ΕΛΛΑΔΑ

Άρθρο-«χαστούκι» στο Al Jazeera

«Εργαστήριο θεσμοθετημένου ρατσισμού εντός Ευρώπης η Ελλάδα»

Άρθρο-«χαστούκι» για την Ελλάδα και τα φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα μας του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Ζαν Φιλίπ Ντεντιέ, φιλοξενεί η αμερικανική έκδοση του  Al Jazeera.

«Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει την επέλαση ακροδεξιών και αντιμεταναστευτικών ομάδων, αλλά η μεγάλη οικονομική ύφεση, η φτώχεια, η τεράστια ανεργία και η έλλειψη σωστών μεταναστευτικών νόμων, έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα ανεπτυγμένο ''εργαστήριο'' θεσμοθετημένου ρατσισμού εντός Ευρώπης»,  υποστηρίζει ο γνωστός ακαδημαϊκός.

Στην αρχή του κειμένου αναφέρεται σε δύο πρόσφατα περιστατικά βίας. Το ένα συνέβη στις 2 Αυγούστου, όταν ένας Πακιστανός μετανάστης στην Αθήνα δέχθηκε επίθεση που τον άφησε με σπασμένο σαγόνι και αρκετές μελανιές, Το δεύτερο, πέντε ημέρες αργότερα, όταν ο Ασκάν Νατζάφι, ιρανικής καταγωγής, ξυλοκοπήθηκε άγρια και μαχαιρώθηκε 12 φορές στον Πειραιά, ενώ χρειάστηκε εξήντα ράμματα στις πληγές τους.

Η όποια μείωση στα κρούσματα βίας κατά μεταναστών αποδίδεται στις ποινικές διώξεις κατά στελεχών της Χρυσής Αυγής και τη φυλάκισή τους, ωστόσο, αναφέρει το Al Jazeera, αυτή η εικόνα είναι παραπλανητική αφού στις τελευταίες εκλογές το κόμμα κέρδισε το 9,4% των ψηφοφόρων, ενώ, οι ακροδεξιές ιδεολογίες έχουν διεισδύσει στους κρατικούς θεσμούς.

Ο καθηγητής τονίζει  ότι η αστυνομία φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή υποστήριξης του ρατσισμού στην Ελλάδα, επικαλούμενος μαρτυρίες προσφύγων, οι οποίοι κατηγορούν τους αστυνομικούς για αυθαίρετες ακινητοποιήσεις, ενοχλητικούς ελέγχους και φυλετικές δυσφημίσεις. Επίσης, ευθύνες επιρρίπτονται και στο δικαστικό σύστημα, το οποίο, βάσει του άρθρου, έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Το άρθρο επικαλείται έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Human Rights First στην οποία αναφέρεται πως οι φυλετικές διακρίσεις στην Ελλάδα έχουν την ανοχή της Βουλής και της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι μετά από τόσους μήνες μόλις τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.