ΕΛΛΑΔΑ

Τι ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Σκάνδαλο με τα ΚΕΚ - Τρώνε τα λεφτά των καταρτιζόμενων

Την αποσύνδεση του επιδόματος κατάρτισης από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και από τη διαχειριστική επάρκεια και την ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα των ΚΕΚ συστήνει ο Συνήγορος του Πολίτη μετά τις αναφορές πολιτών, που είτε παρακολούθησαν, είτε εργάσθηκαν ως εκπαιδευτές σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Σύμφωνα με τη σύνοψη διαμεσολάβησης, πολλά ΚΕΚ -αν και έχουν λάβει τη χρηματοδότηση- δεν αποπληρώνουν τους καταρτιζόμενους εντός ενός μηνός από τη λήξη του προγράμματος κατάρτισης. Κι αυτό, αν και οι ωφελούμενοι εντάσσονται στα προγράμματα μετά από μακρόχρονη ανεργία και πολλοί εξ αυτών είναι γονείς ανήλικων παιδιών.

Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει μεν την καταγγελία της σύμβασης παροχής υπηρεσιών, την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης και την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την πληρωμή καταρτιζομένων και εκπαιδευτών.

Γι' αυτό, ο Συνήγορος του Πολίτη συστήνει στο υπουργείο Εργασίας την πλήρη αποσύνδεση της καταβολής του επιδόματος από τα ΚΕΚ, την επανεξέταση των συμβάσεων μεταξύ υπουργείου και ΚΕΚ, εναντίον των οποίων έχουν γίνει καταγγελίες, τη διενέργεια τακτικού ελέγχου και νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της χορήγησης του επιδόματος κατάρτισης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.