40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη του Φίλιππου Σαχινίδη στο matrix24.gr

Σαχινίδης: Να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα

Τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο κόμμα της ανανεωτικής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, προτείνει με συνέντευξή του στο matrix24.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και των βαθύτερων αιτίων της κρίσης. Στέλνει τέλος το μήνυμα πως «η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης δεν προβλέπει ούτε και θα μπορούσε άλλωστε τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ», αφού «το τέλος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκύψει μόνο από ένα συνέδριο της βάσης του ΠΑΣΟΚ»...

Ολόκληρη η συνέντευξη του Φίλιππου Σαχινίδη έχει ως εξής:

Σαράντα χρόνια ΠΑΣΟΚ. Ο απολογισμός πλούσιος. Τι κρατάτε ως οδηγό για το μέλλον και τι πετάτε ως λάθος του παρελθόντος κ. Σαχινίδη;

Οι αγώνες για αποκατάσταση, εδραίωση και διεύρυνση της Δημοκρατίας, για ισονομία και συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, οι προσπάθειες για την κατοχύρωση της θέσης της χώρας στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή, και οι πολιτικές πρωτοβουλίες για μεγάλες αλλαγές στους θεσμούς, στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και του κράτους για να βελτιωθεί η θέση των πολλών και ειδικά των οικονομικά ασθενέστερων είναι η παρακαταθήκη από τον απολογισμό των 40 χρόνων. Στα λάθη, η ανεπαρκής καταπολέμηση πελατειακών πρακτικών και της διαφθοράς, οι υποχωρήσεις από σωστές και υπεύθυνες πολιτικές επιλογές από το φόβο του πολιτικού κόστους. Οι αδυναμίες και τα λάθη δεν μπορούν όμως να επισκιάσουν την πρόοδο που έφερε στη χώρα το ΠΑΣΟΚ.

Πόσο επίκαιρα είναι τα μηνύματα της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ σήμερα;

Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ γράφτηκε μόλις 40 μέρες μετά την πτώση της χούντας. Άρα είναι έντονα χρωματισμένη από τις συνθήκες της εποχής εκείνης όπου ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε Ανατολή και Δύση και πολλές χώρες μόλις είχαν κατοχυρώσει την ανεξαρτησία τους. Η Ελλάδα ζούσε τις συνέπειες της επτάχρονης δικτατορίας και της τραγωδίας της Κύπρου. Έκτοτε, τόσο το παγκόσμιο περιβάλλον όσο και οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά. Όμως οι βασικές αξίες της διακήρυξης για Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και καταπολέμηση ανισοτήτων παραμένουν απολύτως επίκαιρες στο σημερινό πλαίσιο που συνδιαμορφώνεται από την παγκοσμιοποίηση και την συμμετοχή στην ΟΝΕ.

Πώς εξηγείτε τα σημερινά χαμηλά εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ; Και τι πρέπει να γίνει για να εμπνεύσει και πάλι τους πολίτες;

Το ΠΑΣΟΚ όπως και πολλά άλλα Σοσιαλιστικά\Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα βρίσκεται σε μια καθοδική πορεία που στην περίπτωση του είναι πιο επώδυνη λόγω ειδικών συνθηκών. Οι πρωτοφανείς δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πολίτες στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και η αδυναμία μας να κερδίσουμε τη πολιτική και επικοινωνιακή μάχη για τα πραγματικά αίτια της κρίσης που μαστίζει τη χώρα και τον καταλογισμό των σχετικών ευθυνών επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη στάση πολλών ψηφοφόρων.

Θεωρώ ότι μέρος αυτής της καθοδικής πορείας συσχετίζεται και με την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και των άλλων σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη να απαντήσουν με πολιτικές προτάσεις στους προβληματισμούς των πολιτών για τις συνέπειες από την παγκοσμιοποίηση και τη συμμετοχή στην ΟΝΕ.

Αναγκαία προϋπόθεση για την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ είναι να αντιμετωπιστούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης που το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διαχειριστεί.

Ταυτόχρονα χρειάζεται μια προγραμματική ανασύνταξη της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας ώστε να εξασφαλίσει ξανά την πλειοψηφία στην Ευρώπη και να δρομολογήσει τις αναγκαίες αλλαγές που θα διασφαλίσουν την σταθερή ανάπτυξη και θα προστατέψουν τις προοπτικές απασχόλησης και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών στην Ευρώπη.

Εκτιμάτε πως όντως «το ΠΑΣΟΚ έπεσε μαζί με την χώρα και θα ανέβει ξανά με την χώρα»;

Το ΠΑΣΟΚ έπεσε δημοσκοπικά όταν άρχισε να καρκινοβατεί στην υπεράσπιση των επιλογών του. Υπήρξε από πολλούς μια ενοχική συμπεριφορά απέναντι στις αναγκαστικές εθνικές επιλογές που έγιναν και στο περίφημο μνημόνιο και κάποιοι έγιναν υπέρμαχοι, άλλοι εχθροί.
Το μνημόνιο δεν είναι ιδεολογία, και κακώς κάποιοι στοιχήθηκαν πίσω από αυτό το ψευτοδίλημμα. Ήταν ένα μέσο για να αποφύγει η χώρα την κατάρρευση και να βρει χρόνο για να βγει από τη κρίση. Και η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε ούτε επιπόλαια ούτε αψήφιστα, όπως δεν την πήρε και καμία άλλη χώρα που βρέθηκε στην ίδια θέση με εμάς. Είχαμε πει από τότε, ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τίποτε πιο προοδευτικό από την προστασία της χώρας και των πολιτών.
Οι πολίτες όταν βιώνουν αυτή την πρωτοφανή ανασφάλεια παύουν να σε εμπιστεύονται, κι αυτό εκφράστηκε εκλογικά.
Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε μεταξύ άλλων ότι βρέθηκε στην κρίσιμη στιγμή να κυβερνά τη χώρα μόνο του χωρίς καμία συναίνεση, κάτι που δεν έγινε στις άλλες χώρες που μπήκαν σε μηχανισμούς στήριξης. Ούτε στην Πορτογαλία, ούτε στην Ιρλανδία, ούτε στην Κύπρο τα κόμματα που είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας βρέθηκαν σε αυτή την περιδίνηση. Κι αυτό έγινε γιατί υπήρχε συναίνεση εξ αρχής για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από συναίσθημα ευθύνης απέναντι στις πρωτοφανείς και ιστορικές προκλήσεις.
Εδώ περίσσεψε η υποκρισία και ο λαϊκισμός. Αυτά επέλεξε η Ν.Δ. και για αυτό οι πολίτες δεν την δικαίωσαν τον Μάιο του 2012 αλλά την καθήλωσαν στο 18,5%.
Έχω επαναδιατυπώσει την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει μόνο όταν καταφέρουμε κάνουμε μια ειλικρινή αυτοκριτική και αναγνωρίσουμε το θετικό έργο μας και προσδιορίσουμε το προοδευτικό όραμα μας για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας και της Ευρώπης

Οδεύετε προς ένα ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Αυτό σημαίνει και το τέλος του ΠΑΣΟΚ, του ονόματος και του εμβλήματός του;

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης δεν προβλέπει ούτε και θα μπορούσε άλλωστε τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Το τέλος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκύψει μόνο από ένα συνέδριο της βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Μιλάμε για συμπόρευση αυτόνομων σχημάτων ή νέο φορέα στον χώρο της κεντροαριστεράς; Και με ποιον ηγέτη;

Η άποψη που έχω υπερασπιστεί στα όργανα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο κόμμα της ανανεωμένης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και εργάζομαι για να συμβάλλω στη προσπάθεια αυτή.

Στο βαθμό που η άποψη μου μπορεί να μην εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία είμαι έτοιμος να εργαστώ για μια ευρύτερη προσπάθεια ανασύνταξης, στη βάση ενός αμοιβαία αποδεκτού προγράμματος, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού, της πολιτικής οικολογίας και της δημοκρατικής, ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς όπου θα προσέλθουν όλοι χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αξιώματα και μέσα από μια διαδικασία που παραπέμπει στο Γαλλικό Επινέ θα βάλουμε τα θεμέλια για ένα νέο ξεκίνημα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.