ΕΛΛΑΔΑ

Λόγω ρωσικού εμπάργκο

Στο δρόμο και όσο-όσο πουλήθηκαν τόνοι ραδακίνων

Καθ' οδόν και σε πολύ χαμηλές τιμές πουλήθηκαν τα περισσότερα ροδάκινα που μπλόκαρε το ρωσικό εμπάργκο.

Στο δρόμο πουλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων των ροδάκινων που επρόκειτο να επιστρέψουν στην Ελλάδα εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, σε πολύ χαμηλές ωστόσο τιμές.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, οι ροδακινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε "γενναίες μειώσεις τιμών" προκειμένου να πουλήσουν το εμπόρευμά τους σε χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή Ρωσίας-Ελλάδας.

Ο κ. Γιαννακάκης διευκρίνισε ακόμη ότι τα φρούτα δεν σαπίζουν πάνω στα δέντρα, αφού τόσο στην Ημαθία όσο και στην Πέλλα η συγκομιδή συνεχίζεται κανονικά, όπως και η παράδοσή τους σε συνεταιρισμούς και εταιρείες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει καμφθεί ούτε δευτερόλεπτο η ένταση των προσπαθειών που καταβάλλονται από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το ρώσικο εμπάργκο, για πώληση του προϊόντος σε άλλες αγορές- Ουκρανία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία κ.λπ.

Βέβαια, όπως διευκρίνισε, συσκευασμένο το προϊόν πωλείται ως και 20% χαμηλότερα έναντι της αρχικής τιμής, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να έχει πέσει πλέον κάτω από 20 λεπτά/κιλό.

Ωστόσο, αυτό που όλοι προσπαθούν και "για το οποίο δουλεύουν εντατικά και μεθοδικά είναι να διοχετευθούν στις αγορές τα ροδάκινα" τόνισε ο κ. Γιαννακάκης, επισημαίνοντας πως σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται οι συνάδελφοί τους σε Ισπανία και Ιταλία.

Αναφερόμενος στις πολιτικές κινήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας υποστήριξε πως "όλα γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και δυστυχώς εκπρόσωποι χωρών που δεν ζημιώνονται σημαντικά από το ρωσικό εμπάργκο λειτουργούν επιβαρυντικά ως προς τη διευθέτηση του ζητήματος άμεσα".

Εκτίμησε δε, ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για την αποζημίωση των παραγωγών, λόγω του ρωσικού εμπάργκο, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν πριν από τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.