ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλία ανασυγκρότησης του σοσιαλιστικού χώρου

Η απόφαση και η εισήγηση για την ίδρυση Πολιτικής Κίνησης από στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Όπως, κατ' αποκλειστικότητα, είχε γράψει το matrix24 (διαβάστε εδώ το σχετικό κείμενο) στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν στην ίδρυση Πολιτικής Κίνησης διακόπτοντας κάθε οργανωτικό δεσμό με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Όπως, κατ' αποκλειστικότητα, είχε γράψει το matrix24 (διαβάστε εδώ το σχετικό κείμενο) στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν στην ίδρυση Πολιτικής Κίνησης διακόπτοντας κάθε οργανωτικό δεσμό με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε σχετική ανακοίνωση, που εξεδόθη μετά από πολύωρη συζήτηση, αναφέρονται τα εξής: "Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στελέχη από όλη την Ελλάδα, από όλους τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς χώρους, πολιτικά στελέχη και νεολαία, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία, προκειμένου ο σοσιαλιστικός χώρος, σε όλο του το εύρος, να ανακτήσει αυτόνομα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Στόχος μας οι δυνάμεις από την αριστερή σοσιαλοδημοκρατία, ως τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, της οικολογίας και του ριζοσπαστισμού, να συνευρεθούν σε ενιαία προοδευτική κατεύθυνση, να ανταποκριθούν στο αίτημα και την αγωνία της βάσης του μεγάλου κοινωνικού προοδευτικού σοσιαλιστικού χώρου για το πολιτικό κενό της μη εκπροσώπησης μας.
Με αφορμή το γεγονός ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές πολλαπλασίασαν την πολύπλευρη πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική κρίση
με την καθολικά πλέον αποδεκτή διαπίστωση ότι το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης όχι μόνο αποκλίνει από μια προοδευτική κοινωνία και παραγωγική οικονομία αλλά και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο,
επιχειρούμε τη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής προγραμματικής πολιτικής προοδευτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία.
Επιχειρούμε να εκφράσουμε το νέο όραμα, τους νέους κοινωνικούς και εθνικούς στόχους:
• Την οικοδόμηση μιας πραγματικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας,
• την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και
• τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου για μια βιώσιμη παραγωγική δομή, για μια κοινωνία αλληλεγγύης και για μια ανεξάρτητη Ελλάδα

Αποφασίστηκε:
1. Η διαμόρφωση πανελλαδικής οργάνωσης ανά γεωγραφικό και εργασιακό χώρο
2. Η διοργάνωση πολιτικής διάσκεψης με τη συμμετοχή και αντιπροσώπευση όλων των τάσεων, ρευμάτων, κινήσεων, στελεχών, που συγκροτούν τον σοσιαλιστικό χώρο, την πραγματική προοδευτική δημοκρατική παράταξη στην κοινωνία και την πολιτική.
3. Η συγκρότηση επιτροπών και αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα".

Πριν τη συζήτηση, που κατέληξε στην ως άνω απόφαση, υπήρξε εισήγηση του Χρήστου Σπίρτζη, Προέδρου του ΤΕΕ και εκ των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας. Η εισήγηση, με τίτλο "πρωτοβουλία συγκρότησης του σοσιαλιστικού χώρου", έχει ως εξής:

"Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σήμερα Ξεκινάμε.
Εμείς,
στελέχη από όλους τους κοινωνικούς, επιστημονικούς & συνδικαλιστικούς χώρους, από την Τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτικά στελέχη από τάσεις, ρεύματα και απόψεις, από τη νεολαία, από όλη την Ελλάδα που συγκροτούσαν τη ραχοκοκαλιά, την ψυχή του Σοσιαλιστικού κινήματος
παίρνουμε την πρωτοβουλία συγκρότησης του σοσιαλιστικού χώρου, σε όλο του το εύρος.
Από την αριστερή σοσιαλοδημοκρατία μέχρι τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, της οικολογίας και του ριζοσπαστισμού.
Από τη νεολαία μας και τις παραγωγικές γενιές, μέχρι τους εναπομείναντες συντρόφους της αντίστασης.
Η σημερινή πρωτοβουλία όσων είμαστε εδώ δεν προέρχεται από την αγωνία εξεύρεσης ρόλων.
Δεν προέρχεται από σκοπιμότητες συγκρότησης ομάδων διαπραγμάτευσης κυβερνητικών θώκων, κομματικών οφίτσιων και οικονομικών δοσοληψιών.
Δεν προέρχεται από τακτικισμούς προσωπικών φιλοδοξιών και προσωποκεντρικών ομάδων.
Ξεκινά από το διαρκές αίτημα του κόσμου της παράταξης, την απόγνωση του δημοκράτη πολίτη:
¨ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ¨
Ξεκινά από την αγωνία όλων μας, της βάσης του μεγάλου κοινωνικού προοδευτικού σοσιαλιστικού χώρου:
• Για την πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική κρίση της κοινωνίας μας
• Για το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας
• Για το πολιτικό κενό της μη εκπροσώπησης του χώρου μας
Ο χώρος μας είναι εδώ, υπάρχει αυτόνομος στην κοινωνία, στα συνδικάτα, στις γειτονιές, στους Δήμους, στην παραγωγή, με παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Η πλήρης διάλυση του ΠΑΣΟΚ από τη σημερινή ηγεσία του, έρχεται ως συνέπεια:
• της απομάκρυνσης του από τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που το συγκρότησαν
• της απώλειας του ριζοσπαστισμού του
• της ταύτισης του με τον κυβερνητισμό και τον νεοφιλελευθερισμό
• της λησμονιάς της ιδεολογικής του ταυτότητας και
• τελικά της σημερινής του κατάντιας.

Ό,τι θετικό χτίστηκε από τον χώρο μας στη μεταπολίτευση γκρεμίστηκε μαζί με τη μεσαία τάξη και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Οι κοινωνικοί θεσμοί, το κοινωνικό κράτος, η αλματώδης βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, το επιστημονικό δυναμικό, η δημοκρατία στοχοποιήθηκαν, συκοφαντήθηκαν και αποδομήθηκαν.
Ό,τι αρνητικό δημιουργήθηκε διογκώθηκε. Επιχειρείται με σχέδιο, με στρατηγική η αποδόμηση της μεταπολίτευσης, δηλαδή της μόνης ειρηνικής δημοκρατικής και ταυτόχρονα αναπτυξιακής περιόδου της χώρας. Επιχειρείται η κατασυκοφάντηση των ιστορικών ηγετών του συνόλου του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, της ταύτισης της αριστεράς με την πρόοδο, των κοινωνικών κατακτήσεων και εκφράσεων.
Επιχειρείται η σπίλωση των Δημάρχων, των Συνδικαλιστών, των κοινωνικών αγώνων, των θεσμικών φορέων, των κοινωνικών διεκδικήσεων. Δηλαδή της κοινωνίας και των εκφράσεων της και, δυστυχώς, έχει επιτευχθεί.
Στοχοποιήθηκαν κλάδοι, επαγγέλματα και πρόσωπα που δεν «συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».
Επιχειρείται η χειραγώγηση της ενημέρωσης του πολίτη και, επίσης, έχει επιτευχθεί.
Αποδομήθηκε το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος, η δημόσια διοίκηση.
Χτυπήθηκαν όσο ποτέ οι έννοιες της εθνικής ανεξαρτησίας, του κοινοβουλευτικού συστήματος, των θεσμών της χώρας, των εργασιακών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Κυρίως, όμως, καταρρακώθηκε το ηθικό άλλοθι του δημοκρατικού κόσμου, η αξιοπρέπεια μας και η εθνική μας υπερηφάνεια.
Ο λαϊκισμός της μεταπολίτευσης αντικαταστάθηκε από τον λαϊκισμό του νεοφιλελευθερισμού και ακραίους αγοραίους νεολογισμούς.
Κι όλα αυτά έγιναν με το σημερινό ΠΑΣΟΚ συμμέτοχο, αγκαλιά με τη σκοτεινή δεξιά των Μπαλτάκων, στο όνομα της διάσωσης της χώρας.
Με ένα ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή ηγεσία του να παρακολουθεί και να συμμετέχει στην ασέλγεια της Δεξιάς στο νεκρό πολιτικό σώμα της πραγματικής δημοκρατικής παράταξης.

Αγαπητοί Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Τα ερωτήματα που καλούμαστε σήμερα να απαντήσουμε είναι:
Τι κάνουμε εμείς για το αύριο της χώρας;
Τι κάνουμε για τη νεολαία μας που ξενιτεύεται, για τον άνεργο, τον άστεγο, για τα αδιέξοδα των μισθωτών και των επαγγελματιών;
Τι κάνουμε για τη βαθιά διαιρεμένη και αποπροσανατολισμένη κοινωνία μας;

Σύντροφοι,
η ευθύνη μας είναι μεγάλη, για να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον κατήφορο της χώρας, της κοινωνίας και της παράταξης
Η ευθύνη μας είναι μεγάλη, για να σιωπούμε και να επιτρέπουμε σε εγωπαθείς, αλαζόνες, τακτικιστές την καπηλεία της ιστορίας μας και την ακύρωση της ψυχής μας.
Η ευθύνη μας είναι μεγάλη για το αδιέξοδο του χώρου μας, του προδομένου κόσμου μας, και την υποχρεωτική έκφραση της αγανάκτησης του σε χαοτικούς αδιέξοδους σχηματισμούς.
Σήμερα οφείλουμε να προχωρήσουμε.
Να συγκροτήσουμε ξανά τον δημοκρατικό σοσιαλιστικό χώρο.
Να ξαναγίνουμε οι κύριοι διαμορφωτές των νέων μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, με προγραμματικές συγκλίσεις σε προοδευτική παραγωγική κατεύθυνση.
Να επιχειρήσουμε την νέα μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα.
Να προχωρήσουμε γνωρίζοντας τα λάθη του παρελθόντος, αλλά υπερασπιζόμενοι τις μεγάλες τομές και αλλαγές που υλοποίησε ο χώρος μας.
Πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας. Με σεβασμό στις παρακαταθήκες του ιστορικού μας ηγέτη του Ανδρέα Παπανδρέου: στην πατριωτική μας στάση, στην αλληλεγγύη των διεθνών προοδευτικών λαών και κινημάτων, στη δημοκρατική κοινωνική σοσιαλιστική ιδεολογική μας ταυτότητα, στη ριζοσπαστική πολιτική σκέψη και δράση, στις προοδευτικές και αριστερές συμμαχίες κυρίως στην κοινωνία.
Σήμερα, η δεξιά, η συντήρηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αεριτζήδες, οι μεταπράτες και οι μεσάζοντες των μνημονίων, των αδικιών και της εξάρτησης είναι η μία όχθη της πολιτικής. Εμείς στεκόμαστε στην άλλη. Στην όχθη των δυνάμεων της παραγωγής, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής αξιοπρέπειας, της Ευρώπης των λαών και των συγκλίσεων.
Αυτή είναι η σύγχρονη διαχωριστική γραμμή δεξιάς και προόδου.
Από τη μία οι λαϊκιστές των δογματισμών από όπου κι αν προέρχονται κι από την άλλη η αλήθεια, η πρόταση, το όραμα…
Εμείς εκφράζουμε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις
Εμείς αποτελούμε την κοινωνική βάση του όλου σοσιαλιστικού χώρου και μπορούμε να τον συγκροτήσουμε από την αρχή σε όλο του το εύρος
Εμείς μπορούμε να αναδείξουμε νέους ανθρώπους και να παράγουμε θέσεις και πολύπλευρο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση
Εμείς εκφράζουμε το νέο όραμα, τους νέους κοινωνικούς και εθνικούς στόχους:
• Την οικοδόμηση μιας πραγματικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας,
• την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και
• τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου για μια βιώσιμη παραγωγική δομή, για μια κοινωνία αλληλεγγύης και για μια ανεξάρτητη Ελλάδα
Εμείς μπορούμε να μετακινήσουμε το επίκεντρο της διαπραγμάτευσης του χρέους, των δανεισμών και των μνημονίων στη διαπραγμάτευση του ποσοστού της παραγωγικής ευρωπαϊκής παραγωγής που μας ανήκει.
Εμείς μπορούμε να συμμαχήσουμε με ευρωπαϊκούς λαούς, να ανταμώσουμε με τα ευρωπαϊκά κινήματα για την ανατροπή πολιτικών, την ανατροπή εξυπηρέτησης των διεφθαρμένων πολυεθνικών και των οικονομικών γερακιών της Γερμανικής Ευρώπης!
Η μόνη πραγματική δημοκρατία και η μόνη πραγματική αριστερά είναι η αλήθεια. Εμείς μπορούμε να πούμε αλήθεια στον κόσμο μας:
Η κρίση δεν ξεπερνιέται ούτε εύκολα ούτε γρήγορα ούτε χωρίς σχέδιο ούτε με μια σκληρή διαπραγμάτευση. Για αυτό και συνεχίζουμε να είμαστε η μόνη πραγματικά αληθινή αριστερά.
Η κρίση, επίσης, δεν ξεπερνιέται με ενδοτισμό, λαϊκισμό και ένα πολιτικό προσωπικό ανεπαρκές, υποτελές και παρακμιακό.
Δεν ξεπερνιέται με την εφαρμογή σχεδίων εξυπηρέτησης ολιγαρχών και πολιτικές προτεκτοράτων.
Η παράταξη μας, ο κόσμος μας, όλοι εμείς ξέρουμε και μπορούμε να προτείνουμε και να υλοποιήσουμε τις πραγματικές μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη η χώρα και όχι τις ψευδεπίγραφες:
Ένα άλλο πολιτικό σύστημα, με μικρές εκλογικές περιφέρειες, οικονομική διαφάνεια, ασυμβίβαστα και θητείες
Ένα άλλο κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα
Ένα άλλο διαφανές πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος
Ένα άλλο κράτος, με ανεξάρτητη, σύγχρονη δημόσια διοίκηση και κυρίως
Ένα πατριωτικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα μας: το ανθρώπινο δυναμικό μας, τον εθνικό μας πλούτο στην αγροτιά, στην πρωτογενή παραγωγή και στη μεταποίηση της, στην ενέργεια, στους ορυκτούς πόρους, στο περιβάλλον, στις μικρομεσαίες παραγωγικές μονάδες, στο εμπόριο και στον τουρισμό
Ένα ιεραρχημένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που θα υπηρετεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας και όχι σχεδιασμούς συμφερόντων
Ένα εθνικό σχέδιο συμμαχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην γειτονιά μας και την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και κυριαρχίας

Αγαπητοί Σύντροφοι,
Σήμερα συντελείται ένα εθνικό έγκλημα. Το ξενόφερτο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης όχι μόνο αποκλίνει από τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η χώρα ξεπουλιέται, με έναν προσφέροντα σε κάθε διαγωνισμό και με ένα άρθρο σε κάθε μνημόνιο
Το επιστημονικό δυναμικό και η νεολαία μας ωθείται στην ανεργία και στη συνέχεια στην ξενιτιά
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες φυτοζωούν και κλείνουν
Οι μισθωτοί φτωχοποιούνται
Οι δημόσιοι υπάλληλοι τρομοκρατούνται
Οι συνταξιούχοι πεινάνε
Το τραπεζικό σύστημα οδηγήθηκε σε ολιγοπώλιο διατηρώντας τις παλιές αμαρτωλές διαδικασίες, παγώνοντας την πραγματική οικονομία, χρεώνοντας τον ελληνικό λαό.
Μια ιδιότυπη ολιγαρχία έχει εγκατασταθεί στη χώρα και αισχροκερδεί την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός στενάζει.
Ακόμη και οι εθνικές μας συμμαχίες, η στάση της χώρας στα εθνικά θέματα διαμορφώνονται καθ’ υπαγόρευση των δανειστών.
Πρέπει να είναι καθαρό προς όλους: δεν μας χωρίζει μια γραμμή με τη ΝΔ και τις κυβερνητικές επιλογές, μας χωρίζει άβυσσος
Το αίτημα του ελληνικού λαού για αλλαγή πολιτικών συνεπάγεται την αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικού προσωπικού.
Σήμερα, θα αποφασίσουμε για το εγχείρημα συγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, γιατί, χωρίς, εμάς η κοινωνία, η χώρα, ο δημοκρατικός κόσμος δεν έχει ελπίδα, δεν έχει διέξοδο.
Σήμερα, εμείς ο πυρήνας ανάταξης και συγκρότησης του σοσιαλιστικού χώρου θα αποφασίσουμε, για την ύπαρξη της παράταξης μας, του χώρου που συνεργαζόταν και συνεργάζεται στην κοινωνία, με τις δυνάμεις της προόδου, της οικολογίας, της αριστεράς, που είχε και έχει πατριωτική στάση και ευρωπαϊκό προοδευτικό προσανατολισμό, που έχει κοινωνική ευαισθησία και παραγωγική πρόταση.
Θα αποφασίσουμε για την ύπαρξη μιας πανελλαδικής οργανωτικής δομής, σε κάθε δήμο, σε κάθε εργασιακό χώρο και την ημερομηνία της ιδρυτικής πολιτικής διαδικασίας του σοσιαλιστικού χώρου, σε όλο του το εύρος. Της συνάντησης με όλες τις δυνάμεις, κινήσεις και συντρόφους που είναι στην ίδια πολιτική κατεύθυνση.
Σήμερα, με ανιδιοτέλεια, με ευθύνη, με αλήθεια και μόνο με αλήθεια αποφασίζουμε για την υπεράσπιση της ιστορίας μας, της εθνικής κοινωνικής και προσωπικής μας αξιοπρέπειας, της ιδεολογικής μας φυσιογνωμίας, της πολιτικής ύπαρξης της πραγματικής δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.
Σήμερα, όσοι είμαστε εδώ, έχουμε πορεία και ιστορική διαδρομή στην κοινωνία, στο κίνημα, στην παραγωγή, στο επάγγελμα και στους αγώνες. Δεν φυτρώσαμε, δεν μας φύτεψαν σε θέσεις, παλέψαμε, παλεύουμε και θα παλεύουμε μαζί με την κοινωνία.
Μπορεί και να διαφωνήσουμε στα επί μέρους αλλά δεν ντρεπόμαστε να λέμε ο ένας τον άλλο ΣΥΝΤΡΟΦΟ.
Κι αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο που μας ενώνει και θα μας ενώνει στους νέους αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε.
Σύντροφοι και συντρόφισσες ξεκινάμε.
Αθήνα, Οκτώβριος 2014

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Επειδή και ΘΤ και ο Σαράντης Μιχαλόπουλος έχουν σε αρκετά δίκαιο, νομίζω πως αυτοί που ανέλαβαν την πρωτοβουλία ίδρυσης Πολιτικής Κίνησης πρέπει να απαντήσουν, αλλά και όσοι άλλοι προβληματίζονται και προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν τον σοσιαλιστικό χώρο

 2. Θ.Τ. 14:46 12/10/2014

  @. Σ.Μιχαλόπουλος
  Μιά και μιλάμε μόνο γιά ΠΑΣΟΚ και πασόκους . . .

  Αντε πάλι που γιά όλα στο ΠΑΣΟΚ φταίει ο Σημίτης,
  άντε πάλι που χρειάζεται ένας ηγέτης που να εμπνέει και να διεγείρει .
  Και όχι πραγματική αυτοκριτική δηλ.
  σε πόσο βαθμό από τον Αντρέα μέχρι τον πιό απλό πασόκο
  ΜΙΜΗΘΗΚΕ την λαμογιά της δεξιάς.

  Ο ΛΑΟΣ ( του ΠΑΣΟΚ ) ΞΕΧΑΣΕ
  ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΞΙΑ
  Η ΔΕΞΙΑ ΦΥΣΙΚΑ
  ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΠΟΤΕ
  ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΞΙΑ .
  Η «ΑΡΙΣΤΕΡΑ» ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ
  ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ
  ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΔΕΞΙΑ
  ΚΙ ΑΠ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΚΟΜΑ . . .

  Εγώ νομίζω πως ο ΓΑΠ και οι λίγοι «κηπουροί»
  έδωσαν δείγματα πως βρήκαν τις ρίζες του ΠΑΣΟΚ στην σημερινη εποχή.
  και ΜΑΣ ΣΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ .

  Υπάρχουν κάποιοι να εμπνεύσουν .
  ΟΜΩΣ ΠΟΙΟΙ ΝΑ |ΕΜΠΝΕΥΣΘΟΥΝ» ?
  * όσοι ανέχονται ΚΑΝ το ξένο σώμα ΒΒ στην «ηγεσία» ?
  * όσοι ακολούθησαν κάποιον επειδή «φοράει ζιβάγκο» ?
  * κάποιοι που επιμένουν να είναι «εξαπτέρυγα» Αντρέα, Σημίτη, ΓΑΠ
  ΑΚΟΜΑ και ΒΒ ! ? ! ?
  * κάποιοι που από συνδικαλιστές έγιναν λόμπυ συντεχνίας ? κ.λπ.
  * κάποιοι που (στελέχη) αντιγράφουν είτε (βάση) «καταπίνουν»
  τα σκονάκια των γκεμπελίσκων ?

  Θα μου πεις ποιός έμεινε ?
  Εμείνε το ΠΡΩΤΟ κόμμα
  αυτό που «αγαπάει» τον ΒΒ λίγο παραπάνω από τον ναζί
  αυτό που ψηφίζει «μιά δω, μιά κει», άκυρο, λευκό, απέχει κ.λπ.
  που γιαυτό χρειάζεται να φιμώνεται από τα Μ.Μ.Ε. των αφεντικών .

  Τότε ειπώθηκε το «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» και όχι στην CIA,
  τώρα ειπώθηκε το
  » ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ » και
  » ΕΓΩ ΘΑ ΠΑΛΑΙΨΩ ΚΙ΄ΑΣ ΜΗΝ ΞΑΝΑΒΓΩ »
  με άλλα λόγια :
  «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ και όχι στα λαμόγια» . . .

 3. Επιστροφή λοιπόν στις ρίζες. Στην εθνική ανεξαρτησία, στη λαϊκή κυριαρχία, στην κοινωνική δικαιωσύνη. Συμφωνώ απόλυτα. Διότι μπορεί οι καιροί να άλλαξαν, αλλά οι αξίες που περιγράφονται στο τρίπτυχο με το οποίο ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες. Όμως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, εδώ και πολλά χρόνια και όχι μόνο την τετραετία της κρίσης, απομακρύνθηκε συστηματικά, στα πλαίσια ενός «πολιτικού ρεαλισμού» ή ενός «εκσυγχρονισμού». Ας θυμηθούν οι παλιοί την ουσιαστική διάλυση ή έστω την αδρανοποίηση των οργανώσεων, τη θεοποίηση του χρηματιστηρίου, την «ταφή» του ασφαλιστικού, την «δημιουργική λογιστική» για τα ελλείμματα, τη διαχείριση των δημόσιων οργανισμών με απόλυτη απουσία κοινωνικού προσανατολισμού αλλά και κοινωνικού ελέγχου και άλλα πολλά. Να ξαναγυρίσουμε λοιπόν στις ρίζες και στις αξίες που, αν μη τι άλλο, η κρίση απέδειξε πόσο σωστά είχανε μπει. Το ερώτημα όμως είναι αν αυτή η επιστροφή θα γίνει μέσα ή έξω από το ΠΑΣΟΚ. Αν δηλαδή πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε, το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ενταχθείκαμε και στηρίξαμε, αν αυτό το ΠΑΣΟΚ τελικά «πέθανε» και επομένως όσοι από εμάς μένουμε πιστοί στις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη, αν δεν έχουμε άλλη διέξοδο έκφρασης και δράσης παρά μόνο μέσα από τη δημιουργία μίας νέας πολιτικής κίνησης. Και αν ναι, με ποιούς θα συναντηθούμε ξανά ; Και σε ποια βάση ; Ποια θα είναι τα ελάχιστα στα οποία θα συμφωνήσουμε ; Ποιοι θα είναι οι άξονες δράσης μας ; Θα ξεκινήσουμε από τις γενικότητες για «ένα άλλο πολιτικό σύστημα, ένα άλλο κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα άλλο διαφανές πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, ένα άλλο κράτος με ανεξάρτητη σύγχρονη διοίκηση, ένα πατριωτικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Ποια θα είναι αυτά τα «άλλα συστήματα» ; Σε ποιες αρχές θα στηρίζονται ; Σε ποια άποψη για το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα που επηρεάζει τις δυνατότητες μίας «άλλης πολιτικής» ; Σε ποια άποψη για την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση ; Θα τα αφήσουμε αυτά να τα «βρούμε στην πορεία» ; Θα ξεκινήσουμε από το μηδέν και δεν θα πάρουμε θέση για όσα έγιναν ή δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια «μετεξέλιξης» του ΠΑΣΟΚ ; Αγαπητοί Σύντροφοι. Επιτρέψτε μου να πω ότι, αν δεν ξεκαθαρίσουμε από την αρχή θέματα σαν αυτά που έθιξα αλλά και πολλά άλλα, που δεν έχω το περιθώριο να αναπτύξω στα πλαίσια ενός σχολίου, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τα όσα ωραία οραματιζόμαστε. Και επιπλέον, ας μη παραβλέπουμε και κάτι ακόμη. Ότι σήμερα δεν έχουμε μία ηγετική φυσιογνωμία σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου που να μπορεί να χαράζει δρόμους ριζοσπαστικούς αλλά ταυτόχρονα να εμπνέει και να διεγείρει ανθρώπους. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και κάθε άλλο σχόλιο είναι καλοδεχούμενο. Σ.Μιχαλόπουλος

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.