ΚΟΣΜΟΣ

Από κυβερνήσεις μέσω του δικτύου της

Όργιο παρακολουθήσεων αποκάλυψε η Vodafone

Ο βρετανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Vodafone αποκάλυψε την Παρασκευή σε μια νέα έκθεση πως κάποιες κυβερνήσεις είχαν άμεση πρόσβαση στο δίκτυό της προκειμένου να υποκλέπτουν τις επικοινωνίες των πελατών της. Η αποκάλυψη αυτή για το εύρος των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών σε ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι η πρακτική αυτή δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ.

Η Vodafone, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, δήλωσε πως κυβερνητικές υπηρεσίες σ' ένα μικρό αριθμό χωρών στις οποίες επιχειρεί, έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυό της, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να υποκλέπτουν όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες στα δίκτυά της.

Ο έλεγχος των υπηρεσιών ασφαλείας σ' όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έχει ενισχυθεί αφότου ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, αποκάλυψε στις εφημερίδες την έκταση των παρακολουθήσεών τους. Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν προκάλεσαν διεθνή αναταραχή, καθώς φάνηκε πως στα προγράμματα παρακολουθήσεων που εφάρμοζαν αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες, περιλαμβάνονταν τηλέφωνα και ηλεκτρονικές επικοινωνίες απλών πολιτών.

Η Vodafone έδωσε στη δημοσιότητα μια «Έκθεση Γνωστοποίησης» (Disclosure Report) στην οποία αναφέρει πως, ενώ σε πολλές από τις 29 χώρες στις οποίες επιχειρεί, κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται δικαστική εντολή για να υποκλέψουν επικοινωνίες των πελατών της, υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες δεν απαιτείται τέτοια εντολή.

Η εν λόγω έκθεση των 40.000 σελίδων είναι η πιο συνολική μέχρι σήμερα επισκόπηση του πώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις κινήσεις των πολιτών τους, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Η Vodafone αναφέρει στην έκθεση αυτή πως δεν μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα όλων των αιτημάτων που δέχεται, επειδή σε ορισμένες χώρες είναι παράνομο να αποκαλύψει αυτή την πληροφορία.

«Σ' ένα μικρό αριθμό χωρών, ο νόμος υπαγορεύει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρχές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ενός παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε μορφή επιχειρησιακού ελέγχου εκ μέρους του παρόχου επί της νομιμότητας των υποκλοπών», αναφέρει η εταιρεία.

Η Vodafone δεν κατονόμασε τις χώρες όπου αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά στο έγγραφο καλεί τις κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τη νομοθεσία ώστε οι υποκλοπές να μπορούν να γίνονται μόνο με νόμιμη αιτιολογία.

Συμμόρφωση με τους κανόνες ζητά η ΕΕ

Την ίδια ώρα να συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι εταιρείες που εδρεύουν εκτός ΕΕ και δραστηριοποιούνται σε αυτήν, συμφώνησαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, αν και οι κυβερνήσεις παραμένουν διχασμένες όσον αφορά τον τρόπο που θα τους επιβάλλουν.

Η συμφωνία που θεωρητικά επιδιώκει να αναγκάσει εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου όπως η Google και η Facebook να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία της ΕΕ αποτελεί ένα πρώτο βήμα μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης για την ενίσχυση των νόμων περί ιδιωτικότητας.

«Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ευρωπαϊκό έδαφος πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Τώρα είναι η στιγμή οι Ευρωπαίοι υπουργοί να δώσουν μια θετική απάντηση στο κάλεσμα αφύπνισης του Έντουαρντ Σνόουντεν», είπε η Ρέντινγκ.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για τη Vodafone δήλωσε: «Όλες αυτά τα γεγονότα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα μηχανισμός προστασίας των δεδομένων που θα είναι απόλυτα εδραιωμένος».

«Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας δικαστής πρέπει να επιτρέπει την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται στο σύνολο του εδάφους της ΕΕ» επέμεινε η Ρέντινγκ.

«Δεν έχουμε δικαιοδοσία στις νομοθεσίες τρίτων χωρών» υπενθύμισε η ίδια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.