ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Με υπουργική απόφαση

Επανέλεγχος στα οικονομικά ασφαλιστικών Ταμείων

Φως στο «σκοτεινό παρελθόν» του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, επιδιώκει να ρίξει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με υπουργική απόφαση που υπογράφεται μέσα στις επόμενες ημέρες και η οποία προβλέπει τον αναδρομικό διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών των ασφαλιστικών Ταμείων.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, πολλοί από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν προέβαιναν επί σειρά ετών σε έλεγχο των οικονομικών χρήσεων κάθε έτους και δεν συνέτασσαν ισολογισμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει καθαρή εικόνα, κυρίως σε ότι αφορά τον έλεγχο των δαπανών αλλά και το θέμα των υποχρεώσεων προς τα δημόσια νοσοκομεία ή τις ιδιωτικές κλινικές. Η πολυδιάσπαση δε και ο κατακερματισμός του ασφαλιστικού συστήματος, καθιστούσε ακόμη δυσκολότερη τη διαφάνεια και τον αποτελεσματικό έλεγχο των οικονομικών των φορέων.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι, με τη διαδικασία που έχει επιλεγεί, ξεκαθαρίζει οριστικά «η θολή εικόνα στα οικονομικά των Ταμείων» και τονίζουν ότι «εάν διαπιστωθούν παρατυπίες ή παραβάσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τις υποθέσεις αυτές στη Δικαιοσύνη». Στην πλειοψηφία τους, οι εκκρεμείς χρήσεις αφορούν την περίοδο 2008-2012, σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις καλύπτουν το κλείσιμο και παλαιότερων χρήσεων. Περιλαμβάνουν δε μεγάλους ασφαλιστικούς φορείς, όπως το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το ταμείο των εργαζομένων στις τράπεζες (ΤΑΥΤΕΚΩ) και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ),τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.