ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Διεκδικούσαν αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή τεσσάρων θυμάτων της εταιρίας Ασπίς

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει τέσσερα από τα τα εκατοντάδες θύματα της εταιρείας Ασπίς ,με την οποία διεκδικούσαν αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο, γιατί δεν άσκησε εγκαίρως , ως όφειλε, τον αναγκαίο εποπτικό έλεγχο στην ασφαλιστική εταιρεία,με αποτέλεσμα οι ίδιοι και άλλοι επενδυτές να χάσουν εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα τα τέσσερα θύματα της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς –Πρόνοια Α.Ε. Γενικών Ασφαλίσεων» διεκδικούσαν από το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 2.589.702 ευρώ για την ζημιά που υπέστησαν από τις παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου.

Το ΣτΕ έκρινε ότι τα θύματα της «Ασπίς» δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση από το Δημόσιο μέσω του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 (περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφαλίσεως), προβλέπει ειδικό μηχανισμό για τις περιπτώσεις αυτές.

Το επίμαχο Νομοθετικό Διάταγμα προβλέπει ένα μηχανισμό χρηματοδότησης προερχόμενο από εισφορές των ασφαλτικών εταιρειών (κάτι ανάλογο με Επικουρικό Κεφάλαιο για την κάλυψη ζημιών από τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα). Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως είναι όταν αυτές βρίσκονται υπό πτώχευση, όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους για παράβαση νόμου, κ.λπ.

Και αυτό, ανεξάρτητα αν η άδεια ανακλήθηκε λόγω σκόπιμων ή εσφαλμένων ενεργειών ή παραλείψεων της κρατικής μηχανής ή πλημμελούς άσκησης κρατικής εποπτείας ή «απρόβλεπτων και μεγάλης έκτασης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων».

Σύμφωνα λοιπόν με τον εν λόγω μηχανισμό εγγυήσεων, τα θύματα της «Ασπίς», θα λάβουν μετά την εκκαθάριση της ασφαλιστικής εταιρείας το 70% των απαιτήσεων τους από το εγγυητικό κεφάλαιο.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Πως γινεται και οι μοναδικοι που «διαβαζουν» σωστα την αποφαση του ΣτΕ να ειστε εσεις? Ολα τα μπλογκς και ΜΜΕ ειδαν «νικη» -εστω και μερικη-των ασφαλισμενων,ενω οι αγωγες τους απορριφθηκαν εξ ολοκληρου (το αν θα παρουν κατι-μεχρι 70%-απο το προϊον της εκκαθαρισης,τους ηταν γνωστο και η δικη δεν γινοταν γι αυτο…….)…..
    Μηπως τις ειδησεις τις γραφουν τα δικηγορικαγραφεια και οχι οι δημοσιογραφοι?
    Ειναι ντροπη να εμπαιζονται οι ασφαλισμενοι ,επειδη δεν ντρεπονται καποιοι………

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.