ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ

Με εντολή Ομπάμα απαγορεύονται οι διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλοφίλων

Εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύονται οι διακρίσεις βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της έμφυλης ταυτότητας υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Το διάταγμα δεν περιλαμβάνει νέες εξαιρέσεις για τις θρησκευτικές οργανώσεις, κάτι που καλωσόρισαν οι ακτιβιστές για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Λευκός Οίκος απέφευγε την έκδοση ενός τέτοιου εκτελεστικού διατάγματος, προτιμώντας κυρίως να ασκεί πιέσεις για την κατάθεση ενός νομοσχεδίου στο Κογκρέσο το οποίο θα απαγόρευε κάθε διάκριση σε βάρος των Λεσβιών, των Ομοφυλόφιλων, των Αμφισεξουαλικών και των Διαφυλικών προσώπων (ΛΟΑΔ) στους χώρους εργασίας σε ολόκληρη την χώρα.

Το νομοσχέδιο αυτό ωστόσο δεν έλαβε την αναμενόμενη στήριξη στο Κογκρέσο και υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων άσκησαν πιέσεις στον Ομπάμα να αναλάβει δράση για να απαγορεύσει τέτοιου είδους διακρίσεις μεταξύ των αναδόχων εταιρειών που συνάπτουν συμβάσεις δημοσίων έργων με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι οποίες απασχολούν το ένα πέμπτο των εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ.

«Πολλοί από εσάς εργαστήκατε για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να δείτε αυτήν την ημέρα να φθάνει. Οργανώσατε όλο αυτό, μιλήσατε για όλο αυτό, υπογράψατε εκκλήσεις, στείλατε επιστολές — το γνωρίζω διότι έλαβα πολλές από αυτές» δήλωσε ο Ομπάμα προκαλώντας γέλια ανάμεσα σε ένα πλήθος υπερμάχων του διατάγματος στο Λευκό Οίκο.

Το 1960 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπέγραψε ένα διάταγμα που απαγόρευε στους δημόσιους εργολάβους τις διακρίσεις «εναντίον οποιουδήποτε υπαλλήλου ή υποψηφίου για μια θέση εργασίας εξαιτίας της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, του φύλου ή της εθνικής καταγωγής». Το εκτελεστικό διάταγμα του Ομπάμα προσέθεσε το σεξουαλικό προσανατολισμό και την έμφυλη ταυτότητα στον κατάλογο με τις κατηγορίες που προστατεύονται από το διάταγμα.

Ο Ομπάμα προέτρεψε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν να εργάζονται για να θεσπιστεί νομοθεσία κατά των διακρίσεων και να εφαρμοστεί για όλους τους εργαζόμενους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.