ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κείμενα-Σκηνοθεσία, Μιμή Ντενίση

Άρωμα Σμύρνης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Σμυρνέικες μελωδίες πλημμύρησαν το «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», το μεσημέρι. Μέλη της ορχήστρας «Εστουδιαντίνα» πλαισίωσαν τους συντελεστές της παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη» που κάνει πρεμιέρα στις 30 Οκτωβρίου, σε κείμενο και σκηνοθεσία Μιμής Ντενίση.

Πρόκειται για την πρώτη θεατρική παραγωγή που χρηματοδοτεί το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, αφού, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, το θέμα της συνάδει απόλυτα με τους σκοπούς του. Να διατήρησει δηλαδή ζωντανή την ιστορική μνήμη και παράδοση.

«Το φως και όχι τις στάχτες της Σμύρνης» θέλησε να προβάλει στο έργο που έγραψε η Μιμή Ντενίση, έπειτα από ενδελεχή έρευνα ετών στα αρχεία του Ιδρύματος και καλύπτει την ιστορική περίοδο από το 1917 έως την προσφυγιά και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923. Μαρτυρίες Ελλήνων, Τούρκων, Λεβαντίνων, πάνω από εκατό βιβλία ιστορικών, περιηγητών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής φωτίζουν τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης πολλά από τα οποία «γίνονται για πρώτη φόρα γνωστά στο ευρύ κοινό μέσα από το έργο», όπως επισημάνθηκε.

Ο Κώστας Βουτσάς, ο Τάσος Χαλκιάς, ο Μιχάλης Μητρούσης, η Χριστίνα Αλεξανιάν είναι μερικοί μόνο από τους 23 ηθοποιούς της παραγωγής που περιλαμβάνει μάλιστα ζωντανό τραγούδι από τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Σοφία Μέρμηγκα. Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο συνθέτης και αρχιμουσικός της «Εστουδιαντίνας» Ανδρέας Κατσιγιάννης που έχει μελετήσει και αναβιώσει τη μουσική παράδοση της Μικρασίας.
Το κείμενο περιγράφει, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας, τη ζωή της κοσμοπολίτισσας πρωτεύουσας της Ιωνίας. Η πολυπολιτισμική κοινωνία της Σμύρνης με τους Λεβαντίνους, Αρμένηδες, Τούρκους και Ρωμιούς, η κουζίνα και η μουσική που συνδυάζουν αρμονικά τα στοιχεία όλων των εθνοτήτων, αλλά και οι κρυφές δυσαρμονίες τους, περνούν μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων. Και φυσικά πίσω απ' αυτές αποτυπώνονται η πολιτική ιστορία, τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι πολιτικές βλέψεις που οδήγησαν στην καταστροφή της περίφημης πόλης.

«Τίποτα δεν θα είναι στατικό» σε αυτή την παράσταση τόνισε η σκηνοθέτις που σε συνεργασία με τον Γιάννη Βολιώτη δημιούργησαν ένα 3d σκηνικό περιβάλλον που αναπαριστά πιστά τη Σμύρνη της εποχής. «Ολοι κουβαλάμε ένα κομμάτι Σμύρνης μέσα μας κι ας μην είμαστε από κει. Οι πρόσφυγες δεν γύρισαν ποτέ εκεί, έφεραν όμως την Ιωνία σε μας και την έκαναν μέρος της καρδιάς μας» συμπλήρωσε η Μ.Ντενίση.

Παράλληλα, στο φουαγιέ του «Θέατρον» θα φιλοξενείται, από τις 10 Νοεμβρίου, η έκθεση με τίτλο «Η Σμύρνη των Ελλήνων» από την Ένωση Σμυρναίων. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από τις συλλογές της Ένωσης και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτρέτα και κειμήλια που διασώθηκαν από την καταστροφή το 1922.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα και οι χορογραφίες της Mάρως Μαρμαρινού. Εισιτήρια από 9 έως 35 ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.