ΚΟΣΜΟΣ

Αμφιβάλλει το Κίεβο

Ρωσία: Ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς στρατό στην Ουκρανία

Η Ρωσία πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία μια οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια «χωρίς στρατιωτική συνοδεία», όπως δήλωσε  στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Για την αποστολή της οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία «υπήρξε συμφωνία με την ουκρανική πλευρά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά. Δεν διευκρίνισε την ημερομηνία της αναχώρησης της αποστολής αυτής.

Η ουκρανική προεδρία από τη δική της πλευρά όμως αμφισβήτησε την ανακοίνωση αυτή της Μόσχας, τονίζοντας πως η όποια ενδεχόμενη παράδοση ρωσικής βοήθειας δεν θα γίνει παρά μόνο αυστηρά στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής που ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Σε μια δική της ανακοίνωση από τη Γενεύη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι διεξήγαγε συνομιλίες με τις ουκρανικές αρχές και με τις ρωσικές αρχές όσον αφορά τη βοήθεια που προσφέρθηκε η Μόσχα να στείλει στην ανατολική Ουκρανία.

Η Επιτροπή σημείωσε ότι υπέβαλε ένα έγγραφο και στις δύο πλευρές και ότι χρειάζεται τη συμφωνία όλων των μερών, καθώς και εγγυήσεις ασφαλείας, για να προχωρήσει η αποστολή, αφού η ΔΕΕΣ δεν χρησιμοποιεί ένοπλους συνοδούς.

Εξάλλου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε απόψε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο πως θεωρεί πως οποιαδήποτε ρωσική επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου, ακόμη και ανθρωπιστικής φύσης, θα συνιστά μια «απαράδεκτη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.