ΚΟΣΜΟΣ

Αγκάθια το φυσικό αέριο και η διπλωματία

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ουκρανία

Αρχίζει σήμερα στην Ουκρανία μια εβδομάδα αποφασιστικής σημασίας, καθώς η χώρα απειλείται με διακοπή της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά και λόγω όλων αυτών που συμβαίνουν με τους αυτονομιστές Φιλορώσους στις ανατολικές περιοχές. Τι σημαίνει για την Ουκρανία ο ερχομός του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη.

Ο νέος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο πρόκειται να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα και ίσως τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο διεθνών εορταστικών εκδηλώσεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί από αύριο, Τρίτη, στην Ευρώπη για την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία, ένα ταξίδι που σηματοδοτείται από τις ιστορικές συγκρούσεις της Γηραίας Ηπείρου εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

Η άνοδος της έντασης με τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία -η ισχυρότερη αναταραχή στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου- θα είναι φανερή σε κάθε σταθμό του Ομπάμα από την Πολωνία ως τη Νορμανδία για τις τελετές της επετείου της 6ης Ιουνίου 1944, καθώς και κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα προβλέπεται να διεξαχθούν σήμερα στις Βρυξέλλες διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να διακοπούν από αύριο οι παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου, κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ υποσχέθηκε χθες, Κυριακή, ότι η Ουκρανία θα πληρώσει μέσα σε δέκα ημέρες στη Ρωσία το χρέος της για το φυσικό αέριο, εφόσον οι δύο χώρες καταφέρουν να συμφωνήσουν σήμερα στους όρους ενός νέου συμβολαίου. Οι συνομιλίες θα αφορούν την τιμή του αερίου, η οποία καθορίσθηκε σ' ένα επίπεδο που δεν έχει αντίστοιχο στην Ευρώπη μετά την άνοδο των φιλοδυτικών στην εξουσία και την οποία οι ουκρανικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά. «Αν η Ρωσία δεν θέλει αυτό το νέο συμβόλαιο, θα ξανασυναντηθούμε ενώπιον ενός δικαστηρίου στη Στοκχόλμη», δήλωσε ο Γιατσενιούκ όταν ερωτήθηκε από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Στις διαπραγματεύσεις που έγιναν την Παρασκευή στο Βερολίνο, το Κίεβο έκανε μια κίνηση ανακοινώνοντας την τακτοποίηση ενός μέρους του χρέους του (786 εκατ. δολάρια από τα 3,5 δισ.). Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε σήμερα πως έλαβε από την ουκρανική Naftogaz 786,4 εκατ. δολάρια για παραδόσεις φυσικού αερίου. «Οι πληρωμές είναι για το Φεβρουάριο και το Μάρτιο», δήλωσε προς το πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι πρώτες διεθνείς επαφές του Ποροσένκο

Ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος εξελέγη στις 25 Μαΐου με περισσότερο από το 54% των ψήφων θα συναντήσει την Τετάρτη στην Πολωνία τον Ομπάμα, η υποστήριξη του οποίου είναι κρίσιμη για την Ουκρανία, χώρα που βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, πριν παρευρεθεί στις τελετές για την Απόβαση στη Νορμανδία έπειτα από πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ, όπως και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, οι ηγέτες της G7 συναντώνται στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο κορυφής που αντικαθιστά εκείνη της Ομάδας των Οκτώ (G8, οι χώρες της G7 συν τη Ρωσία) που είχε προβλεφθεί για την ίδια ημέρα με τη Ρωσία και ματαιώθηκε εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Ο Ποροσένκο, μολονότι δήλωσε πως θέλει να κάνει διάλογο με τη Μόσχα, υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα αφήσει ποτέ τους εξεγερμένους, τους οποίους αποκαλεί «τρομοκράτες» να μετατρέψουν την εξεγερμένη περιοχή σε Σομαλία. Η Ρωσία, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι απεργάζεται την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, απαιτεί να σταματήσει το Κίεβο την «τιμωρητική επιχείρησή» του στις ανατολικές περιοχές που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 200 ανθρώπους -στρατιώτες, αντάρτες και αμάχους- αφότου άρχισε στις 13 Απριλίου. Ωστόσο, μολονότι το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως η Μόσχα έχει ήδη αποσύρει τα δύο τρίτα των στρατευμάτων της από τα ουκρανικά σύνορα, το Κίεβο καταγγέλλει την παρουσία Ρώσων πολιτών μεταξύ των εξεγερμένων και τον εξοπλισμό τους με ρωσικά όπλα, περιλαμβανομένων βαρέων. Οι συνοριοφύλακες ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, ότι συνέλαβαν ένα 38χρονο Ρώσο, ο οποίος είχε συμμετάσχει στη ρωσική εκστρατεία στην Τσετσενία και πολεμούσε στο πλευρό των αυτονομιστών στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε τις τελευταίες ημέρες ανησυχία για την άφιξη ενόπλων από την Τσετσενία, μια κυρίως μουσουλμανική δημοκρατία του ρωσικού Καυκάσου.

Οι ουκρανικές αρχές υποστήριξαν πως κέρδισαν έδαφος έναντι των εξεγερμένων, ωστόσο επί του πεδίου οι μάχες είναι πολλές και ολοένα και πιο βίαιες και αναρχία επικρατεί σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας του Ντονέτσκ, ενός περιφερειακού κέντρου με πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.