ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Αντιδράσεις για το ΕΤΕΑ

ΕΕΑ: Κινδυνεύουν οι συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων

Οι συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων κινδυνεύουν λόγω του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, σημειώνοντας πως με τροπολογία «που αγνοεί προκλητικά κάθε ενδιαφερόμενο» η κυβέρνηση έφερε την τελευταία στιγμή τροπολογία με την οποία όλα τα ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών (βενζινοπωλών, αρτοποιών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, μηχανικών, συμβολαιογράφων, ιδιοκτητών εφημερίδων κ.α.) συγχωνεύονται στο ΕΤΕΑ.

Κύκλοι των βενζινοπωλών, όπως αναφέρει το Επιμελητήριο, ήταν οργισμένοι με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια ακόμη απόφαση υποβάθμισης, έως αφανισμού του ταμείου τους. Μάλιστα θεωρούν απαράδεκτο τον εκβιασμό που τίθεται για μετατροπή σε επαγγελματικό ταμείο αν δεν αποδεχτούν την ένταξη.

Τα επαγγελματικά ταμεία ως γνωστό είναι εθελοντικά πράγμα που δεν διαφέρουν από την ιδιωτική ασφάλιση σε ασφαλιστικές εταιρείες, άρα δεν έχουν και πολλούς λόγους οι ασφαλισμένοι να είναι σε αυτά. Αν δεν δεχτούν, θα περάσουν στα ισχύοντα στο ΕΤΕΑ με αποτέλεσμα το συνεχές κούρεμα των συντάξεων.

«Όπως ακριβώς συνέβη με τους ένστολους, αν τα συνδικαλιστικά όργανα των παραπάνω επαγγελμάτων δεν πάρουν το ρίσκο να συστήσουν επαγγελματικά ταμεία έως τις 30 Ιουνίου 2015, θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ» σημειώνεται σχετικά στην ανακοίνωση.

Συνολικά, όπως επισημαίνεται, το παραπάνω μέτρο αφορά περισσότερους από 250.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Η κυβέρνηση έχει δώσει περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουλίου του 2015 στους αστυνομικούς και τις άλλες επαγγελματικές οργανώσεις, ώστε να προχωρήσουν στη μετατροπή των επικουρικών τους ταμείων σε αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, προκειμένου να μείνουν εκτός ΕΤΕΑ. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλειας και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας και τα υπόλοιπα επικουρικά θα υπαχθούν στο ΕΤΕΑ.

Σημειώνεται τέλος ότι η επικουρική ασφάλιση ελευθέρων επαγγελματιών διέπεται από ειδικούς κανονισμούς, καθώς δεν υπάρχει εργοδοτική εισφορά.

«Εδώ έρχεται το θέμα να διευθετηθεί 'ετσιθελικά' με υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εν λόγω επικουρικής ασφάλισης. Οι συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων, κινδυνεύουν άμεσα από το μαχαίρι του ΕΤΕΑ σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν αναλάβουν πρωτοβουλία να ιδρύσουν επαγγελματικά ταμεία» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.