40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση για τα 40 χρόνια του κόμματος

Νεολαία ΠΑΣΟΚ: Να δημιουργήσουμε το αύριο που ονειρευόμαστε

«Στα 40 χρόνια ζωής του το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να προσαρμόζεται στην εκάστοτε πολιτική και ιστορική συγκυρία εκφράζοντας τις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και μη προνομιούχων στρωμάτων, δίνοντάς τους δημοκρατικό, σοσιαλιστικό και προοδευτικό πρόσημο», τονίζει η νεολαία του κόμματος για την επέτειο ίδρυσης του κινήματος.

Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ προτείνει 40 χρόνια μετά την ίδρυση του κόμματος, να γίνει ένας ειλικρινής απολογισμός της ιστορικής διαδρομής του, να υπερασπιστεί τα επιτεύγματα του κινήματος και να επισημάνει τα λάθη και τις παραλείψεις.

Η ανακοίνωση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ:

«Η 3η του Σεπτέμβρη αποτελεί μια ιστορική, διπλή επέτειο της Δημοκρατίας.

Στις 3 Σεπτέμβρη 1843 ο ελληνικός λαός επαναστάτησε απέναντι στο αυταρχικό καθεστώς του Όθωνα και πέτυχε την παραχώρηση του πρώτου Συντάγματος.

Ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία στη αέναη μάχη για την εξασφάλιση του δικαιώματος στο κράτος δικαίου και την πάταξη κάθε κυβερνητικής αυθαιρεσίας

Θα περάσουν 131 χρόνια σκληρών αγώνων μέχρι το 1974 και την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η επιλογή της ιστορικής επετείου της Επανάστασης του 1843, για την επίσημη γέννηση του ΠΑΣΟΚ, μόνο τυχαία δεν ήταν από τον Ανδρέα. Το Κίνημα που οραματίστηκε, δημιούργησε και γιγάντωσε, ήθελε να προέρχεται από την ίδια μήτρα με τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά η επανάσταση έγινε με όπλα το όραμα και τις ιδέες που εκφράστηκαν ανάγλυφα στη Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, με το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση».

Σε όλη αυτή τη σαραντάχρονη πορεία του, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να προσαρμόζεται στην εκάστοτε πολιτική και ιστορική συγκυρία, εκφράζοντας τις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και μη προνομιούχων στρωμάτων, δίνοντάς τους δημοκρατικό, σοσιαλιστικό και προοδευτικό πρόσημο.

Από τις εκλογές του 1974 και την ανάδειξη του ριζοσπαστισμού, των αναδυόμενων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που επιχειρούσαν να βγουν από την απομόνωση που τους είχε επιβάλει το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς, έως τις εκλογές του 1977, που πλέον καθιέρωσαν το ΠΑΣΟΚ ως βασικό εκφραστή της Δημοκρατικής Παράταξης.

Το 1981, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει πράξη την εντολή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για τη μεγάλη Αλλαγή. Αλλαγή στη συγκρότηση του κράτους και της κοινωνίας. Αλλαγή - Εντολή να κλείσει τις πληγές του Εμφυλίου, να οικοδομήσει το κοινωνικό κράτος, να προχωρήσει σε τομές απέναντι σε κατεστημένες νοοτροπίες, να αλλάξει του συσχετισμούς της οικονομίας προς όφελος των μη προνομιούχων το επίπεδο ζωής των οποίων βελτιώθηκε σημαντικά. Με την προσμονή να επαναφέρει την χαμένη εθνική υπερηφάνεια, κάτι που έγινε πράξη με υπερήφανη στάση στα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, την αναβάθμιση της θέσης των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, διεθνείς πρωτοβουλίες για την Ειρήνη και τόσα άλλα.

Το 1996 μετά τον θάνατο του Ανδρέα και την ανάληψη της ηγεσίας της παράταξης από τον Κώστα Σημίτη, το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησε και πάλι, αυτή τη φορά στον εκσυγχρονισμό της χώρας και την ενσωμάτωση της στη ζώνη των οικονομικά ισχυρών της Ευρώπη μέσω της υιοθέτησης του Ευρώ.

Το 2009, έπειτα από την απολύτως καταστροφική πενταετία Καραμανλής, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου πλέον, κλήθηκαν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, μέσα σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό κλίμα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, λαμβάνοντας επώδυνες αλλά και αναγκαίες αποφάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 υπό τον Βαγγέλη Βενιζέλο, συνεχίζει την προσπάθεια αποτροπής της άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από την κρίση σηκώνοντας το βάρος των αμαρτιών όλου του Μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος. Ένα βάρος άδικο και κυρίως κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι αναλογεί ιστορικά στο χώρο μας.

Σήμερα 40 χρόνια μετά είναι καιρός να ανατρέξουμε ψύχραιμα και νηφάλια πίσω. Να κάνουμε με ειλικρίνεια τον απολογισμό της ιστορικής διαδρομής του ΠΑΣΟΚ. Να επισημάνουμε τα λάθη και τις παραλήψεις μας. Να υπερασπιστούμε τα επιτεύγματά μας. Να δημιουργήσουμε το αύριο που ονειρευόμαστε!
Η νεολαία ΠΑΣΟΚ θα είναι παρούσα. »

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΠΑΣΟΚ 40 χρόνια μετά
    ΛΑΘΗ-ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ
    και μετά βλέπουμε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.