ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο της Αθήνας για τις φοροελαφρύνσεις

Νέο δανεισμό από τις αγορές σχεδιάζει η Κυβέρνηση

Σχέδιο ώστε να περιορίσει τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για νέο δάνειο που θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις καταστρώνει η Αθήνα, ενόψει των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται να προχωρήσει στην έκδοση 7ετους ομολόγου, έχοντας στο πλευρό του την … Moody’s!

Η Αθήνα με την επιστροφή των πιστωτών στην χώρας μας από τα μέσα Σεπτεμβρίου θέλει να θέσει επί τάπητος τα πλάνα της για φοροελαφρύνσεις: Η τρόικα από την πλευρά της θα ζητήσει ισοδύναμα μέτρα επικαλούμενη δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά.

Η ελληνική πλευρά θέλει να αποδείξει πως πλέον μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να σχεδιάζει πολιτικές που θα ενισχύσουν την έξοδο από το τούνελ της ύφεσης, χωρίς να απαιτείται η συμβολή των δανειστών.

Έτσι, μελετά νέες εξόδους στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου, με στόχο να αποκατασταθεί σταδιακά η δυνατότητα δανεισμού της χώρας από τις διεθνείς χρηματαγορές έναντι λογικού κόστους και να αποφευχθεί έτσι ένα τρίτο δάνειο από την τρόικα.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Οργανισμός Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται για μία έκδοση εντόκων γραμματίων 12μηνης ή το πιθανότερο 18μηνης διάρκειας μέσα στον Αύγουστο.

Τον Σεπτέμβριο όμως θα ανοίξει εκ νέου το βιβλίο προσφορών για τα 3ετη ομόλογα, τα οποία δημοπρατήθηκαν  πρόσφατα.

Η έκδοση αυτή των 3ετων κρατικών τίτλων, άλλωστε, βρέθηκε στη δίνη της θύελλας που προκάλεσε η πορτογαλική τραπεζική κρίση και συγκέντρωσε το μισό από το ζητούμενο ποσό (1,5 δισ. έναντι 3 δισ. που υπολόγιζε η ελληνική πλευρά).

Για τον λόγο αυτό πρόθεση του ΟΔΔΗΧ και φυσικά και της Κυβέρνησης είναι να δώσει ξανά στους επενδυτές την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη έκδοση.

Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και κριθούν πρόσφορες, ο Σεπτέμβριος ενδέχεται να είναι ο μήνας που θα επιχειρηθεί και η έκδοση 7ετούς ομολόγου!!

Όπως εκτιμούν στον ΟΔΔΗΧ η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Οίκο Moody’s τον Αύγουστο θα διαμορφώσει μία ιδανική συγκυρία για την διάθεση  7ετους Κρατικού Τίτλου.

Η Κυβέρνηση έτσι έχει κάθε λόγο να προβεί στην έκδοση, προτού ξεκινήσει ο νέος κρίσιμος έλεγχος της τρόικας από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Κατ΄αυτό τον τρόπο δεν θα συνδεθεί η έξοδος στις αγορές με την έλευση των δανειστών: Υπάρχει άλλωστε και η εκτίμηση πως όσο μεγαλύτερη χρονική απόσταση χωρίζει τη νέα έξοδο στις αγορές από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test ή ελληνιστί «τεστ αντοχής» των τραπεζών από την ΕΚΤ –κάτι που αναμένεται να γίνει το δεύτερο 15νθημερο του Οκτωβρίου- τόσο καλύτερο υπολογίζεται πως θα είναι το κλίμα στις αγορές.

Από την άλλη πιθανή επιτυχία τους εγχειρήματος μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης έναντι της τρόικας ώστε να «χαλαρώσουν» τις απαιτήσεις τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.