40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ

Άρθρο Μ. Ξενογιαννακοπούλου

«Για την Επέτειο των 40 χρόνων από την Ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το 1974»

“Θλιβερή, αλλά αναπόφευκτη είναι η διαπίστωση  ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, που έχει κάνει στρατηγική επιλογή την κεντροδεξιά -  νεοφιλελεύθερη στροφή, δεν έχει πια σχέση με τα οράματα του ιστορικού του ηγέτη και τις αρχές εκείνου του προοδευτικού, λαϊκού, ριζοσπαστικού Κινήματος που εξέφρασε η 3η του Σεπτέμβρη του 1974.”

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ σφράγισε την Μεταπολίτευση. Αν το 1974 σηματοδοτεί την μετάβαση στη δημοκρατία, το 1981 αποτελεί την ουσιαστική ολοκλήρωση της θεσμικά και κοινωνικά και, κυρίως,  την επανένωση της Ελληνικής κοινωνίας μετά από εβδομήντα χρόνια διπλού διχασμου, τόσο προπολεμικά, όσο και στη συνέχεια μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο.

Με την ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974 και το τρίπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση συγκροτήθηκε ένα γνήσιο ριζοσπαστικό, λαϊκό, προοδευτικό Κίνημα. Πολιτικά συνένωσε αριστερές και σοσιαλιστικές δυνάμεις , αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και ριζοσπάστες δημοκράτες. Κοινωνικά, με τη στρατηγική της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας, εξέφρασε το όραμα της δημοκρατικής και κοινωνικής Αλλαγής  απευθυνόμενο στους πολλούς, εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους επαγγελματίες, επιστήμονες, στους ανθρώπους του μόχθου, στη ξεχασμένη και καταπιεσμένη Ελλάδα, στις λαϊκές γειτονιές και στην Περιφέρεια, στα νέα παιδιά με τα ριζοσπαστικά οράματα και την ορμή εκείνης της απελευθερωτικής περιόδου. Διαμόρφωσε έτσι τη δυναμική πολιτική και κοινωνική συμμαχία των μη προνομιούχων, που διατηρήθηκε ισχυρή τρείς δεκαετίες, δοκιμάστηκε τη δεκαετία του ’90, και τελικά καταλύθηκε το 2012 με την τελειωτική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ.

Η νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ το 1981 εξέφρασε τις προσδοκίες και τους δημοκρατικούς και κοινωνικούς  αγώνες πολλών ετών και γενεών. Στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε η γενιά της εθνικής αντίστασης και το πνεύμα του ΕΑΜ, του ανένδοτου αγώνα και του 114, της αντίστασης στη δικτατορία και του Πολυτεχνείου, καθώς και η μεταπολιτευτική γενιά της Αλλαγής.

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Εμπεδώθηκε η δημοκρατία, έγινε πράξη η εθνική συμφιλίωση και αναγνωρίσθηκε η Εθνική  Αντίσταση. Θεμελιώθηκε το Κοινωνικό Κράτος και το ΕΣΥ, δόθηκε πνοή στην αποκέντρωση , στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην Αυτοδιοίκηση. Κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα, από την ισότητα των δύο φίλων μέχρι τον ελεύθερο συνδικαλισμό. Υλοποιήθηκε μια νέα εξωτερική πολιτική ενεργούς παρουσίας και πρωτοβουλιών, αλλά και σκληρής αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

 

 

Αξίζει να θυμηθούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου για την Ειρήνη και τη διεθνή αλληλεγγύη. Ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που υποστήριξε προφητικά την υπέρβαση της ψυχροπολεμικής διαίρεσης  με το όραμα μιας Ευρώπης από τα Ουράλια μέχρι τον Ατλαντικό. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην συγκρότηση του Μετώπου του Νότου, στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, στην κατοχύρωση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων και της Ευρωπαϊκής πολιτικής της Συνοχής.

Με στρατηγική αντίληψη και αίσθηση της συγκυρίας, ήξερε πότε να θέσει βέτο, πότε να διαπραγματευτεί, αλλά και πότε να κάνει την υπέρβαση με τόλμη, όπως στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν το έθεσε πρώτη φορά επίσημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κέρκυρας τον Ιούνιο του 1994, πολλοί βιάστηκαν να τον κατηγορήσουν για δημαγωγία και ουτοπικές επιδιώξεις. Δέκα χρόνια, όμως, μετά  δικαιώθηκε, όταν το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της Ε.Ε.  χωρίς πολιτικά προαπαιτούμενα, ανατρέποντας για πρώτη φορά τα τετελεσμένα της Τουρκικής εισβολής και κατοχής. Εξάλλου, η Κύπρος ήταν βασική παράμετρος της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αγαπήθηκε όσο λίγοι ηγέτες, αλλά και πολεμήθηκε όσο λίγοι, ακόμη και σήμερα τόσα χρόνια μετά τον θάνατο του. Γιατί δεν φοβήθηκε ποτέ να κάνει ρήξεις με το κατεστημένο, ντόπιο και ξένο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από αυτούς που σήμερα υποστηρίζουν την μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ και τη συγκρότηση μιας ιδεολογικά και πολιτικά άνευρης , χωρίς στίγμα «Κεντροαριστεράς» ήταν από τους βασικούς πολέμιους του.

Έχοντας εργασθεί πολλά χρόνια για τις διεθνείς σχέσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν ξεχνώ τον σεβασμό και την αγάπη που απολάμβανε από τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, αλλά και την εκτίμηση φίλων και αντιπάλων στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Θλιβερή, αλλά αναπόφευκτη είναι η διαπίστωση  ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, που έχει κάνει στρατηγική επιλογή την κεντροδεξιά -  νεοφιλελεύθερη στροφή, δεν έχει πια σχέση με τα οράματα του ιστορικού του ηγέτη και τις αρχές εκείνου του προοδευτικού, λαϊκού, ριζοσπαστικού Κινήματος που εξέφρασε η 3η του Σεπτέμβρη του 1974.

Σήμερα, οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να αγωνιστούμε με βάση τις αρχές μας και τις σημερινές ανάγκες για τη συγκρότηση ενός  ισχυρού  προοδευτικού μετώπου ανατροπής, αλλαγής πολιτικής  και σθεναρής διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη. Γιατί, σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα και ο λαός μας έχουν ανάγκη μια νέα δημοκρατική και κοινωνική Αλλαγή.

Το παρελθόν και η πορεία του ιστορικού ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μνημόσυνο, αλλά ως σημείο αναφοράς και έμπνευσης για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά διδάγματα, τόσο από την προσφορά και τις επιτυχίες του, όσο και από τα προβλήματα και τις αρνητικές πτυχές αυτής της διαδρομής.

Σήμερα, απαιτούνται ξανά τολμηρές αποφάσεις , ρήξεις και υπερβάσεις. Το παράδειγμα εξάλλου το έδωσε ο  Ανδρέας Παπανδρέου  μετά την δικτατορία, όταν αρνήθηκε τον συμβιβασμό της σιγουριάς της  Ένωσης Κέντρου και  τόλμησε να κάνει τη μεγάλη ρήξη με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και το λαϊκό κίνημα που εξέφρασε.Τους επόμενους μήνες είναι μπροστά μας μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδος εξελίξεων,υπερβάσεων, αποφάσεων και προοπτικών. Στο τέλος αυτής της περιόδου τη λύση θα τη δώσει η λαϊκή κυριαρχία! Λύση, που δεν αρκεί να είναι ψήφοςαπαλλαγής, αλλά ισχυρής και συνειδητής απόφασης και συστράτευσης για αλλαγή και νέα πορεία! Αυτή είναι η ανάγκη, η πρόκληση και η ευθύνη μπροστά μας.

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Με σκουπιδια κωλογλυφτες Πασοκους δεν πρεπει να’ασχολουμασται.
    Εξω στα τσακιδια κλευτρωνια απατεωνες της Ελληνικης κοινωνιας που θελετε να παρουσιαζεστε με αλλο προσωπο μονο που ολοι σας ξεσκεπασαν πως ειστε με αλλη μασκα. Θελω να δω εναν κωλοπασοκο να επιστρεφει τα κλεμμενα που με μεγαλο θρασσος νομιμοποιησατε. ΑΛΗΤΕΣ

  2. Kostas 10:25 02/09/2014

    Μπράβο Μαριλίζα. Ξεχωρίζεις πάντα για το ήθος σου και την αγάπη για την παράταξη.

  3. Οι θέσεις της Μ. Ξενογιαννακοπούλου εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που εντάχθηκαν, υποστήριξαν, ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ. Αυτό αποδεικνύεται από τα εκλογικά αποτελέσματα. Και είναι αφέλεια να πιστεύει κάποιος οτι η σημερινή ηγεσία μπορεί να αλλάξει, οταν η παραμονή της εξυπηρετεί ευρύτερα συμφέροντα, που είναι η συνέχιση του προγράμματος της τρόικας, και συνεπώς απολαμβάνει ευρύτερης και ισχυρής υποστήριξης .

  4. Θ.Τ. 9:30 02/09/2014

    Οχι Κα Ξενογιαννακοπούλου,
    αν εννοείτε πως ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ του 2009 – 2011 έκανε νεοφιλελεύθερη, κεντροδεξιά στροφή
    λυπάμαι αλλά εσείς ζητάτε να είναι στεγνός κάποιος που τον έχουν ρίξει την θάλασσα
    και προσπαθεί να μην πνιγεί . Εχετε ακουστά τον συσχετισμό δυνάμεων ?
    Που είναι ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΕΙΝΑΙ η διαφορά ανάμεσα ΓΑΠ και ΒΒ .
    Που είναι η διαφορά ανάμεσα στον «σωστό» Αντρέα και τον «Αντρέα της Μιμής «.
    Αυτά που γράφετε είναι «βαθύ – όμως πατώνω – ΠΑΣΟΚ» χωρίς το στυλ της τότε αυριανής .

  5. Νικος 21:56 01/09/2014

    ναι,αλλα ως γραμματεας του κινηματος,δεν επρεπε να φυγεις τουλαχιστων εσει !!!!που ειχες την τιμη να σε βαλει σε αυτη τη θεση ο Γιωργος!!μενεις και παλευεις για αλλαγη πορειας του ΠΑΣΟΚ!δεν την κανεις και εχεις σουξουμουξου με το ξυριζα!σε συμπαθουσα αλλα μου την εχεις δωση και εχεις εκθεση οπως και πολλοι αλλοι το Γιωργο που σας τιμησε!

    • Λυπαμαι και εγω για την κυρια Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενω εκθεαζει και πολυ σωστα κανει τον ιδρυτη του κινηματος μας Ανδρεα Παπανδρεου, αφηνει στο απυροβλητο τον διαδοχο του Κ. Σημιτη και φτανει στην σημερινη κατασταση του ΠΑΣΟΚ σαν να μην υπηρξε εστω και για λιγο καποιος Πρωθυπουργος με το 43% του Ελληνικου λαου, του οποιου υπηρξε υπουργος στην Κυβερνηση του, αλλα και πριν απο αυτο, Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ. Παρακαμτει το χρονικο αυτο διαστημα σαν να μην υπηρξε ποτε…..Ισως απο ντροπη οτι δεν προσεφερε εργο στα δυο αυτα ποστα….ισως οι ερινύες για τη φυγη της για αλλο πολιτικο στεκι…Ετσι παιζεται το πολιτικο παιχνιδι….ας μην ειμαστε και απαιτητηκοι..!!

    • Kostas 10:55 02/09/2014

      Σαν υποστηρικτής του ΓΑΠ θα θυμάστε πολύ καλά ότι η Μαριλίζα ήταν το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που μετά τις εκλογές του 2007 κι ενώ η διαπλοκή οργίαζε για αλλαγή ηγεσίας στο πασοκ, δήλωσε ότι παραμένει στο πλευρό του ΓΑΠ χωρίς να υπολογίσει ούτε πολιτικό κόστος ούτε τίποτα. Πάντα ήταν και είναι στο πλευρό του Γιώργου κι ας διαδίδουν οι διάφοροι καλοθελητές ότι έχει πάει στο συριζα. Ποτέ δεν πήγε στο συριζα κι αυτό μετράει στα υπέρ της.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.