ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάμεικτα συναισθήματα

Ικανοποίηση και ...προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ

Ικανοποίηση επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη από τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Τουλάχιστον όσον αφορά στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που αφενός μεν αυξήθηκαν, αφετέρου διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό σημαντικά πόστα.

Την ίδια ώρα, όμως, δεν λείπει και ο προβληματισμός των «πράσινων» στελεχών για την εικόνα που θέλησε να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου, με την υπουργοποίηση συγκεκριμένων στελεχών της ΝΔ. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι λεγόμενοι εκπρόσωποι της «λαϊκής δεξιάς» στο σχήμα, όπως ο Αργύρης Ντινόπουλος, η Σοφία Βούλτεψη, ο Μάκης Βορίδης και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, αλλά και ο Βασίλης Κικίλιας. Στον κ.Ντινόπουλο αναγνωρίζουν μεν ότι «γνωρίζει τον χώρο» ως πρώην δήμαρχος, τουλάχιστον σε μεγαλύτερο βαθμό από τον προκάτοχό του στο υπουργείο Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, πλην όμως δεν αποποιούνται τον όρο «λαϊκή δεξιά» που του αποδίδεται, ενώ τονίζουν ότι βρίσκεται στην κορυφή ενός άκρως «εκλογικού» υπουργείου. Αντιστοίχως, στον κ.Κικίλια, αναγνωρίζουν πιο μετριοπαθή λόγο από αυτόν του Νίκου Δένδια, πλην όμως τονίζεται η κυβερνητική του απειρία για ένα τόσο σοβαρό πόστο όπως αυτό του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Στην Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, επιλέγουν να βλέπουν τα πράγματα με αριθμούς. Αυτό που προτάσσουν λοιπόν, είναι ότι από τα 46 συνολικά μέλη του νέου κυβερνητικού σχήματος, το ΠΑΣΟΚ κατέχει πλέον 13 θέσεις. Εξ αυτών τέσσερεις είναι θέσεις υπουργών (Εξωτερικών-Ευάγγελος Βενιζέλος, Υποδομών-Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος – Γιάννης Μανιάτης και Παιδείας-Ανδρέας Λοβέρδος), και τέσσερις είναι θέσεις Αναπληρωτών υπουργών (Εθνικής Άμυνας – Φώφη Γεννηματά, Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υγείας – Λεωνίδας Γρηγοράκος και Αγροτικής Ανάπτυξης – Πάρις Κουκουλόπουλος). Κατέχει ακόμα και πέντε θέσεις υφυπουργών (Εξωτερικών-Δημήτρης Κούρκουλας, Εργασίας – Βασίλης Κεγκέρογλου, Εσωτερικών – Γιώργος Ντόλιος, Ανάπτυξης – Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Πολιτισμού – Άντζελα Γκερέκου). Μετρά δε, μόνο δύο αποχωρήσεις, αυτή του Αθανάσιου Τσαυτάρη από του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και του Συμεών Κεδίκογλου από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας.

Αν κάτι του «στοίχισε» από αυτά, ήταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού μεγάλο κομμάτι της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στους αγρότες. Εξού και το «παζάρι» μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου για το εν λόγω υπουργείο διήρκεσε περί τις δύο ώρες. Ακόμα και μετά την απόφαση Σαμαρά δε, να δοθεί στον Γιώργο Καρασμάνη, πρόβλημα δημιουργήθηκε και στην επικοινωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Ανδρέα Λοβέρδο, του οποίου το όνομα «έπαιζε» ως βέβαιο για τη θέση ως εκείνη την ώρα. Αφού ακολούθησε και νέο τηλεφώνημα Βενιζέλου – Σαμαρά, με τον πρωθυπουργό να είναι ανένδοτος, χρειάστηκε επιπλέον περισσότερο από μισή ώρα επικοινωνίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να δεχθεί το υπουργείο Παιδείας ο Ανδρέας Λοβέρδος. Του προτάθηκαν μάλιστα τρία υπουργεία, αλλά από αυτά Εργασίας και Πολιτισμού, μάλλον ...αναγκάστηκε να προτιμήσει το Παιδείας.

Ανακατατάξεις πάντως, αναμένεται να φέρει ο ανασχηματισμός και στο ΠΑΣΟΚ. Ήδη, ακούγεται το όνομα του Γιάννη Κουτσούκου, που ενώ «έπαιζε» για το νέο κυβερνητικό σχήμα, τελικά δεν δέχθηκε τηλεφώνημα, για την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι την θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει ο Δημήτρης Καρύδης. Όλα αυτά όμως, μέλλουν να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος μία από τις επόμενες μέρες, αφού προς ώρας θα πρέπει να ασχοληθεί με το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και εκείνων που καταφθάνουν στην Αθήνα από την Αφρικανική ήπειρο και μέχρι αύριο Τετάρτη το πρόγραμμά του θα είναι πολύ ...γεμάτο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.