραψαν την Πέμπτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Το μνημόνιο προβλέπει διαρκή επικοινωνία μεταξύ δήμου και αστυνομίας, κοινό προγραμματισμό στόχων και δράσεων, εντατικούς ελέγχους με μικτά συνεργεία, κυρίως για το παραεμπόριο, αλλά και σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών.

Στην Αθήνα τον τελευταίο χρόνο υπάρχει εικόνα σαφούς βελτίωσης, όσον αφορά την εγκληματικότητα, αλλά στα θέματα ευταξίας, όπως για παράδειγμα το παράνομο παρκάρισμα, «υπάρχει υποχώρηση, έως καθίζηση», ανέφερε ο κ. Καμίνης, προσθέτοντας ότι έγινε και μια πραγματική αφαίμαξη στα οικονομικά του δήμου, αφού οι εισπράξεις από την ελεγχόμενη στάθμευση μειώθηκαν σε ποσοστό πάνω από 60%.

«Η εικόνα για ένα χρόνο μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι απογοητευτική και απορώ πώς βγήκα πάλι δήμαρχος με αυτή την κατάσταση» είπε ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι «η υποβάθμιση του χώρου φέρνει και αύξηση της εγκληματικότητας» ενώ έκανε λόγο για εκδοχές οργανωμένης εγκληματικότητας, ειδικά σε ό,τι αφορά στο παραεμπόριο, και τόνισε ότι αυτό πλέον δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τη Δημοτική Αστυνομία, και είναι έργο της ΕΛΑΣ.

Ο δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Δένδια να προχωρήσει γρήγορα στην κατάρτιση εγκυκλίων για τους τομείς συνεργασίας που απαιτούνται και γνωστοποίησε ότι ο δήμος παραχωρεί στην Αστυνομία κτίρια, οχήματα και εξοπλισμό για τις ανάγκες της ειδικής υπηρεσίας δημοτικής αστυνόμευσης, που δημιουργείται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ.

Εξάλλου, Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει καλή συνεργασία με τον κ. Καμίνη και πρόσθεσε πως η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι όπως πριν το 2012.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα συζητήσει με τον κ. Καμίνη για μια λογική διαχείριση των μικρών διαδηλώσεων, για να μην κλείνει το κέντρο, καθώς και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε, επίσης, ότι έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο κέντρο, αλλά υπάρχουν προβλήματα που το μνημόνιο συνεργασίας φιλοδοξεί να επιλύσει, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

Σημειώνεται ότι η καταργηθείσα Δημοτική Αστυνομία είχε περίπου 1.100 υπαλλήλους, από τους οποίους ο δήμος κράτησε 100 για τη νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Ελέγχου Κοινόχρηστου Χώρου, 600 πήγαν στην Αστυνομία μέσω της κινητικότητας και οι υπόλοιποι σε άλλα υπουργεία και οργανισμούς.

Από τους 600 που πήγαν στην ΕΛΑΣ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, περίπου 400 θα υπηρετήσουν στην ειδική υπηρεσία για τη δημοτική αστυνόμευση, που σε συνεργασία με τον δήμο θα ασχολείται με ελέγχους σε οίκους ανοχής και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για παράνομη στάθμευση, παρεμπόριο, ηχορύπανση, για θέματα Οικοδομικού Κανονισμού, κλπ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.