ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ματέο Ρέντσι
«Η διάσωση της Ελλάδας έγινε για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες»
Η διάσωση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται στο γεγονός ότι είχε δανειστεί από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας των σχέσεων εξουσίας εντός της ΕΕ.

«Η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες» δήλωσε ο κ. Ρέντσι, κατά τη διάρκεια εγκαινίων του αυτοκινητοδρόμου Α35 στη βόρεια Ιταλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής «Φρανφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung).
Επανέλαβε δε, το αίτημα της κυβέρνησής του για περισσότερο χρόνο, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμά της. «Η Ιταλία δεν χρειάζεται να παρακαλέσει. Η χώρα απαιτεί περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματός της» αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε σε υψηλούς τόνους ότι η Ιταλία «δεν έχει να παρακαλέσει για τίποτα- θα κάνουμε χρήση της ευελιξίας, στην οποία έχουμε σαφές δικαίωμα».
Σύμφωνα πάντως με τον συντάκτη, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν την αντίδραση του Ματέο Ρέντσι στην αποτυχία του να λάβει από τους εταίρους του μεγαλύτερα περιθώρια για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας.
«Η Ιταλία, η οποία θα έπρεπε ήδη από το 2013 να παρουσιάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, κατάφερε να μετατεθεί η υποχρέωσή της αυτή για το 2015 και τώρα ο κ. Ρέντσι ζητά νέα παράταση έως το 2016» επισημαίνεται, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρεται συχνά στο γεγονός ότι το 2003 η Γερμανία ήταν η μόνη στην ΕΕ που είχε υπερβεί το όριο ελλείμματος του 3%, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό της ένα προνόμιο που δεν επιτρέπει σε άλλους.
Σε αυτό το πλαίσιο -αναφέρεται στο ρεπορτάζ- ο κ. Ρέντσι υπονοεί ότι και η χώρα του ήταν στο παρελθόν πολύ υποχωρητική στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της Νομισματικής Ένωσης και υποστηρίζει ότι οι σχετικές συνθήκες θα πρέπει να αλλάξουν.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...