ΕΛΛΑΔΑ

Οι διαφωνίε

Τι πρότεινε η Ελλάδα στην ΕΕ για τους ροδακινοπαραγωγούς

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την επιπρόσθετη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει από τις 16 Ιουλίου ο Έλληνας υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, δηλώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή τη συζήτηση στις Βρυξέλλες του Κανονισμού με τα έκτακτα μέτρα στήριξης των ροδάκινων και νεκταρινιών από τους εμπειρογνώμονες των κρατών - μελών της ΕΕ.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία διαφώνησε με την προτεινόμενη κατανομή και ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των ποσών με κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία και όχι με βάση τον αριθμό παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής, που χρησιμοποίησε η Επιτροπή. Η Επιτροπή, όπως αναφέρει το υπουργείο, τελικά ανακοίνωσε, ότι προετοιμάζεται νέος, διορθωτικός κανονισμός, προκειμένου να ληφθούν υπόψη συνολικότερα οι συνέπειες από τις ρωσικές απαγορεύσεις αλλά και για να βελτιωθούν σημεία του εκδοθέντος κανονισμού και ζήτησε από τα κράτη- μέλη την υποβολή παρατηρήσεων.

Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει τη δική της πρόταση τεσσάρων σημείων. Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά ζητά κατ'αρχήν την επέκταση προορισμών απόσυρσης και για μεταποίηση, προκειμένου τα ροδάκινα να χυμοποιηθούν και να διανεμηθούν δωρεάν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά και σχολεία. Δεύτερον, τη στήριξη για τους ροδακινοπαραγωγούς που δεν είναι μέλη Οργανώσεων Παραγωγών να ανέρχεται, επίσης, σε ποσοστό 100% όπως ισχύει και για τις Οργανώσεις Παραγωγών καθώς, επίσης, και επέκταση προορισμού απόσυρσης στην μεταποίηση (χυμοποίηση). Τρίτον, να προβλεφθεί δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των μη μελών Οργανώσεων Παραγωγών και με «ένα σχήμα ισοδυνάμου χαρακτήρα αναγνωρισμένο από το κράτος μέλος» που θα διαχειριστεί τις αποσύρσεις τους και τέταρτον να αυξηθεί το ποσό που κατανέμεται στην Ελλάδα για ενέργειες προώθησης υπολογιζόμενο με βάση το ποσοστό εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη συγκεκριμένη αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό που γνωστοποιήθηκε σήμερα ο συνολικός προϋπολογισμός για τη στήριξη ροδακίνων και νεκταρινιών ανέρχεται σε 29,7 εκατ. ευρώ για αποσύρσεις και 3 εκατ. ευρώ για δράσεις προώθησης.

Αναλυτικά προβλέπει χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 29,7 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις παραγωγών καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς για αποσύρσεις (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση, κ.λπ) και ειδική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες προώθησης. Τα ποσά κατανέμονται σε τέσσερις χώρες ως εξής: Ελλάδα 317.000 ευρώ, Ισπανία, 1,13 εκατ. ευρώ, Ιταλία 1,28 εκατ. ευρώ και Γαλλία 262.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.