ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ

Συλλήψεις για τη δολοφονία του Παλαιστίνιου εφήβου

Συνελήφθησαν, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, έξι ύποπτοι για την απαγωγή και τη δολοφονία του έφηβου Παλαιστινίου, η οποία έχει προκαλέσει σειρά βίαιων συγκρούσεων στο Ισραήλ.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας είπε πως πιστεύεται πως ο φόνος του 16χρονου Μοχάμεντ Αμπού Χουντάιρ είχε εθνικιστικά κίνητρα, διατύπωση που δείχνει ότι οι ισραηλινές αρχές υποψιάζονται πως εμπλέκονται εβραίοι.

Στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μετά την ανακοίνωση ευρημάτων της νεκροψίας, σύμφωνα με τα οποία ο 16χρονος Παλαιστίνιος από την Ανατολική Ιερουσαλήμ κάηκε ζωντανός.

Ο Μοχάμεντ Αμπου Χντέιρ απήχθη και δολοφονήθηκε το βράδυ της Τρίτης, κατά τα φαινόμενα σε αντίποινα για το θάνατο των τριών νεαρών Ισραηλινών.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ζητούν τη διενέργεια έρευνας για το βίντεο που δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό ενός νεαρού Αμερικανοπαλαιστίνιου από την ισραηλινή αστυνομία στη διάρκεια επεισοδίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το βίντεο δείχνει δύο Ισραηλινούς συνοριοφύλακες να κρατούν στο έδαφος και επανειλημμένως να χτυπούν έναν νεαρό μασκοφόρο.

Το θύμα είναι εξάδελφος του 16χρονου Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ.

Ψυχραιμία ζητεί ο Νετανιάχου

Εν τω μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε σήμερα την κυβέρνησή του να «μείνει ψύχραιμη», μετά τις πολεμοχαρείς δηλώσεις υπουργών του που ζητούσαν μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε στιγμές όπως η τωρινή, πρέπει να ενεργούμε με υπευθυνότητα, να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να απόσχουμε από σκληρές δηλώσεις», τόνισε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας» στο νότιο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε πάντως ότι «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ειρήνη και την ασφάλεια».

Δεκαπέντε ρουκέτες και βλήματα όλμου εκτοξεύθηκαν το Σάββατο από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο στρατός ανακοίνωσε πως σε αντίποινα προέβη σε 10 πλήγματα στο κεντρικό και το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, ο οποίος ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Η αυτοσυγκράτηση μπροστά σε εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον γυναικών και παιδιών δεν είναι η σωστή πολιτική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ και συμπληρώνει: «Η στρατηγική του κατευνασμού, η οποία συνδυάζεται με την εξασθένηση της αποτρεπτικής ικανότητάς μας, επιτρέπει στη Χαμάς να πάρει προβάδισμα για την επόμενη παρτίδα».

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν κάλεσε από την πλευρά του και πάλι την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση να ανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας, όπως έγινε γνωστό από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.