40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ

Άρθρο για τα 40χρονα του ΠΑΣΟΚ

Γ. Παναγιωτακόπουλος: Από την Αλλαγή στο συντηρητικό χειμώνα

“Η ανασύσταση της μεγάλης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής παράταξης αποτελεί προτεραιότητα για το λαό μας, την κοινωνία και τη χώρα”.

Η συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, θα δώσει την ευκαιρία, για μια ακόμη φορά, να γραφούν σελίδες για την ιστορική διαδρομή του κινήματος που άλλαξε την μορφή της χώρας και ενέπνευσε και καθοδήγησε τις λαϊκές της δυνάμεις.

Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να μπορείς να «διαβάσεις» το σήμερα του άλλοτε κραταιού κινήματος μέσα από αυτή την πορεία. Ταυτόχρονα η εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα για τον τρόπο αλλά και τους λόγους που οδηγούν στην απαξίωση ενός πολιτικού φορέα όταν αυτός μεταλλάσσεται σε κάτι διαφορετικό, όταν εγκαταλείπει αρχές και αξίες και απομακρύνεται από τις βασικές του διακηρύξεις.

Δε ζούμε σήμερα τις ημέρες ενός «ιστορικού συμβιβασμού» αλλά αυτές μιας μεγάλης πολιτικής προδοσίας.

Το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων αλλαγών και των οραμάτων, μετατράπηκε σε ενεργούμενο μιας σκληρά συντηρητικής πολιτικής πρακτικής και πολιτικό «εχθρό» των κοινωνικών δυνάμεων, τις οποίες εξέφρασε, στήριξε και έβγαλε στο προσκήνιο.

Το ΠΑΣΟΚ της Εθνικής Ανεξαρτησίας μετατράπηκε σε συνοδοιπόρο της πιο εξαρτημένης λογικής και πρακτικής, που μετέτρεψε τη χώρα σε προτεκτοράτο ξένων συμφερόντων και που υποθήκευσε το μέλλον της για πάντα.

Το ΠΑΣΟΚ της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, των ανθρώπινων συντάξεων και μισθών, των αλλαγών στον εργασιακό τομέα, μετατράπηκε σε παρακολούθημα και συνένοχο της διάλυσης κάθε κοινωνικής κατάκτησης,  σε συνένοχο της φτώχειας και της αφαίμαξης κάθε οικονομικής δυνατότητας του φτωχού και μεσαίου Έλληνα. Καθοδηγεί , μαζί με τους κυβερνητικούς του εταίρους, την πορεία «βαλκανοποίησης» της χώρας, κρυμμένο πίσω από βαθειά συντηρητικά ιδεολογήματα περί «κανονικότητας», ξεχνώντας πως το κανονικό για έναν προοδευτικό πολιτικό φορέα δεν μπορεί να είναι ξένο με το κοινωνικά δίκαιο.

 

 

 

Το ΠΑΣΟΚ της Δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής μετεξελίχθηκε σε δήμιό τους, σε υποστηρικτή μιας διακυβέρνησης  με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, γελοιοποίησης των όποιων δημοκρατικών διαδικασιών, εξυπηρέτησης συγκεκριμένων μεγαλο-συμφερόντων και διάλυσης – κατ’ εντολήν τρίτων – κάθε θεσμού λαϊκής συμμετοχής και δημοκρατικής έκφρασης.

Το ΠΑΣΟΚ της Κοινωνίας είναι πια ένα «αδειανό πουκάμισο», ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός που ζει σαν παράσιτο αυτής της εξουσίας, χωρίς οργανώσεις, χωρίς εσωτερικές διαδικασίες, χωρίς παραγωγή πολιτικής, χωρίς στρατηγική, χωρίς κοινωνικούς συμμάχους και άρα χωρίς πολιτικό μέλλον.

Πίσω από το σημερινό «ΠΑΣΟΚ» όμως υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία αγώνων και προσφοράς που κρατιέται ζωντανή στη μνήμη χιλιάδων απλών αγωνιστών, χιλιάδων πρώην μελών του, που κουράστηκαν να παρακολουθούν την επιταχυνόμενη διάλυση και απαξίωση του. Που οργίζονται με την προδοσία της σημερινής του ηγεσίας. Που αδυνατούν να κατανοήσουν το λόγο της νεοσυντηρητικής του μετάλλαξης.

Που ζητούν και απαιτούν τον επανακαθορισμό της πολιτικής και ιστορικής του διαδρομής, που ζητούν την προσωπική τους δικαίωση μέσα από νέες κοινωνικές κατακτήσεις, όσο τα οράματα και οι αξίες για τις οποίες στρατεύτηκαν, πάλεψαν και προσέφεραν παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα.

Η ανασύσταση της μεγάλης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής παράταξης αποτελεί προτεραιότητα για το λαό μας, την κοινωνία και τη χώρα.

Μια παράταξη, που με τη συνέπεια των λόγων και των έργων της, θα διεκδικήσει την ιστορική συνέχεια της μεγάλης Αλλαγής και θα αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή  του κινήματος που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας.

Όσο οι σημερινοί καταληψίες της Χαριλάου Τρικούπη θα προσπαθούν να κρυφτούν στον ίσκιο μιας ξεραμένης ΕΛΙΑΣ, όσο θα αναζητούν τρόπους πολιτικής επιβίωσης, σερνόμενοι σε ολοένα και πιο συντηρητικές θέσεις και πρακτικές, όσο θα εξυμνούν τον «Σαμαρισμό» και θα εξορκίζουν το Σοσιαλισμό, εμείς μπορούμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές αξίες μιας άλλης κοινωνίας, μιας άλλης δημοκρατικής χώρας, ενός κυρίαρχου και νικηφόρου λαού.

Και θα το κάνουμε! Μαζί με το λαό, για το λαό.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 8:57 02/09/2014

    Και όμως Κε του «βαθύ – αλλά πατώνω – ΠΑΣΟΚ»,
    γοητεύθηκες από τον Αντρέα
    χωρίς να τον πολυκαταλάβεις ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    και έγινες ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΟ
    έκανες φετίχ το όνομα Αντρέας, το όνομα Παπανδρέου
    και αναμασάς μηχανιστικά
    τα σλόγκαν της 3ης Σεπτέμβρη
    Αλλά όταν ο ΓΑΠ είπε και έκανε το :
    ΝΑ ΜΑΤΩΣΟΥΜΕ
    ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ
    το μεγαλειώδες
    ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ
    όταν με αυταπάρνηση ο ΓΑΠ και οι ελάχιστοι «κηπουροί» του
    μας σώσαν από την δραχμή,
    βάζοντας ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ κ.λπ. κ.λπ. 2009 – 11
    έχω την εντύπωση πως
    δεν πήγες στον τσίριζα
    μόνο και μόνο γιατί δεν υπήρχε εκεί το όνομα Παπανδρέου .
    Η μήπως κάνω λάθος ?

    Στηρίζω τις θέσεις ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ του ΓΑΠ
    ΔΕΝ ¨δοξάζω», αλλά στηρίζω τον ΓΑΠ
    γιατί ξαναπήρε την κλωστή
    από τον πράγματι μεγάλο μεταπολεμικά
    «σωστό» Αντρέα .
    Οι τέσσερεις τότε σώσαν το ΠΑΣΟΚ
    απ΄τον «Αντρέα της Μιμής»,
    αλλά ΟΧΙ «δεν τον λεν τον Σημίτη Παπανδρέου
    στα τάρταρα » . . .
    Ο ΓΑΠ σώζει τώρα το ΠΑΣΟΚ
    από το ¨ξένο σώμα» .
    Ευτυχώς
    που το κάνει ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ,
    γιά τους σημερινούς «μη προνομιούχους»,
    άρα όχι γιά τον κάθε
    δεξιό είτε «αριστερό» ψεκασμένο της «πλατείας» .
    Αλλά οι μη προνομιούχοι σήμερα είναι
    οι άνεργοι , όσοι πληρώσαν συντάξιμα χρόνια και εφορία
    όσοι -σχεδόν μόνο «μικροι» –
    ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΑΜΟΓΙΑ
    ( είτε γιατί δεν έστερξαν, είτε γιατί δεν μπόρεσαν ) .
    Γιώργο, μαημουδήσαμε
    στην ιδιωτική ζωή,
    στην οικονομία
    και εν μέρει στην πολιτική
    την πελατειακή ΔΕΞΙΑ .

  2. Βασίλης 21:48 01/09/2014

    Γιώργο δίκιο έχεις αλλά αυτά που ακούγονται στο ζαπειο τώρα ειναι ντροπή για όλους μας
    Βρίσκονται βέβαια και κάτι φυντάνια όπως ραγκουσης παπακωνσταντινου καρακλιουμη Αυτοί οι σοσιαλιστές θέλουν να ξανάρθουν για να σώσουν την δημοκρατική παράταξη ουστ βρε ξεπουλιταρια

  3. MΠΑΜΠΗΣ 20:20 01/09/2014

    ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΩ, ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΟΛΛΟΙ ΤΟΥΣ ΖΟΥΝΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΟΜΑΝΙΑΣ– ΚΑΙ ΔΟΞΟΜΑΝΙΑΣ, ΜΕ ΤΑ ΚΑΜΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΛΟΙΠΑΜΕ ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΛΑ ΤΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.