MEDIA

Με δάνειο από τον ΟΕΚ

Η αποκάλυψη του matrix24 για τη βίλα Ραγκούση στην Πάρο

Το matrix 24.gr είχε πρώτο αποκαλύψει ήδη από τις 5/3/2012 την υπόθεση της βίλας του πρώην υπουργού κ. Γιάννη Ραγκούση, που έχτισε με δάνειο που πήρε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Η σκανδαλώδης υπόθεση που επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο μέσω του σχετικού δημοσιεύματος από το «Πρώτο Θέμα», είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη, προκαλώντας μπαράζ αναδημοσιεύσεων της αποκάλυψης του matrix24.gr (εκτενές θέμα από τον «Ελεύθερο Τύπο» αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος του διαδικτύου).

Όπως είχαμε αποκαλύψει τότε, ο τρίτεκνος κ. Ραγκούσης πήρε δάνειο από τον ΟΕΚ για να χτίσει σπίτι με πισίνα και έτυχε έκπτωσης 40%, κίνηση που γεννά πολιτικό, νομικό αλλά και ηθικό ζήτημα.

Αντί ωστόσο ο κ. Ραγκούσης να δώσει εξηγήσεις για το δάνειο κατηγόρησε το matrix24.gr για ψεύδη και συκοφαντία και προέβη σε κατάθεση αγωγής.

Ολόκληρο το δημοσίευμα με την αποκάλυψη του matrix24.gr για τη βίλα Ραγκούση και το δάνειο από τον ΟΕΚ έχει ως εξής:

«Μείζον πολιτικό, ηθικό, αλλά και νομικό ζήτημα ανακύπτει από την προχθεσινή αποκάλυψη του matrix24.gr για τον τρίτεκνο υπουργό, που πήρε δάνειο από τον ΟΕΚ για να χτίσει σπίτι με πισίνα και έτυχε έκπτωσης 40%.

Δεν αποκαλύψαμε από την πρώτη στιγμή το όνομα του υπουργού επειδή περιμέναμε να αντιδράσει ο ίδιος και να εκθέσει δημόσια τις απόψεις τους. Αφ’ ης στιγμής δεν το έπραξε ή κάποιος από τους συναδέλφους του στη Βουλή δεν κατέθεσε σχετική ερώτηση για να γίνει γνωστή η υπόθεση είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε ότι ο περί ου ο λόγος υπουργός είναι ο τέως υπουργός Εσωτερικών και νυν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης.

Το αίτημα για το δάνειο έγινε στο όνομα της συζύγου του (Αικατερίνη Ρούσου) και στο συμβόλαιο εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες και οι δυο με ποσοστό 50% έκαστος. Το δάνειο ενεκρίθη (αριθμό έγκρισης 08-274001) και το συμβόλαιο υπεγράφη στις 10 Οκτωβρίου 2007 όταν δηλαδή ο Γιάννη Ραγκούσης ήταν ήδη βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Τα σχέδια για την έγκριση του δανείου προέβλεπαν ανέγερση κατοικίας 200 τ.μ. με υπόγειο, ισόγειο, πρώτο, δεύτερο όροφο και πισίνα. Η περιοχή που βρίσκεται το σπίτι είναι η θέση Ψαρόγες Πάρου. Το πόσον του δανείου που ενεκρίθη ήταν 145.000. Από αυτά ο Γιάννης Ραγκούσης κατέβαλε 85.448,96 ευρώ (είχε πληρώσει και δόσεις 3.870 ευρώ) ενώ λόγω εφάπαξ καταβολής και επειδή είναι τρίτεκνος έτυχε έκπτωσης 40%, δηλαδή γλίτωσε περίπου 56.000 ευρώ. Το δάνειο εξοφλήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου 2011 και η άρση της υποθήκης έγινε στις 18 Μαρτίου 2011.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την υπόθεση είναι σοβαρά και σε κάθε περίπτωση, όπως προείπαμε, υπάρχει πολιτικό, νομικό και ηθικό πρόβλημα με τον Γιάννη Ραγκούση. Η ηγεσία της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να πάρουν θέση και να ξεκαθαρίσουν αν αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές ιδίως σε μια περίοδο που η χώρα και οι πολίτες της δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση και τις αυστηρές πολιτικές λιτότητας.

Κατ’ αρχήν το μείζον ζήτημα σχετίζεται με την έγκριση ενός δανείου τα χρήματα του οποίου προέρχονται από εργατικές εισφορές και δόθηκαν για να ανεγερθεί μια κατοικία 199,80 τετραγωνικών μέτρων, η οποία μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το συμβόλαιο, περιέχει και πισίνα! Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που η πισίνα είναι νόμιμη και δηλωμένη, τίθεται ένα νομικό και ηθικό ερώτημα: επιτρέπεται ένα ποσό που προέρχεται από ένα τέτοιο οργανισμό να αξιοποιείται για ένα είδος πολυτελείας; Αν ναι υπάρχουν και άλλοι δικαιούχοι που τους έχει εγκριθεί δάνειο για να φτιάξουν πισίνα;

Μια δεύτερη πτυχή του θέματος σχετίζεται με το γεγονός ότι η σύζυγος του υπουργού, η οποία και αιτήθηκε το δάνειο, εμφανίστηκε να ασκεί το επάγγελμα των οικιακών! (Σημείωση στο συμβόλαιο ως ιδιοκτήτες εμφανίζονται και οι δύο). Με δεδομένο ότι δικαιούχοι επιδότησης είναι μόνο εκείνοι που εργάζονται, ο σύζυγος φρόντισε να εμφανίσει την αιτούσα ως ασφαλισμένη σε δική του επιχείρηση!

Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει στο σημείο αυτό. Το δάνειο εγκρίθηκε στους ενδιαφερόμενους και εντάχθηκαν σε ρύθμιση που αφορά πολύτεκνους. Περίπου στα τέλη του 2007 το δάνειο των 145.000 ευρώ, εγκρίθηκε στους αιτούντες. Η πρώτη καταβολή αποπληρωμής ξεκίνησε στα μέσα του 2010. Αφού καταβλήθηκαν περίπου 4.000 ευρώ σε δόσεις, ένα δεκαήμερο πριν την κατάργηση των ευνοϊκών διατάξεων για τρίτεκνους το ζευγάρι προχώρησε, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2011, στην εξόφληση όλου του ποσού.

Ποιο είναι το ενδιαφέρον σ' αυτή τη περίπτωση; Το γεγονός ότι αξιοποιήθηκε η Υπουργική Απόφαση 50/165 (27/3/2000) σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν ότι σε περίπτωση καταβολής του συνόλου του δανείου μια σειρά από κατηγορίες πολιτών, όπως οι τρίτεκνοι και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης και εξασφαλίζουν έκπτωση 40%.

Με απλά μαθηματικά το ποσό που κατέβαλαν μετρητά ήταν της τάξεως των 85.000 ευρώ. Αν στο ποσό αυτό υπολογιστούν και οι 4.000 που είχαν πληρώσει με τη μορφή δόσεων το ποσό που καταβλήθηκε συνολικά ήταν 89.000 ευρώ και η έκπτωση έφτασε στις 56.000 ευρώ!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης έχει υπόψη του τη σχετική υπόθεση και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε διερεύνηση της.

Το όλο θέμα παρουσιάζει ένα επιπλέον σημειολογικό ενδιαφέρον καθώς πριν από μερικές ημέρες ελήφθη η απόφαση κατάργησης του Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας. Ενός οργανισμού που μέχρι τώρα παρείχε επιδότηση ενοικίου σε 120.000 δικαιούχους και επιδότηση επιτοκίου σε 83.000 εργαζόμενους».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Πολύ καλή δουλειά και δεμένη κάνατε.Μπράβο.Τα λαμόγια πρέπει να ξεσκεπάζονται απόπου και αν προέρχονται.Πρέπει να ξεβρωμίσει λίγο ο τόπος.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.