ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μαξιλάρι» αντί για... γραμμή πίστωσης επιδιώκει η Αθήνα

Το σχέδιο Σαμαρά για απαλλαγή από την τρόικα χωρίς νέο... μνημόνιο

Το σενάριο της καθαρής και πλήρους εξόδου στις αγορές άντεξε λίγες εβδομάδες.

Η Αθήνα βρέθηκε στο στόχαστρο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής, ΔΝΤ και Ευρωζώνη εξέδωσαν... απαγορευτικό, την ίδια ώρα που στην Αθήνα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εμπλέκονταν σε μία εκτός ορίων (παρά)πολιτική αντιπαράθεση.

Το Μαξίμου αναγκάστηκε σε διόρθωση πορείας, οι δηλώσεις για απαλλαγή από το μνημόνιο και διαζύγιο με το ΔΝΤ αποσύρθηκαν και στη θέση τους εμφανίστηκε η διαβεβαίωση της Αθήνας ότι συνεχίζει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ότι η όποια έξοδος θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους της χώρας. Και σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε ήδη.
Χθες, οι Γίρκι Κατάινεν και Κλάους Ρέγκλινκ επιβεβαίωσαν, ουσιαστικά, ότι η Ευρωζώνη υποστηρίζει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο και πρόωρη διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ, αλλά με όρους. Και αυτοί οι όροι δεν είναι άλλοι από την παραμονή της Ελλάδας σε τροχιά μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας, παράλληλα με ένα χρηματοδοτικό πακέτο προληπτικής στήριξης, μία γραμμή στήριξης από τον ESM.

Η βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι αφενός να κλείσει την αξιολόγηση με την τρόικα, κάτι που ανέδειξαν ως προαπαιτούμενο οι Κριστίν Λαγκάρντ και Γέρουν Ντάισελμπλουμ και, αμέσως μετά, να προχωρήσει στις συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή περίοδο, που – ιδανικά – για την κυβέρνηση πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εν προκειμένω, η Αθήνα θα ήθελε να μην κάνει χρήση του υφιστάμενου μηχανισμού προληπτικής πίστωσης από τον ESM, κυρίως διότι αυτός προβλέπει συγκεκριμένους όρους και, βέβαια, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του μηχανισμού και της χώρας, στην περίπτωσή μας της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται τους μεταρρυθμιστικούς στόχους και την ανάγκη πλεονασμάτων, ωστόσο προτιμά αυτοί να περιγράφονται σε ένα δικό της σχέδιο που θα αποσταλεί στην Ευρωζώνη και θα υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Κεντρικό Τραπεζίτη.

Θέλουν, με άλλα λόγια, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να αποφύγουν ένα νέο μνημόνιο με την τυπική του μορφή. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τη μορφή που μπορεί να έχει αυτή η γραμμή πίστωσης, με την Αθήνα να βάζει στο τραπέζι εναλλακτικά σενάρια για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ασφαλείας (χρηματοδοτικό απόθεμα, το χαρακτήρισε ο κ. Κατάινεν) έναντι των αγορών, το οποίο θα έχει πιο «χαλαρή» μορφή και άρα περισσότερο εύπεπτο πολιτικά.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Μαξίμου για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να προηγηθούν άλλα βήματα, με πρώτο την συμφωνία με την τρόικα για την αξιολόγηση. Αν αυτή δεν υπάρξει, το υπόλοιπο σχέδιο θα βρισκεται στον αέρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.