ΕΛΛΑΔΑ

Εκτιμήσεις των καθηγητών για τις Πανελλήνιες

Ανέβηκαν οι επιδόσεις των υποψηφίων, ανεβαίνουν οι βάσεις

Τα στοιχεία του μέσου όρου των γραπτών δείχνουν -όπως συμφωνούν οι καθηγητές/βαθμολογητές- ότι οι υποψήφιοι όχι μόνο κατανόησαν το προς εξέταση θέμα, αλλά απάντησαν και σωστά. Αν οι εκτιμήσεις των καθηγητών θα ανταποκριθούν στην πραγματικότητα, τότε οι βάσεις στις «περιζήτητες» σχολές μοιραία θα ανέβουν.

Οι βαθμολογητές έχουν ξεκινήσει ήδη να διορθώνουν τα γραπτά των μαθημάτων που έχουν εξεταστεί και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τα θέματα που δόθηκαν φέτος έχουν βαθμό κλιμακούμενης δυσκολίας, η διατύπωση γίνεται με σαφήνεια, ενώ ο καλά προετοιμασμένος υποψήφιος μπορεί να γράψει ακόμα και άριστα. Δεν είναι λίγοι οι βαθμολογητές που επισημαίνουν ότι η επιλογή θεμάτων κλιμακούμενης δυσκολίας είναι η πλέον σωστή, καθώς ο στόχος είναι να διαβαθμίζονται οι αποδόσεις των μαθητών και όχι απλά τα θέματα να κρίνονται ως εξαιρετικά δύσκολα ή οι υποψήφιοι να πέφτουν στα... μαλακά.

Εκτός από τη Νεοελληνική Γλώσσα, σύμφωνα με στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, οι υποψήφιοι έχουν καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι στα Μαθηματικά και στα Στοιχεία Στατιστικής γενικής παιδείας, στα Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και στα Μαθηματικά κατεύθυνσης. Στα ίδια επίπεδα με τα περσινά φαίνεται ότι κινείται η βαθμολόγηση της Ιστορίας γενικής παιδείας, ενώ και η Βιολογία δεν έκρυβε παγίδες για τους υποψηφίους, αν και είναι ένα μάθημα που συνήθως τους δυσκολεύει.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αγαπημένες σχολές των υποψηφίων παραμένουν οι ιατρικές και οι νομικές σχολές, ενώ ακολουθούν τα τμήματα Ψυχολογίας, οι σχολές του Πολυτεχνείου, αλλά και οι στρατιωτικές σχολές.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΦΕ, κ. Γιάννης Βαφειαδάκης, εκτιμά ότι αναμένεται ανοδική τάση των βάσεων, κυρίως στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, στο 2ο των θετικών και στο 4ο επιστημονικό πεδίο των τεχνολογικών σπουδών.

Ο εκπαιδευτικός εκτιμά ότι τα καλά γραπτά των Μαθηματικών θα αυξήσουν τις βάσεις εισαγωγής κατά 500 με 700 μόρια, ενώ αναμένονται και οι εξετάσεις στη Χημεία, για να βγει ακριβές συμπέρασμα για τις ιατρικές σχολές. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αν η βαθμολογία και στη Φυσική είναι καλή, είναι ενδεχόμενο η αύξηση σε κάποιες σχολές να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια.

Α. Στο 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων, καθώς οι προσφερόμενες θέσεις μειώθηκαν, αφού το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι επιχειρεί στροφή στις θετικές σπουδές, που οδηγούν ευκολότερα στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων, παρατηρείται αύξηση στην επιλογή του 1ου επιστημονικού πεδίου που αγγίζει το 40%, περισσότερο ως αρνητική ψήφος για να αποφύγουν τα Μαθηματικά οι μαθητές που τα θεωρούν δύσκολα.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να σημειωθεί αύξηση των βάσεων σε νομικές, φιλολογικές και ψυχολογικές σχολές, καθώς και σε σχολές που οδηγούν στα παραϊατρικά επαγγέλματα. Στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται δυσαρμονία με την πρόθεση του υπουργείου για στροφή στα θετικά επαγγέλματα, καθώς φαίνεται ότι μεγάλη μερίδα μαθητών αποφεύγει τα Μαθηματικά.

Τα γραπτά των Αρχαίων Ελληνικών που έχουν βαθμολογηθεί έως τώρα δεν έχουν προβληματίσει καθόλου τους εκπαιδευτικούς, καθώς η σαφήνεια των ερωτήσεων, αλλά και η δυσκολία, που ήταν κλιμακωτή, επιτρέπει σε μεγάλη μερίδα υποψηφίων να βαθμολογηθούν δίκαια, ανάλογα πάντα με το διάβασμα που είχαν κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Β. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα η εικόνα για τα οικονομικά τμήματα, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις για τους υποψηφίους της γενικής σειράς αυξήθηκαν, δεν έχουν εξεταστεί ακόμα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Ενα ακόμα στοιχείο που θα καθορίσει την πορεία των βάσεων σε αυτό το επιστημονικό πεδίο, είναι ότι το έχουν δηλώσει λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι.

Γ. Η πλειονότητα των φοιτητών αναμένεται να εισαχθεί φέτος σε πολυτεχνικές και μαθηματικές σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, καθώς, όπως εκτιμάται από το υπουργείο Παιδείας, είναι απαραίτητη η στροφή στις θετικές επιστήμες που ανοίγουν τις πόρτες στην αγορά εργασίας ευκολότερα. Η πορεία των βάσεων στις σχολές αυτές, εφόσον βέβαια διατηρηθεί παρόμοιος βαθμός δυσκολίας με τα μέχρι στιγμής εξεταζόμενα μαθήματα, αναμένεται ανοδική, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων σε πολυτεχνεία, μαθηματικές, φυσικές και χημικές σχολές.

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζονται την Τρίτη, με τους υποψηφίους να εξετάζονται σε Ιστορία και Φυσική, ανάλογα με την κατεύθυνση που ακολουθούν, ενώ η αυλαία των φετινών εξετάσεων πέφτει την Πέμπτη, με την εξέταση στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, επιλογής όλων των κατευθύνσεων. Ακολουθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.