ΚΟΣΜΟΣ

Για την ελευθερία της σκέψης

Το βραβείο Ζαχάροφ στον Κογκολέζο γιατρό που φροντίζει θύματα βιασμών

Ο Κογκολέζος γιατρός Ντένις Μουκουέγκε, ο οποίος φροντίζει γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ομαδικού βιασμού, τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Συγχαρητήρια στον Δρ. Μουκουέγκε» είπε ο Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε επίσης «ειδική μνεία» στο κίνημα της πλατείας Μαϊντάν του Κιέβου που βρέθηκε στο επίκεντρο των φιλοδυτικών κινητοποιήσεων στην Ουκρανία τον περασμένο χειμώνα.

Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέλεξαν ομόφωνα τον Μουκουέγκε, εξαίροντας «τον αγώνα του για την προστασία των γυναικών», συνέχισε ο Σουλτς. «Ο Δρ. Μουκουέγκε είναι ένα υπόδειγμα ανθρωπιάς, μια προσωπικότητα του αιώνα μας που τιμά την Αφρική και τον κόσμο», είπε από την πλευρά του ο Φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Λουί Μισέλ.

Ο 59χρονος γυναικολόγος έχει ιδρύσει μια κλινική στο Μπουκάβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και έχει φροντίσει εκεί χιλιάδες θύματα ομαδικών βιασμών. Η σφοδρή κριτική του για τις επιθέσεις που δέχονται οι γυναίκες από ένοπλες, εμπόλεμες οργανώσεις και το γεγονός ότι οι δράστες σπανίως παραπέμπονται σε δίκη, τον έχουν καταστήσει στόχο με αποτέλεσμα να έχει δεχτεί πολλές απειλές για τη ζωή του.

Το 2012 μάλιστα γλίτωσε από μια απόπειρα δολοφονίας, κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής όμως σκοτώθηκε η οικιακή βοηθός του.

«Ο πόλεμος στη ΛΔ του Κονγκό μπορεί επισήμως να έχει τελειώσει όμως η ένοπλη σύγκρουση συνεχίζεται ακόμη στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπως συνεχίζονται και οι επιθέσεις εναντίον των πολιτών και οι ομαδικοί βιασμοί» ανέφερε το Ευρωκοινοβούλιο στην ανακοίνωσή του.

«Μολονότι ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για να προασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών και παρ' όλο που διευθύνει το Νοσοκομείο Πανζί, ο Μουκουέγκε συνεχίζει να δέχεται ασθενείς και να χειρουργεί δύο φορές την εβδομάδα», σημείωσε.

Ο Μουκουέγκε έχει τιμηθεί και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και με το Βραβείο Όλαφ Πάλμε το 2008. Ήταν επίσης υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το Βραβείο Ζαχάροφ, που συνοδεύεται από το ποσό των 50.000 ευρώ, θα του απονεμηθεί σε τελετή που θα οργανωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 26 Νοεμβρίου. Με το βραβείο αυτό, που φέρει το όνομα του Σοβιετικού αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάροφ, έχουν τιμηθεί στο παρελθόν ο Νέλσον Μαντέλα, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σούου Κιι και η Πακιστανή έφηβη ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.