ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο αυτοκίνητο του Ερντογάν

Τραγωδία δίχως τέλος στην Τουρκία - Στους 238 οι νεκροί ανθρακωρύχοι

Ο αριθμός των νεκρών στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα είναι 238, ενώ υπάρχουν άλλοι περίπου 120 ανθρακωρύχοι εγκλωβισμένοι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δημαρχείο της πόλης Σόμα, στο νομό Μάνισα της Τουρκίας. Το αυτοκίνητο του Ερντογάν δέχτηκε επίθεση από εξοργισμένο πλήθος.

«Επιστρατεύσαμε όλες τις δυνατότητες του κράτους για το έργο της διάσωσης», είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι «το κράτος, το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και η διοίκηση της εταιρίας θα προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες».

«Θα ερευνηθεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια η υπόθεση» είπε και τόνισε πως «δεν θα επιτραπεί καμία αμέλεια». Σημείωσε ακόμη ότι «θα προβούμε σε βήματα που θα ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη».

anth2

Ο Ερντογάν κάλεσε την τουρκική κοινή γνώμη «να μη δοθεί βάση στις ακραίες ομάδες που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό». Σημειώνεται ότι στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στο ανθρακωρυχείο, ο Ερντογάν είπε πως έκθεση που συνέταξε η αρμόδια κρατική υπηρεσία τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει ότι η εν λόγω επιχείρηση λάμβανε επαρκή μέτρα ως προς τα θέματα της ασφάλειας της εργασίας. Στη συνέχεια ο Ερντογάν έδωσε παραδείγματα από εκρήξεις σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα και είπε πως «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι φυσιολογικό».

Εξοργισμένο πλήθος στην πόλη Σόμα επιτέθηκε στο αυτοκίνητο του Ερντογάν.

Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) είχαν καταθέσει τον Οκτώβριο του 2013 πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Σόμα. Η πρόταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης στις 29 Απριλίου 2014, δηλαδή δέκα πέντε μέρες πριν από το δυστύχημα. Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση αυτή της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν είπε στη συνέντευξη τύπου ότι «στόχος της αντιπολίτευσης με κείνη την πρόταση ήταν να μπλοκαριστούν οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης».

anth3

Όπως έχει ανακοινωθεί νωρίτερα 787 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην επαρχία Μανίσα κατά τη στιγμή της έκρηξης, που συνέβη αργά το βράδυ της Τρίτης. Συνολικά στο ιδιωτικό ανθρακωρυχείο -το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής- απασχολούνταν περίπου 6.500 εργάτες.

Διαδηλώσεις και επεισόδια για την τραγωδία 

Η τουρκική αστυνομία εκτόξευσε στην Άγκυρα δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων φοιτητών οι οποίοι διαδήλωναν κατά τις ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το δυστύχημα. Η ομάδα των 700 ως 800 διαδηλωτών ήθελε να πραγματοποιήσει πορεία από μια πανεπιστημιούπολη της Άγκυρας προς το υπουργείο Ενέργειας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών μονάδων καταστολής, οι οποίες χρησιμοποίησαν επίσης εκτοξευτήρες νερού.

Σποραδικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη, μια δεκαπενταριά άνθρωποι ξάπλωσαν επί δέκα λεπτά της ώρας στο έδαφος του μετρό της πλατείας Ταξίμ για να αποτίσουν συμβολικό φόρο τιμής στα θύματα της καταστροφής, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σάλος στα social media 

Η τραγωδία στο ορυχείο, μια από τις χειρότερες βιομηχανικές καταστροφές της Τουρκίας, έχει προκαλέσει ισχυρή αντίδραση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως εναντίον της κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται για αμέλεια και αδιαφορία για την τύχη των εργατών και γενικότερα των πιο φτωχών, ενώ έχουν διατυπωθεί πολλές εκκλήσεις για διαδηλώσεις.

antr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.