ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν εξέταση από τις 22 Σεπτεμβρίου

Ο έλεγχος του προστάτη σώζει ζωές

Σώζει ζωές ο προσυμπτωματικός αιματολογικός έλεγχος του προστατικού αντιγόνου (PSA), επισημαίνουν οι ουρολόγοι και μάλιστα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό.

Τονίζουν δε ότι ο πρώτος έλεγχος του προστάτη πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 45 ετών, αλλά σε κάθε περίπτωση οι άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο του προστάτη τους.

Έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Άργους, Γιώργος Μουτζούρης, επισημαίνοντας ότι ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο του ανδρικού πληθυσμού και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Περίπου ένας στους επτά άνδρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη, οι άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο του προστάτη τους, και σε αυτό παροτρύνει η ενημερωτική εκστρατεία της ΕΟΕ, με σύνθημα «Μην αγνοείτε τον προστάτη σας», που ξεκινά τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων.

Η ΕΟΕ σε συνεργασία με τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας, προσφέρουν δωρεάν κλινική εξέταση για τον προστάτη σε όλους τους άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω.

Ειδικότερα, την εβδομάδα, 22 έως 26 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τα δημόσια νοσοκομεία κατά τις ώρες λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων τους και να πραγματοποιήσουν την εξέτασή τους. Επίσης, όπως είπε ο κ. Μουτζούρης, το Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Ιατρείων Πιστοποιημένης Φροντίδας «Ιatrica», σε παράλληλη δράση, υποστηρίζει την εκστρατεία της ΕΟΕ και παρέχει δωρεάν εξέταση μέτρησης του ολικού ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) σε άνδρες ηλικίας από 40 έως 70 ετών.

Ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, Ηρακλής Πούλιας, έκανε λόγο για προοδευτική αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου του προστάτη, επισημαίνοντας ότι αναμένεται να ξεπεράσει σε συχνότητα κατά πολύ τις άλλες νεοπλασίες, με το 95% των περιστατικών να διαγιγνώσκεται σε άνδρες ηλικίας 45 έως 89 ετών. Η ηλικία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κινδύνου, καθώς κάτω από τα 40 έτη, ένας άνδρας αντιμετωπίζει πιθανότητα 1 στις 10.000 να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη, ενώ στις ηλικίες 40 έως 59 ετών, η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά (1 στις 100), για να φτάσει τη 1 στις 8 στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 79 ετών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.