ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα διλήμματα των κυβερνώντων

Σε...αντίρροπες πορείες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τους βουλευτές επικαλείται ο Σαμαράς μπροστά στον εκβιασμό Βενιζέλου.

Η ευθυγράμμιση της πολιτικής στρατηγικής ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ενόψει των επικείμενων εκλογών κυριάρχησε στη συνάντηση που είχαν χθες οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς ωστόσο οι δύο πλευρές να κατορθώσουν να «ενοποιήσουν» τις επιδιώξεις τους από την κάλπη.

Είναι άλλωστε προφανές ότι η επιδιωκόμενη από τον κ. Σαμαρά πόλωση λειτουργεί, εκ των πραγμάτων, εις βάρος του ΠΑΣΟΚ ενώ αντιστοίχως η αποτελεσματικότητα του διλήμματος που θέτει ο κ. Βενιζέλος (σ.σ. χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση) στερεί δυνάμει ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία.

Η Ν.Δ. μάχεται για την πρωτιά ή, επί της ουσίας, για μία ελεγχόμενη ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, και προσωπικά ο κ. Βενιζέλος, για την πολιτική επιβίωση του κινήματος και του ίδιου.

Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να σχολιάσει, κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον Αντ1, τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, ωστόσο έθεσε δύο νέες και άκρως ενδιαφέρουσες παραμέτρους: αφενός σημείωσε ότι η κυβέρνηση άντεξε στα πολύ δύσκολα και, συνεπώς, θα αντέξει και τώρα. Θέμα κυβερνητικής σταθερότητας δεν υπάρχει προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, έστω κι αν ακύρωσε με αυτό τον τρόπο το αρχικό δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτεια» που έθεσε στην προεκλογική μάχη αφετέρου δε, και κυρίως, ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στους βουλευτές που επέδειξαν πατριωτισμό και ψήφισαν τα επώδυνα νομοσχέδια. «Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει» είπε ο Πρωθυπουργός, πυροδοτώντας σενάρια για ανασυγκρότηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, ακόμη και εν απουσία του επίσημου ΠΑΣΟΚ.

Είναι σαφές ότι ο κ. Βενιζέλος με όσα είπε ακόμη και χθες (έστω κι αν εισήγαγε και την παράμετρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όπου το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να «κερδίσει» Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Περιφέρεια Αττικής και, πιθανά, 2 – 3 περιφέρειες ακόμη) επιδιώκει να θέσει ένα απονενοημένο διακύβευμα, με την ελπίδα ότι αυτό θα υιοθετηθεί από τους πολίτες. Άλλωστε, στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι οι τελευταίες δύο εβδομάδες πριν την κάλπη θα είναι εβδομάδες οξείας πόλωσης μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα και, συνεπώς, ό,τι προλαβαίνουν να κερδίσουν θα το κερδίσουν τώρα.

Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, κατέδειξε σαφώς χθες, με τη συνέντευξή του στον Αντ1, ότι θα επιδιώκει να προσωποποιήσει την αντιπαράθεση στο δίπολο «Σαμαράς – Τσίπρας», εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξαντλήσει όσες πιθανότητες έχει για ένα καλό αποτέλεσμα. Και σε αυτό το δίπολο είναι, επίσης, προφανές ότι δεν «χωρά» ο κ. Βενιζέλος, γεγονός που εξηγεί τις κραυγές των τελευταίων ημερών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.