ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Για μια πραγματική αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στα μέσα Μαΐου προσερχόμαστε σε μια κρίσιμη εκλογική διαδικασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τον Μαΐο αναμετράται το παλιό και φθαρμένο με το νέο. Οι πολίτες καλούνται είτε να επιβραβεύσουν το «έργο» και το ήθος της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής είτε να αλλάξουν σελίδα για μια πραγματικά νέα, δημοκρατική, συμμετοχική διοίκηση στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Ο απερχόμενος «ακομμάτιστος» Περιφερειάρχης προσφεύγει στις γνωστές παλαιοκομματικές τακτικές, ευτελίζοντας τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, που επί 3.5 χρόνια αποδέχτηκε πλήρως τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, την Τρίτη, 15 Απριλίου έφερε, 65 θέματα προς έγκριση στη συνεδρίαση του τελευταίου, πριν από τις εκλογές, Περιφερειακού Συμβουλίου. Ήταν μια κίνηση ψηφοφοθηρική, που υποτιμά τους αντιπροσωπευτικούς δημοκρατικούς θεσμούς της Αυτοδιοίκησης καθώς κανένα απο αυτά τα έργα δεν θα ξεκινήσει πριν τον Μαϊο.

Απέναντι σε αυτό το ξεπερασμένο και παλαιοκομματικό μοντέλο διοίκησης θα πρέπει να αντιτάξουμε μια νέα αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η επόμενη διοίκηση θα πρέπει να δώσει το βάρος σε τομείς όπως πρόνοια, αλληλεγγύη, ποιότητα ζωής, θέσπιση θεσμών διαφάνειας στη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών αλλά και τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για φαινόμενα διαφθοράς. Στην ανάσχεση της ανεργίας και στην αναπτυξιακή προοπτική.

Η περιφέρεια θα πρέπει να είναι πυλώνας συμμετοχής και δημοκρατίας, να θεσμοθετήσει τους συμμετοχικούς προυπολογισμούς αλλά ακόμα και τα δημοψηφίσματα για σημαντικά ζητήματα της τοπικής κοινωνίας.

Μόνο μια αριστερή, προοδευτική αρχή μπορεί να ιεραρχήσει διαφορετικά τις προτεραιότητες. Την προστασία του περιβάλλοντος και του ελεύθερου δημόσιου χώρου, να στηρίξει ή να δημιουργήσει δομές αλληλεγγύης όπως κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία όχι με την έννοια της ελεημοσύνης αλλά με την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτά.

Απέναντι σε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που λειτουργεί ως εισπρακτικός μηχανισμός επιχειρηματικών συμφερόντων και στις φαραωνικού τύπου λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων που καταστρέφουν το περιβάλλον και επιβαρύνουν τους πολίτες εκτοξεύοντας στα ύψη τα δημοτικά τέλη να υπάρξει μια δημοτική ή περιφερειακή αρχή που προτεραιότητα της είναι η ανακύκλωση, η οικιακή κομποστοποίηση, ένα πυκνό δίκτυο σημείων συλλογής στην πηγή με σύστημα τεσσάρων κάδων, η κατασκευή μικρής κλίμακας μονάδων, ήπιας τεχνολογίας αλλά και η ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Για μια διοίκηση στην τοπική Αυτοδιοίκηση που δε συμφωνεί με το κλείσιμο ή τη συγχώνευση νοσοκομεών αλλά θα παλεύει για την ενισχύση της δημόσιας υγείας. Που δεν θα αφήσει για παράδειγμα να κλείσει το Παίδων Πεντέλης αλλά θα το ενισχύσει τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε προσωπικό.

Για μια Περιφερειακή Αρχή που δεν θα σφυρίζει αδιάφορα όταν αυξάνονται τα διόδια 60% και σε περιοχές της Αττικής κάποιος θα πρέπει να πληρώνει διόδια για να βγεί απο το σπίτι του και διόδια για να μπεί σε αυτό.

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να μετασχηματιστεί και να διευρύνει την παρέμβαση της στην καθημερινότητα του πολίτη, στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.αξιοποιώντας δεκάδες πετυχημένα ευρωπαϊκά και διεθνή παραδείγματα. Η νέα Περιφερειακή Διοίκηση δε θα αποτελέσει μια απλή εναλλαγή αλλά μια πραγματική αλλαγή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

* Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.