ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση στην Εθνική

ΕτΕ: Διατηρεί την πλειοψηφία της Finansbank

Τι προβλέπει η συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης για την παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία.

Διατηρεί οριστικά την πλειοψηφία της Finansbank στην Τουρκία η Εθνική Τράπεζα. Όπως συμφωνήθηκε με την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας: «η εθνική θα μειώσει τη συμμετοχή της στην τουρκική θυγατρική της, την Finansbank, διατηρώντας ωστόσο την πλειοψηφική συμμετοχή».

Έτσι μπαίνει τέλος στις συζητήσεις για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Εθνικής από την αγορά της Τουρκίας, προοπτική που η διοίκηση τράπεζας απέρριπτε κατηγορηματικά. Σημειώνεται ότι κατά διαστήματα η ΕΤΕ είχε δεχθεί έντονες πιέσεις για την πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία τόσο από την τρόικα όσο και από μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο η διοίκηση με επιμονή επισήμανε σε όλους ότι η αγορά της Τουρκίας αποτελεί τη μεγάλη στρατηγική επιλογή του ομίλου καθώς τόσο από πλευράς μεγέθους αγοράς, όσο και της θέσης που κατέχει η Finansbank αλλά και της ποιότητας της τράπεζας κρίνεται ότι μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πλέον δυναμικές αγορές διεθνώς και δεν μπορεί να συγκριθεί μια καμία αγορά της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας διαμορφώνεται στο 850 δισ. δολάρια όταν αθροιστικά το ΑΕΠ Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Αλβανίας και Σκοπίων ανέρχεται στα 330 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα ο πληθυσμός της Τουρκίας ανέρχεται σε 80,7 εκατ. κατοίκους έναντι 41 εκατ. κατοίκων των 5 παραπάνω γειτονικών χωρών. Η αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του Ομίλου στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενική Διεύθυνσης της Κομισιόν για την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης: «η ΕΤΕ έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει σημαντικά μέτρα εξορθολογισμού, όπως εθελούσια έξοδο εργαζομένων, περικοπές αμοιβών και κλείσιμο υποκαταστημάτων, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες μείωσης δαπανών στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης αποτελεί συνέχεια αυτής της προσπάθειας. Προβλέπει περαιτέρω αναδιάρθρωση των διεθνών δραστηριοτήτων και των μη βασικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, καθώς και ενίσχυση των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, κυρίως με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους και τη συνετή διαχείριση του κινδύνου.»

Με την συμφωνία εξασφαλίζεται ότι ο έλεγχος της Finansbank θα παραμείνει στην Εθνική ενώ η πώληση μειοψηφικών πακέτων μετοχών θα γίνει σε βάθος χρόνου και θα εκτιμηθεί το γενικότερο κλίμα και η κατάσταση στις αγορές.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.