ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές ο Βρούτσης

Υπό κατάρρευση το ταμείο βενζινοπωλών

Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) έχει χτυπήσει «κόκκινο», με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι παροχές των περίπου 1.000 συνταξιούχων του, που λαμβάνουν συντάξεις οι οποίες κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 500 ευρώ το μήνα.

Το πρόβλημα βιωσιμότητας προέκυψε λόγω της κατάργησης της εισφοράς 0,5% που ίσχυε έως τον Νοέμβριο του 2012 και η οποία επιβαλλόταν στην αξία των καυσίμων.

Την εισφορά επί της τιμής των καυσίμων ήρθε να αντικαταστήσει μία αύξηση κατά 6% των ασφαλιστικών εισφορών των βενζινοπωλών, με απόφαση που έλαβε ξαφνικά το υπουργείο Εργασίας, μόλις την περασμένη Δευτέρα, αλλάζοντας το καταστατικό του Ταμείου και προκαλώντας ασφυξία στον κλάδο.

Η αύξηση των εισφορών μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2012, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δυσβάσταχτη την επιβάρυνση για τους περίπου 6.000 πρατηριούχους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων (ΠΟΠΕΚ), καταγγέλλει ότι ο υπουργός Εργασίας λειτούργησε με «κυβερνητικό αυταρχισμό και διοικητική αυθαιρεσία», καθώς επέβαλλε μια πρόσθετη εισφορά στους βενζινοπώλες, χωρίς να έχει στη διάθεσή του ούτε την απαραίτητη αναλογιστική μελέτη, που θα μπορούσε να δείξει την πορεία του Ταμείου.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για ένα Ταμείο που είχε πριν από το «κούρεμα» των ομολόγων αποθεματικό που ξεπερνούσε τα 280 εκατ ευρώ, ενώ τώρα αυτό έχει ουσιαστικά εξανεμιστεί.

Η «χαριστική βολή» δόθηκε προ διετίας όταν το Ταμείο, που υπάγεται διοικητικά στον ΟΑΕΕ, πρόσφερε εσωτερικό δάνειο στον Οργανισμό ύψους 110 εκατ ευρώ για να καταβάλλει τις συντάξεις. Τα χρήματα αυτά ακόμα δεν έχουν επιστραφεί και τώρα στο ΤΕΑΠΥΚ διαπιστώνουν ότι τα αποθεματικά τους εξανεμίστηκαν.

Η ΠΟΠΕΚ ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά, σε μια προσπάθεια να αντισταθεί σε αυτή τη νέα επιβολή επιπλέον ασφαλιστικής εισφοράς. Υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση κατά μέσο όρο για τους βενζινοπώλες θα κυμανθεί στα επίπεδα των 250 – 300 ευρώ το άτομο, ετησίως.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι εάν δεν επιστραφούν τα χρήματα που έχει καρπωθεί ο ΟΑΕΕ, τότε το ταμείο πρακτικά δεν είναι βιώσιμο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Γιώργος Ασμάτογλου με δήλωσή του, ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας «να λάβει αποφάσεις αφού πρώτα ακούσει τις προτάσεις μας και κυρίως, αφού ετοιμαστεί σχετική αναλογιστική μελέτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες την ξαφνική απόφαση Βρούτση αγνοούσε ακόμα και ο υφυπουργός του, Βασίλης Κεγκέρογλου, γεγονός που, ενόψει εκλογών, δίνει και πολιτικές προεκτάσεις στο θέμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.