ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με Αναστασιάδη

Βενιζέλος: Το μνημόνιο τελειώνει

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο μνημόνιο, το μνημόνιο τελειώνει». «Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών.

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, «η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης. Η χώρα θα βγει από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας- μέλους της Ευρωζώνης, αλλά, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα- μέλος. Αυτή η επάνοδος στην ομαλότητα και την ισοτιμία πρέπει τώρα να είναι ο στόχος μας. Υπό την έννοια αυτή, είναι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα, αυτό που αποφασίστηκε ως προς την οργάνωση των συναντήσεων».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι κατ' επανάληψη είχε θέσει το ζήτημα να σταματήσει αυτή η πρακτική της διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα και της ανάμειξής της στην καθημερινή λειτουργία Υπουργείων και Δημοσίων Υπηρεσιών.

«Από την άποψη αυτή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδος, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι ή αλλού. Αυτό δεν είναι μια απλή συμβολική κίνηση ότι αλλάζουμε σελίδα, είναι και μια ενθάρρυνση να κινηθούμε εμείς με βάση τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες, όπως είναι υποχρέωσή μας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού. Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή συνείδηση της γεωγραφίας και της ιστορίας, είμαστε δυο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμόμαστε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε απλώς μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, που πρέπει να καταλήξει σε ένα αποδεκτό, δίκαιο αποτέλεσμα, σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο, έχουμε και ένα κράτος- μέλος, εν λειτουργία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, με την ιδιότητά του, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία η ΕΕ να αντιλαμβάνεται ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο, δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά την ενδιαφέρουν και την ίδια ως πολιτική οντότητα και θεσμικό οργανισμό». Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα εξαρτάται από τη βούληση του παράγοντα, που είναι αυτός που φέρει την ευθύνη της εισβολής και της κατοχής, που είναι η Τουρκία. Άρα οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι πάντα στραμμένες προς την κατεύθυνση αυτή».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.