ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία

Οι γιατροί που κατάφεραν να περπατήσει ένας παράλυτος, αναζητούν ακόμη δύο ασθενείς

Οι πολωνοί γιατροί που κατάφεραν να κάνουν έναν παράλυτο άνδρα από τη μέση και κάτω να περπατήσει ξανά αναζητούν δύο ακόμη ασθενείς για να συνεχίσουν να βελτιώνουν την τεχνική τους, ανακοίνωσε σήμερα στο Βρότσλαβ της νοτιοδυτικής χώρας ο επικεφαλής τους, ο δρ. Πάβελ Ταμπάκοβ.

Το είδος του τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη που υπέστη ο ασθενής Ντάρεκ Φίντικα "είναι πολύ σπάνιο", διευκρίνισε ο γιατρός σε συνέντευξη Τύπου.

Η συγκεκριμένη τεχνική, με μεταμόσχευση κυττάρων που προέρχονται από τη μύτη του ασθενή, μπορεί να αφορά "μόνο τραυματισμούς που προκλήθηκαν από αιχμηρό όργανο όπως μαχαίρι, διευκρίνισε ο καθηγητής του Βλόντιμιρτς Γιαρμουντόβιτς προσθέτοντας ότι δεν θέλει να δώσει "ελπίδες για θεραπεία όλων των ανθρώπων που έχουν υποστεί βλάβη στη σπονδυλική στήλη".

Τέτοιοι ασθενείς θα αναζητηθούν σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω δισέλιδης δημοσίευσης με τα κριτήρια επιλογής των ασθενών --η μια στα πολωνικά, στην ιστοσελίδα του κέντρου αποκατάστασης Akson στο Βρότσλαβ, όπου ο Φίντικα υποβάλλεται σε θεραπεία, και η άλλη στην ιστοσελίδα του βρετανικού ινστιτούτου του University College του Λονδίνου, που συνεργάστηκε με τους Πολωνούς.

Ένα τυχαίο περιστατικό επέτρεψε στον δρα Ταμπάκοβ να προχωρήσει στις έρευνες που άρχισε πριν από δώδεκα χρόνια. Ενώ γενικά, όπως εξήγησε, αφαιρούνται κύτταρα για να βοηθήσουν στην αναγέννηση των νεύρων μέσα στη μύτη του ασθενή, η εφαρμογή της τεχνικής αυτής ήταν αδύνατη σε έναν πρώην πυροσβέστη, γιατί έπασχε ότι μια φλεγμονή των κόλπων του προσώπου. Έτσι τα κύτταρα αφαιρέθηκαν από τον οσφρητικό βολβό, διαδικασία που απαιτεί το άνοιγμα του κρανίου.

Αυτή η διαδικασία είναι πλέον κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, είπε ο γιατρός. Φιλμ προβλήθηκαν στους δημοσιογράφους στα οποία γινόταν σύγκριση της κατάστασης του ασθενή πριν από την επέμβαση και μερικούς μήνες μετά, ή τεχνική, συμπεριλαμβανομένης της κλωτσιάς που ο πρώην τερματοφύλακας κατάφερε να δώσει με τη μπάλα που του έδωσε ο δρ Ταμπάκοβ. Βαθιά συγκινημένος, ο Φίντικα παρακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναγκάστηκε να θυμηθεί την επίθεση με μαχαίρι που είχε δεχτεί τον Ιούλιο του 2010 από τον "αλκοολικό και τοξικομανή" πρώην σύζυγο της συντρόφου του.

Μιλώντας για την πρόοδο της θεραπείας του, ανέφερε την επαναφορά των σεξουαλικών λειτουργιών. "Ελπίζω να προχωρήσω ακόμη περισσότερο" δήλωσε. "Θα μπορούσα να ζω μόνος, οδηγώ το αυτοκίνητό μου που βέβαια είναι κατάλληλα διαμορφωμένο, αλλά το οδηγώ".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.