ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα στοιχεία

Βελτιώνονται τα στοιχεία του προϋπολογισμού, εξοντώνονται οι φορολογούμενοι

Νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 873 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκαν τον Μάιο.

Συνεχίζεται και τον Ιούνιο η καλή πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού εξέλιξη που αποδίδεται ολοφάνερα πλέον από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο πρώην γενικός γραμματέας κ. Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο 20ημερο του Ιουνίου τα συνολικά έσοδα ήταν κατά 22% αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν άνοδο 14%. Πάντως, το κρίσιμο διάστημα για τα έσοδα ενός μήνα είναι το τελευταίο 10ημερο του κάθε μήνα, καθώς τότε εισπράττεται ο ΦΠΑ των μεγάλων επιχειρήσεων και ο φόρος εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων. Είναι ενδεικτικό ότι για φέτος ο στόχος του Ιουνίου για τα συνολικά έσοδα είναι 3,47 δισ ευρώ από 3,165 δισ ευρώ που είχαν εισπραχθεί πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δηλαδή των φορολογούμενων η κατάσταση δείχνει εξοντωτική με τους φορολογούμενους να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ τα δάνεια των επιχειρήσεων που έχουν καταπέσει και είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου συνεχώς αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) προκύπτει ότι μόνο τον Μάιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν ήταν 873 εκατ. ευρώ. Ετσι, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν φέτος έφθασαν 5,19 δισ ευρώ, ενώ συνολικά διαμορφώθηκαν στα 66,37 δισ ευρώ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εισπράξει μέχρι τα τέλη Μαΐου 852 εκατ. ευρώ, ενώ από τις νέες οφειλές (που δημιουργήθηκαν φέτος) έχουν εισπραχθεί 585 εκατ. ευρώ. Η πορεία αυτών των μεγεθών δημιουργεί αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι τα έσοδα μπορεί να στηριχθούν από τις ρυθμίσεις χρεών που είναι διαθέσιμες για τους φορολογούμενους.

Σε ότι αφορά στο σκέλος των ελέγχων που πρέπει να γίνουν, από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ φαίνεται ότι υπάρχει δρόμος ακόμα για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Ειδικότερα μέχρι τα τέλη Μαΐου, οι πλήρεις έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις ήταν 153, όταν ο στόχος για το πρώτο εξάμηνο είναι να φθάσουν τους 250. Επίσης, το ποσοστό είσπραξης φόρων και προστίμων σε σχέση με εκείνα που έχουν βεβαιωθεί ανήλθε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 στο 32,43% αντί του 65% που είναι ο στόχος.

Στους μερικούς ελέγχους που έχουν διενεργηθεί η εικόνα είναι κάπως καλύτερη, δεδομένου ότι έχουν γίνει 243 από τους 340 που έχουν τεθεί ως στόχος. Σχετικά με τους ελέγχους στα άτομα μεγάλου πλούτου, στα τέλη Μαΐου είχαν πραγματοποιηθεί 202, αλλά στελέχη της ΓΓΔΕ αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη 1.222 έλεγχοι που θα φέρουν αποτελέσματα σύντομα.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.