ΕΛΛΑΔΑ

Σεμινάριο στο Πολυτεχνείο

Πώς μπορεί να επανέλθει η δημιουργικότητα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Tο Πρώτο Διαδραστικό Σεμινάριο στο πλαίσιο του ερευνητικού Προγράμματος MEDNETA «Για την επαναφορά της δημιουργικότητας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας» που γίνεται σήμερα στο κτίριο της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσίασε η επιστημονική υπεύθυνη του έργου καθηγήτρια Σοφία Αυγερινού-Κολώνια.

Το ερευνητικό έργο ΜΕDΝΕΤΑ εστιάζει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και στοχεύει στην επίτευξη του διασυνοριακού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης (ΑCDs/Arts, Crafts and Design) και τους σχετιζόμενους με αυτές φορείς. Πρόκειται για επαγγέλματα και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα αναγέννησης των ιστορικών πόλεων της Μεσογείου.

sofia avgerinou

Το MEDNETA υλοποιείται στα πλαίσια του ευρωμεσογειακού προγράμματος ENPI CBC (www.enpicbcmed.eu). Οι εταίροι που συναπαρτίζουν την ομάδα του έργου είναι: το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) ως υπεύθυνος και συντονιστής φορέας του έργου, το Κοινωνικό και Οικονομικό ερευνητικό κέντρο της Νότιας Ιταλίας με έδρα το Παλέρμο (CRESM), το Ινστιτούτο των Εικαστικών κλάδων με έδρα την Φλωρεντία (ISIA), το Ινστιτούτο της Βαλένθια για τη Συντήρηση κι Αποκατάσταση της Κληρονομιάς (IVC+r), η Εταιρεία Προστασίας της Μεδίνα με έδρα την Τύνιδα (ASM), το Ινστιτούτο Αστικού Σχεδιασμού- GAIA-heritage με έδρα τη Βηρυτό (GAIA-h) και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Birzeit της Παλαιστίνης (BZU).

Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Από τη μία πλευρά, οι πόλεις της νότιας Μεσογείου, όπου εξακολουθούν να επιβιώνουν τα παραδοσιακά δημιουργικά επαγγέλματα- μπορούν, αξιοποιώντας τα παραδοσιακά προϊόντα και τις τεχνικές τους, να εμπνεύσουν τις ευρωπαϊκές πόλεις της Μεσογείου, οι οποίες με το χρόνο έχουν απολέσει μέρος της παραγωγικής τους βάσης και επομένως της αυθεντικότητάς τους. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες έχουν αξιοποιήσει την κληρονομιά τους ως βάση οικονομικής εξέλιξης, μπορούν να συνεισφέρουν με τη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας στις πόλεις της νότιας Μεσογείου χρησιμοποιώντας παράλληλα πρακτικές διασφάλισης παραγωγής μοναδικών προϊόντων τοπικής προέλευσης.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου καθώς και τα αποτελέσματά του, αναμένεται να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των σύγχρονων μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης οδηγώντας τους κλάδους αυτούς σε ηγετικές θέσεις στις ιστορικές πόλεις όπου έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα του χρόνου. Μεγάλης σημασίας είναι η δημιουργία ενός διασυνοριακού διαλόγου μεταξύ των επαγγελματιών, σχετικών φορέων, τοπικών αυτοδιοικήσεων. Μέσω του έργου, επιδιώκεται να υποστηριχθούν οι σχετικές επαγγελματικές ομάδες καθώς και το δίκτυο των παραγωγικών δραστηριοτήτων που διαμορφώνουν το αστικό και κοινωνικό περιβάλλον αυτών των πόλεων.

Έξι μήνες μετά την επιτυχή έναρξη του προγράμματος προβλέπεται, η πραγματοποίηση έξι Διαδραστικών Σεμιναρίων στις επιλεγμένες πόλεις της Μεσογείου, που συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο MEDNETA (Αθήνα, Φλωρεντία, Βαλένθια, Βηρυτός, Τύνιδα και Χεβρώνα).

Τα θέματα του Σεμιναρίου αφορούν στη σχέση των δημιουργικών δραστηριοτήτων του κοσμήματος και του ενδύματος με το ιστορικό περιβάλλον της Αθήνας, τον τουρισμό, τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες, τις τεχνικές προώθησης (marketing- branding), την εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου πρόκειται να τιμηθούν τεχνίτες-μέντορες του κοσμήματος.

Στο σεμινάριο της 4ης Ιουνίου παρεμβαίνουν σημαντικοί φορείς και επαγγελματικές ενώσεις όπως το ΕΒΕΑ, το ΒΕΑ, o Σύνδεσμος Εξαγωγέων, η ΓΣΕΒΕΕ, το Ινστιτούτο Εμπορίου, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής προβολής του Δήμου Αθηναίων, εκπαιδευτικοί φορείς.

Η επιτυχής υλοποίησή του έργου MEDNETA, προσδοκάται ότι θα διαμορφώσει νέους όρους για την καταρχήν αναβίωση των παραδοσιακών κλάδων στις ιστορικές πόλεις της Μεσογείου που επιπλέον σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό πλήττονται από την διεθνή οικονομική κρίση. Το MEDNETA θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτικά μια πρόταση για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάκαμψη των ιστορικών πόλεων. Θέση του MEDNETA είναι ότι η υποστήριξη της παραγωγικής ενδυνάμωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης συμβάλλει στην αναζωογόνηση των ιστορικών κέντρων, στην ενίσχυση και ανάδειξη της ιστορικής τους ταυτότητας, της παραγωγικότητας, της κοινωνικής συνοχής, της καθημερινής τους διαβίωσης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.