ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός μηχανισμός του Υπουργείου Υγείας

Στο ΣτΕ για το Claw back γιατροί και Ιατρικό κέντρο Αθηνών

Φραγή στο πρόγραμμα Claw back, στο μηχανισμό δηλαδή  αυτόματων επιστροφών δαπανών περίθαλψης, επιχειρούν να βάλουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο  Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Και οι δύο ζητούν να κηρυχθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο  αντισυνταγματικός, αλλά και αντίθετος στην ΕΣΔΑ ο επίμαχος μηχανισμός που θέσπισε το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών. Αυτό προβλέπει «αναδρομική μείωση της νόμιμης και συμβατικής αμοιβής των γιατρών και λοιπών παροχών υπηρεσιών υγείας (Ιατρικά Κέντρα, κ.λπ.) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή η  μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, κ.λπ. που παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (κλινικές, κ.λπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού.
Ότι ποσό υπερβαίνει αυτό το όριο πρέπει να επιστραφεί. από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και το clawback υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση. Αν δεν γίνει αυτό τότε διακόπτεται η σύμβαση.

Οι γιατροί ισχυρίζονται πως καλούνται να επιστρέψουν ποσά τα οποία «δεν έχουν εισπράξει, καθώς όπως είναι γνωστό ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τις νόμιμες αμοιβές στους γιατρούς μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις. Δηλαδή να επιστραφούν ποσά με clawback τα οποία ουδέποτε έχουν εισπράξει οι γιατροί».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.