ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Κουπέπια

Κυπριακά ντολμαδάκια, κρεατένια, απίθανα, ετοιμάζει ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας για αυτό το Σαββατοκύριακο.
Υλικά
60 μεγάλα κληματόφυλλα φρέσκα (στην εποχή τους) ή από βαζάκι + μερικά ακόμα για να καλύψουμε τον πυθμένα της κατσαρόλας
700 γρ. κιμάς αρνίσιος ή μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος)
200 ml ελαιόλαδο
100 γρ. πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 200 γρ. νερό
100 γρ. ρύζι γλασέ
250 γρ. κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι δυόσμος φρέσκος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
χυμός από 2 - 3 λεμόνια
200 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, πολτοποιημένα
αλάτι, πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
Προετοιμασία 1½ ώρα περίπου Ψήσιμο 1½ ώρα περίπου
ΔιαδικασίαΑν πάρουμε φρέσκα κληματόφυλλα, τα πλένουμε καλά και τα ζεματίζουμε σε μια κατσαρόλα σε νερό που βράζει, για 2 λεπτά. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε κληματόφυλλα από βαζάκι, τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Δεν χρειάζονται ζεμάτισμα.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε 50 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, για 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να καβουρντιστεί ελαφρώς και να γίνει σπυρωτός.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε στον κιμά τα υπόλοιπα υλικά (ρύζι, αραιωμένο πελτέ ντομάτας, μαϊντανό, δυόσμο, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο) εκτός από τον πολτό ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά.

Ανοίγουμε ένα - ένα τα κληματόφυλλα με τα «νεύρα» προς τα μέσα, βάζουμε 1 κουτάλι του γλυκού από το μείγμα της γέμισης στη βάση κάθε φύλλου και τη σκεπάζουμε με τις πλευρές του φύλλου που βρίσκονται αριστερά και δεξιά. Διπλώνουμε κατόπιν πάνω από τη γέμιση και τις άλλες πλευρές του φύλλου εναλλάξ, συνεχίζοντας μέχρι να γίνει ένα μικρό δεματάκι. Τυλίγουμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα φύλλα σφιχτά, για να μην ανοίξουν τα κουπέπια.

Στρώνουμε λίγα κληματόφυλλα στον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια κατά το μαγείρεμα και τα βάζουμε κυκλικά σε σειρές μέσα στην κατσαρόλα, με την ένωση του τυλίγματος προς τα κάτω ώστε να μην ανοίξουν. Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας και νερό τόσο ώστε να τα καλύπτει.

Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στα κουπέπια για να μη διαλυθούν και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1½ ώρα. Αποσύρουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε. Τρώγονται ζεστά και σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύουμε με γιαούρτι και ψωμί.

Συνταγή : ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ
Φωτογραφίες : ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή : www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.