ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην αναμονή οι πολίτες που επανελέγχονται

Πότε μπαίνει στους λογαριασμούς το μέρισμα

Σε τρεις φάσεις, μία αυτή την εβδομάδα, άλλη μια στα τέλη του μήνα και ακόμη μία στις αρχές Οκτωβρίου, προβλέπεται να ολοκληρωθεί τελικά η διαδικασία καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, όπως ορίζει η τροποποιημένη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία αυξήθηκε το βασικό εισοδηματικό όριο (πραγματικό ή τεκμαρτό) από τις 6.000 στις 7.050 ευρώ.

Συγκεκριμένα, βάσει της ΚΥΑ που υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι υφυπουργοί Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου:

- Οι δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί με βάση τα εισοδήματα του 2012 (δηλαδή, βάσει των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν πέρυσι) αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος με βάση τα εισοδήματα του 2013 (δηλαδή, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος), θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος Ιουλίου.

- Οι δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν λόγω ελέγχου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ή έχουν παραπεμφθεί για έλεγχο, θα εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα (εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις) από την 1η έως και τις 10 Οκτωβρίου 2014.

Η ΚΥΑ προβλέπει ότι μετά τις 14 Ιουλίου, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα που απορρίφθηκαν θα επανεξεταστούν αυτεπαγγέλτως με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμων φετινών φορολογικών δηλώσεων. Συνεπώς, προϋπόθεση για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος είναι η εμπρόθεσμη υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Τόσο για τις αιτήσεις που έχουν απορριφθεί όσο και για εκείνες που εκκρεμούν προς εξέταση θα ληφθεί ως βασικό όριο εισοδήματος το νέο διευρυμένο όριο των 7.050 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1/3 για τους έγγαμους και κατά 1/6 για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενο ανήλικο. Προκειμένου για μονογονεϊκές οικογένειες, η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται για το πρώτο προστατευόμενο τέκνο σε 1/3, ενώ προκειμένου για δικαιούχο/οικογένεια με ένα τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω η αντίστοιχη με την κατηγορία τους οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας προσαυξάνεται κατά 1/6.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα περίπου 165 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 250.000 νοικοκυριά. Με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και την επανεξέταση των αιτήσεων ώστε να ληφθούν υπόψη και τα φετινά εισοδήματα, θα απορροφηθούν και τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ που απέμεναν προς διάθεση από το συνολικό ποσό των 450 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελούσε το κοινωνικό μέρισμα (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ένστολοι).

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.