ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

«Επεισοδιακή» η λήξη της συνεδρίασης της ΚΠΕ

Τα επόμενα βήματά του αναζητά τώρα το ΠΑΣΟΚ

Οδηγίες προς ναυτιλομένους αναμένουν τώρα οι στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Εντός της ημέρας ή αργότερα αύριο, θα εξειδικευτούν σε συνάντηση μαζί του τα επόμενα βήματα με τα οποία θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτώβρη. Και αν το πολιτικό πλαίσιο εξαντλήθηκε στις διαδοχικές συνεδριάσεις Πολιτικού Συμβουλίου και Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αντίστοιχα, θα πρέπει να βρεθεί και ένας τρόπος να υποστηριχθεί πρακτικά.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αποφασιστεί η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, σε επίπεδο προσώπων. Κορυφαία στελέχη από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αλλά και εκτός αυτού θα μετέχουν στην προσπάθεια, με το ενδιαφέρον όμως να στρέφεται στις επικοινωνίες που θα έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην προσπάθειά του να «επιστρατεύσει» παλιά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ με ιδιαίτερο συμβολισμό και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εγχείρημα. Πέραν όμως από τα πρόσωπα, ενδιαφέρον έχει και η «στροφή», όπως αποφασίστηκε, στη βάση. Μία «βάση» που τελεί υπό διάλυση και στις ομιλίες τους πολλά ήταν τα στελέχη που τόνισαν την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να «ξαναβρεθεί» κοντά της.

Μία πρώτη, «οργανωτική» πρόταση, ακούστηκε από τον Πάρι Κουκουλόπουλο. Μιλώντας για συνέλευση ισότιμων αντιπροσώπων, ζήτησε ανοιχτό μητρώο ως την τελευταία ημέρα πριν από το συνέδριο με μονοσταυρία παντού. «Αντιπρόσωπος θα είναι οποίος συγκεντρώνει 20 σταυρούς και πάνω. Αντιπρόσωποι χωρίς σταυρούς είναι οι κ.κ. Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος και οι επικεφαλής κομμάτων και κινήσεων που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα (π.χ. Φ. Κουβέλης). Όλοι οι άλλοι ζητάμε 20 σταυρούς. Να γυρίσουμε όλοι στη βάση, να ζητήσουμε την εκλογή μας. Δηλαδή, 20 άνθρωποι στο εργοστάσιο, στο χωριό, συνταξιούχοι, άνθρωποι στο γραφείο, φίλοι της παράταξης στέλνουν τον αντιπρόσωπό τους. Μόνο έτσι ανταποκρινόμαστε στην κοινωνία», είπε, παραπέμποντας στη βαση να πει πώς θέλει το κόμμα...

Άγνωστο αν θα επιλεγεί η συγκεκριμένη πρόταση ή όχι, η απόφαση για αυτοοργάνωση το επόμενο διάστημα είναι ειλημμένη. Όχι εξ αρχής. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σύρθηκε σε αυτήν, μετά από μεγάλη πίεση κορυφαίων στελεχών του. Το ίδιο έγινε και για μία άλλη απόφαση. Αυτήν που περιγράφεται στην τελευταία φράση της πολιτικής απόφασης της ΚΠΕ. «Είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ με τα όργανά του θα εκτιμήσει την εξέλιξη αυτής της πορείας, όπως κάνει μέχρι σήμερα», γράφτηκε την τελευταία στιγμή.

Λίγο νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αποκλείσει κατηγορηματικά την διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πριν από το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, για το οποίο και επέμεναν πολλά στελέχη. Και επιχείρησε να περάσει την πρότασή του «ομόφωνα». Αυτό όμως δεν κατέστη εφικτό, ούτε καν όταν το προεδρείο, σε μία προσπάθεια να συγκεράσει τις αντιτιθέμενες απόψεις, πρότεινε αντί ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ένα συνέδριο «συμπαράταξης δυνάμεων» . Λίγο πριν την ολοκλήρωση της δεκάωρης διαδικασίας, παρενέβη επίμονα ο Απόστολος Κακλαμάνης, ζητώντας να μπει στο κείμενο της απόφασης η  πρόταση να γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης για να μην μείνουν ως τον Οκτώβριο αδρανείς οι οργανώσεις του κόμματος, αλλά και αφήνοντας αιχμές για την δημοκρατικότητα των διαδικασιών.

Η ένταση πυροδοτήθηκε γρήγορα και τα πνεύματα δεν κατάφερε να ηρεμήσει ούτε ο προεδρεύων της διαδικασίας Γιάννης Κουτσούκος, ούτε ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης που ξαναπήρε εκτάκτως τον λόγο. Αντίθετα, στον χορό της αντιπαράθεσης μπήκαν και άλλα στελέχη. Ο Φίλιππος Σαχινίδης ρώτησε τι ακριβώς σημαίνει αυτοοργάνωση, ο Παύλος Γερουλάνος και η Αφροδίτη Παπαθανάση ζητούσαν να γίνει ψηφοφορία, παρά το γεγονός ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε πλέον απαρτία στην αίθουσα και ο Γιάννης Μαγκριώτης ζητούσε εγγυήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα διαλυθεί. Ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης και η Τόνια Αντωνίου ζητούσαν επιτακτικά την εφαρμογή της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου για συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, ώστε το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει την πόρτα της επιστροφής σε όσους το εγκατέλειψαν.

Αντί να εκτονώσει την κατάσταση, περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε η παρέμβαση του Χρήστου Πρωτόπαπα που προκάλεσε όσους θέλουν συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να το προκαλέσουν μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται στο καταστατικό. «Δεν είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα για να λαμβάνονται ομόφωνα οι αποφάσεις. Ας είναι και κατά πλειοψηφία... Δεν θα πάθουμε τίποτα » φώναξε από το ακροατήριο ο Απόστολος Κακλαμάνης, με πολλούς από τους παρευρισκόμενους να δηλώνουν στα πηγαδάκια μεταξύ τους ότι αν η απόφαση έμπαινε σε ψηφοφορία, θα ...καταψήφιζαν. Και κάπως έτσι, η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.