ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραντεβού Βενιζέλου - Χαρδούβελη στο ΥΠΕΞ

Ανησυχία στην Αθήνα λόγω της στάσης της τρόικα

«Έζωσαν τα φίδια» την Κυβέρνηση.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε τοίχο μοιάζει να προσκρούει πλέον η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα: Στο «παιχνίδι» είναι εμφανές πως έχει μπει -για «ευνόητους λόγους- και το Μέγαρο Μαξίμου, όταν και το σημερινό ραντεβού του Γκίκα Χαρδούβελη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μόνον τυχαίο δεν είναι.

Η αδιάλλακτη στάση των δανειστών «έχει ζώσει με φίδια» την Αθήνα, αν και κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να «χρυσώσουν το χάπι» λέγοντας πως η τρόικα «επιχειρεί να κερδίσει ότι μπορεί τώρα από την διαπραγμάτευση, ώστε, η ελληνική πλευρά να δεσμευτεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την επομένη του ..Μνημονίου ημέρα».

Σε αυτή την φάση το δημοσιονομικό κενό της προσεχούς χρονιάς μοιάζει να αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα στην ατζέντα των δανειστών μας, οι οποίοι απορρίπτουν τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Η δημοσιονομική «τρύπα» της προσεχούς χρονιάς συνδέεται άμεσα με τη ρύθμιση των 100 δόσεων και χρησιμοποιείται από την τριμερή ως βασικός μοχλός πίεσης προς την ελληνική πλευρά, η οποία δεν αποδέχεται την ύπαρξη κενού.

Έτσι, παρά την εξαίρεση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και του φόρου εισοδήματος από την εν λόγω ρύθμιση, η τρόικα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το κενό του 2015 ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ και υπάρχει κίνδυνος να φθάσει ακόμα και τα 3,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα οι ελεγκτές της τριμερούς συνέχιζαν να ζητούν αλλαγή της ρύθμισης, ώστε να τεθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που η κυβέρνηση απέρριψε, εξηγώντας ότι δεν θα περνούσε άλλωστε από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό άρχισε να γίνεται κατανοητό από τους τεχνοκράτες της τρόικας, οι οποίοι επισήμαναν όμως ότι αν τα πρώτα δείγματα εφαρμογής της ρύθμισης δείξουν υστέρηση εσόδων στις αρχές Δεκεμβρίου, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει μέτρα κάλυψης του όποιου κενού θα προκύψει και να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ήδη έγινε, πάντως, τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στα στελέχη του ΓΛΚ και τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2015, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Στα υπόλοιπα μεγάλα μέτωπα, η τρόικα επιμένει σε επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, με έμφαση στην αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης σύνταξης από τα 15 στα 20 χρόνια και στην κατάργηση των καθεστώτων πρόωρης συνταξιοδότησης, η οποία θα σπρώξει όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στο ανώτατο όριο ασφάλισης που είναι τα 62 έτη.

Ορθάνοιχτα παραμένουν επίσης τα εργασιακά, καθώς το ΔΝΤ ζητά παγίως να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, ενώ δεδομένες θεωρούνται πλέον η καθιέρωση της ανταπεργίας (λοκάουτ) και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Υπό επεξεργασία βρίσκεται το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο η τρόικα ζητάει να ψηφιστεί στις αρχές του 2015 και να «ψαλιδίζει» ριζικά το μη μισθολογικό κόστος (υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας, σεμινάρια επιμόρφωση κ.λπ.).

Εμπλοκή υπάρχει και στο φορολογικό πεδίο, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει για το 2015 -στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας- τη μνημονιακή υποχρέωση για αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ, με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και ένταξη πολλών αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.