ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Πιο κοντά στις παραδόσεις της απλότητας...

Η κρίση μας οδήγησε στην επικράτεια του χάους που και μόνο η θέα του μας ανάγκασε να σκεφτούμε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και τον άκρατο καταναλωτισμό της κοινωνίας μας. Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε σημείο διακλάδωσης και δημιουργεί αβεβαιότητες για τη μελλοντική του εξέλιξη. Το πρόβλημα είναι πολύ-παραμετρικό και απασχόλησε και απασχολεί το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του αλλά και τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές.

Η πρόθεσή μου είναι να σχολιάσω τις επιπτώσεις του καταναλωτισμού στη δημιουργία του περιβάλλοντος της κρίσης.

Η κοινωνία της κατανάλωσης μας συνήθισε να ξεφορτωνόμαστε προϊόντα τα οποία μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν, με το πρόσχημα ότι είναι ξεπερασμένα. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν προσανατολιστεί και οι βιομηχανίες, εκμεταλλευόμενες την καταναλωτική μανία προς αποκόμιση του μεγίστου δυνατού κέρδους.

Αλήθεια, και ποιος δεν πέταξε προϊόντα που μπορούσε να επισκευάσει, πλυντήρια-ραδιόφωνα-τηλεοράσεις- μέχρι γυαλιά όρασης, που έχουν γίνει μη χρησιμοποιήσιμα, μόνο και μόνο, λόγω της βλάβης ενός συχνά δευτερεύοντος εξαρτήματος;

Δεν θα ήταν φρόνιμο να ρυθμίσουμε κανόνες για την εξασφάλιση διάρκειας ζωής των πωλούμενων προϊόντων και μάλιστα με δυνατότητα επισκευής τους;

Έχουμε ανάγκη μιας καινούργιας τέχνης κατανάλωσης: να μάθουμε να επισκευάζουμε και να αποκτούμε προϊόντα ευκαιρίας, χωρίς να νιώθουμε πώς υποτιμούμε τον εαυτό μας. Άλλωστε, η κουλτούρα της επαναχρησιμοποίησης δεν είναι καινούργια. Θυμίζει, σε κάποιο βαθμό, τις πρακτικές των γονιών και των παππούδων μας.

Στον τομέα της επισκευής προϊόντων θα υπήρχε ένα καταπληκτικό κοίτασμα επαγγελμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να εφευρεθούν ή να επανεφευρεθούν. Άρα, μια πηγή εξειδικευμένων απασχολήσεων σε βιοτεχνική μορφή και, ακόμη, και σε άσκηση ατομικών δεξιοτήτων.

Συγγενές με την επαναχρησιμοποίηση είναι το θέμα της ανακύκλωσης. H δεύτερη διακρίνεται από την πρώτη με την έννοια ότι, επειδή η φθορά δεν επιτρέπει πλέον την κανονική χρήση του αντικειμένου, αντί να το μεταμορφώνουμε σε ενοχλητικό απόβλητο, προχωρούμε στην ανάκτηση των συστατικών του στοιχείων.

Έτσι, αυτό γίνεται μια πηγή διαθέσιμων πρώτων υλών για ένα νέο κύκλο παραγωγής. Τα προτερήματα της συστηματικής ανακύκλωσης είναι προφανή στη γεωργία, την προστασία των δασών, την εξοικονόμηση ενέργειας και υλικών, κ.ά.

Οι δραστηριότητές μας προκαλούν απόβλητα και το χρέος προς τη φύση είναι η ανακύκλωσή τους. Μάλιστα, η κοινωνική μας ευαισθησία προς τη φύση θα ήταν πιο εμφανής αν το κόστος της ανακύκλωσης χρεωνόταν σ’ αυτούς που παράγουν απόβλητα. Το χρέος προς τη φύση θα εξοφληθεί μόνο αν της ξαναδώσουμε ό,τι της αφαιρέσαμε.

Τα προβλήματα που σχολιάστηκαν απασχολούν καθημερινά τους πολίτες και σε επίπεδο εξαγγελιών τους πολιτικούς μας. Η κρίση μας αναγκάζει να τα ξαναδούμε από την αρχή. Ίσως είναι η ευκαιρία να επανεφεύρουμε τις μεγάλες παραδόσεις.

 

Η Πολυτίμη Λεονάρδου είναι Ιατρός Ακτινολόγος - Αναπ. Διοικήτρια Νοσοκομείου Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Εμπνευσμένο τόσο το κείμενο όσο και το σχόλιο…Μπράβο…

 2. Θ.Τ. 12:36 27/09/2014

  Εξαιρετικά καίριες απόψεις .
  ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΙΜΕΣ,
  από την Βουλή, μέχρι το κάθε σπίτι,
  σε κάθε κλάδο, σε κάθε έκφανση της ζωής .

  Ο Κορνήλιος Καστοριάδης έχει πει από πολύυυυυ παλιά
  και όχι μόνο γιά την Ελλάδα βέβαια . . .
  «Μας βάζουν να τρέχουμε να ικανοποιήσουμε
  ΣΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΘΜΟ (μπεμβέ και «μηδέν άγαν» δεν γίνεται )
  ακόμα και ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ .

  Ομως γιά το κακόγουστο, μιμητικό,
  νεόπλουτο λαμογιοσκυλάδικο
  που ήταν και είναι ΑΚΟΜΑ η Ελλάδα
  αυτά ισχύουν ΤΡΕΙΣ φορές παραπάνω .

  Αν κόψουμε αυτές τις κακές συνήθειες
  ( υπερκατανάλωση, παραοικονομία κ.λπ. )
  που έχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό
  αποκτούμε ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ
  αν θέλουμε να δουλέψουν οι νέοι μας
  ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ .

  ΕΤΣΙ ΑΝ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ,
  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΜΕ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.