ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κατά της καταλογιστικής πράξης Αβραμόπουλου

Οι Γερμανοί προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα υποβρύχια που γέρνουν (!)

Μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας έφτασε η υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

Η γερμανική εταιρία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) που εδρεύει στο Κίελο έχει εξαγοράσει την Howaldtswerke-Deutsche Werft - HDW με την οποία είχε υπογραφεί η συμφωνία για την κατασκευή των υπερσύγχρονων υποβρυχίων τύπου 214 τα οποία δεν έχουν παραδοθεί και ένα που παραδόθηκε έγερνε.

Οι Γερμανοί προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Εθνικής Άμυνα Δημήτρη Αβραμόπουλου να εκδώσει καταλογιστική πράξη σε βάρος της γερμανικής εταιρείας ύψους 115.000.000 ευρώ με την οποία ουσιαστικά ζητεί να του επιστραφεί το σύνολο των ποσών (που έχει δώσει στην επίμαχη εταιρεία το Ελληνικό Δημόσιο από το 2010 έως τα μέσα του 2011, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επικαλούμενος επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, διαβίβασε τη σχετική πράξη στην Δ.Ο.Υ. για είσπραξη. επικαλούμενος αδικαιολόγητο πλουτισμό της γερμανικής εταιρείας λόγω της καθυστέρηση παράδοσης των υπερσύγχρονων υποβρύχιων «κλάσης 214». Πάντως, το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει και στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC) και ζητάει να του επιδικαστεί αποζημίωση για την καθυστέρηση παράδοσης των υποβρυχίων, η οποία εάν γίνει δεκτή στο Δημόσιο μπορεί να επιδικαστούν μέχρι και 6 δισ. ευρώ

Απ΄την πλευρά τους  οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι η καταλογιστική πράξη είναι αντισυνταγματική και παράνομη αφού αρμόδιος για το θέμα καταλογισμών σε ιδιώτες είναι ο υπουργός Οικονομικών. Υποστηρίζουν δε ότι παραβιάστηκε η συνταγματική επιταγή του άρθρου 20 που επιτάσσει πριν την έκδοση οποιασδήποτε καταλογιστικής πράξης να καλείται ο ενδιαφερόμενος σε ακρόαση και ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «υπέπεσε σε πλάνη περί τα πράγματα» και για το λόγο αυτό εφάρμοσε εσφαλμένα την νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.