ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εκλογική» σύγχυση με φόντο την εμπλοκή με την τρόικα

Φάλτσα και «ανασφάλειες» ταλαιπωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι συνθήκες εμπλοκής που διαμορφώθηκαν τα τελευταία 24ωρα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας προκάλεσαν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, καθώς φούντωσαν τα σενάρια πως, στο παρά 5', θα τιναχθούν όλα στον αέρα.

Αυτά τα δεδομένα δεν άφησαν ανεπηρέαστο και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κλίμα στην Κουμουνδούρου για το τί μέλλει γενέσθαι ήταν βαρύ, ενώ τα «φάλτσα» στελεχών της Κουμουνδούρου το επιβάρυναν έτι περαιτέρω.

Ο πολιτικός σχεδιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έως πριν δύο εβδομάδες προέβλεπε ότι η κυβέρνηση θα έπαιρνε τα μέτρα για να τελειώσει η 5η και τελευταία αξιολόγηση του Μεσοπρόθεσμου, στη συνέχεια θα δρομολογούσε τις δεσμεύσεις που θα συνεπάγονται την «προληπτική γραμμή πίστωσης» και μετά θα πόνταρε τα πολιτικά ρέστα της στην προεδρική εκλογή. Στο σενάριο αυτό, αν η κυβέρνηση δεν κατάφερνε να βρει τους 180, η χώρα θα οδηγείτο σε εκλογές «ασφαλής», με κατοχυρωμένη την χρηματοδότησή της, ενώ αν τους έβρισκε, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου εκτιμούσαν πως τα μέτρα στα οποία θα είχε δεσμευθεί θα ήταν τόσο βαριά, που και πάλι ο ορίζοντάς της θα ήταν βραχύς.

 Νέα δεδομένα

Ωστόσο, οι συνθήκες εμπλοκής που διαμορφώθηκαν, αλλά και οι παράλογες και επίμονες απαιτήσεις των «τροϊκανών» φούντωσαν άλλα σενάρια. Ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε στον αέρα και η χώρα φαινόταν να οδεύει προς τις εκλογές με ασύμμετρες απειλές και ανώμαλο τρόπο. Αυτό, φυσικά, δεν επηρέασε μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ειδικά το σενάριο μετάθεσης των δύσκολων μέτρων για το «πακέτο» της «προληπτικής γραμμής πίστωσης» τρόμαζε ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού αν ο πρωθυπουργός επέλεγε να χρησιμοποιήσει αυτή τη συμφωνία ως προεκλογικό διακύβευμα, υπήρχε ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές χωρίς κατοχυρωμένη και συμφωνημένη γραμμή χρηματοδότησης -κάτι που θα σήμαινε ότι η τρόικα θα ζητούσε τα ίδια μέτρα από την... επόμενη κυβέρνηση. Μ' άλλα λόγια, η εμπλοκή μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας θα μπορούσε να επιβαρύνει έτι περαιτέρω την θέση μίας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτή θα βρισκόταν στη δυσχερή θέση να πιέζεται για λήψη νέων μέτρων, ενώ ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου ήταν -και παραμένει- να... επαναδιαπραγματευθεί τις ως τότε υπάρχουσες δεσμεύσεις και όχι νέες.

 «Φάλτσα»

Η πολιτική πίεση των ημερών αλλά και η προοπτική να βρεθεί μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πιεζόμενη «με το καλημέρα» για λήψη σκληρών μέτρων από τους δανειστές προκάλεσε, κατά πολλούς, τα «φάλτσα» των τελευταίων ημερών από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τον Αλέξη Μητρόπουλο και τις δηλώσεις του περί... ενδεχόμενης συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο αλαλούμ ήρθαν να προστεθούν χθες δηλώσεις του «σκιώδους υπουργού» Ανάπτυξης, Γιώργου Σταθάκη, αλλά και του βουλευτή Ζακύνθου, Σταύρου Κοντονή.

Ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, έκανε λόγο για κάλπες την Άνοιξη και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, υπό την προϋπόθεση να συμφωνηθεί από πριν ημερομηνία εκλογών. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Κοντονής, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, «αρκεί το Φεβρουάριο να πάμε στις εκλογές», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 Διευκρινίσεις και διορθώσεις

Στην Κουμουνδούρου υπήρξε αιφνιδιασμός και... αφού έπεσαν αρκετά τηλέφωνα, αμφότεροι οι κκ. Σταθάκης και Κοντονής εξέδωσαν διευκρινιστικές δηλώσεις, τασσόμενοι υπέρ της εκλογής Προέδρου από νέα Βουλή. «Θεωρώ πως η προσφυγή στις κάλπες συνιστά αδήριτη ανάγκη, άμεσα συνδεδεμένη με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Επίσης, υποστηρίζω πως η παρούσα βουλή δεν διαθέτει τους απαιτούμενους συσχετισμούς για να το πετύχει. Αν η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να πιάσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών ας το επιχειρήσει, θα διαψευσθεί. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι σαφή: πρώτα εκλογές και μετά εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», επισήμανε, στη διορθωτική του δήλωση ο Σταύρος Κοντονής, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε: «η δήλωσή μου στην πρωινή συνέντευξη αφορά στην αναγκαιότητα η κυβέρνηση να συναινέσει στη διενέργεια βουλευτικών εκλογών την άνοιξη. Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί μόνο τότε να προκύψει με συναινετικές διαδικασίες, με βάση τους νέους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς».

Παρέμβαση Παππά

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις διευκρινιστικές δηλώσεις, τα «φάλτσα» θόλωσαν την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για «εκλογές εδώ και τώρα» -κάτι που αποτελεί κεντρικό πολιτικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα εδώ και πολλούς μήνες. Την «θολή» εικόνα ανέλαβε να «μαζέψει» ο εξ απορρήτων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα , επιχείρησε να «μαζέψει» τα «φάλτσα», διαβεβαιώνοντας πως «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει» και ζητώντας «εκλογές χθες».

Παράλληλα, από το βήμα της Βουλής και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ουσιαστικά απευθύνθηκε στον Γιώργο Σταθάκη, δηλώνοντας: «μία είναι η λύση: να φύγει αμέσως αυτή η κυβέρνηση, εδώ και τώρα εκλογές, καμία συναίνεση για εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή».

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.