ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΥΠΕΣ προς Σύρους πρόσφυγες: Να υποβάλετε αίτημα για πολιτικό άσυλο

Η μόνη λύση για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και εννέα ημέρες και νύχτες στο Σύνταγμα είναι να υποβάλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο διαμηνύει το υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής.
Ειδικότερα το υπουργείο μοίρασε στους Σύρους πρόσφυγες ενημερωτικό κείμενο το οποίο στη συνέχεια κοινοποίησε στον Τύπο.
Σε αυτό επεξηγείται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου οι πρόσφυγες να μεταφερθούν και να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Διότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι πρόσφυγες δύνανται να υποβάλλουν αίτημα μόνον στην Ελλάδα που αποτελεί πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε..
Επεξηγείται ότι μόνη δυνατότητα μετάβασης στην Ευρώπη είναι η υποβολή αιτήματος για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Με τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα από το ελληνικό κράτος, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν για τρεις μήνες ανά εξάμηνο σε άλλο κράτος της Ε.Ε..
Για όσους έχουν συγγενείς α' βαθμού σε άλλο κράτος της Ε.Ε., υπάρχει η δυνατότητα της οικογενειακής επανένωσης και μόνιμης εγκατάστασής τους στη χώρα όπου διαμένουν τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους.
Τη διαδικασία θα αναλάβει να φέρει εις πέρας η Υπηρεσία Ασύλου, της οποίας είναι αρμοδιότητα.
Σε ό,τι αφορά το αίτημά τους για παροχή στέγης (δικαίωμα που έλκουν από το διεθνώς κατοχυρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσφύγων), τονίζεται ότι «το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να στεγάσει όλους όσοι έχουν έλθει από τη Συρία». Και προστίθεται ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί στέγη ιδίως σε περιπτώσεις οικογενειών και μικρά παιδιά που είναι άστεγες».
Όσον αφορά στο καίριο θέμα της εργασίας, υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητη η αίτηση για πολιτικό άσυλο προκειμένου να λάβουν δικαίωμα νόμιμης εργασίας.
Και προστίθεται: «Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εργασία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι».
Σημειώνεται σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι πρόσφυγες δεν θέλουν να αποκτήσουν καθεστώς πρόσφυγα στην Ελλάδα αλλά σε άλλο κράτος, είναι το γεγονός ότι η αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας στην Ελλάδα τους παρέχει δικαίωμα νόμιμης εργασίας μόνο στην Ελλάδα.
Κάτι που οι πρόσφυγες θα ήθελαν να αποφύγουν, δεδομένης της κατάστασης στη χώρα. Γι αυτό και τις προηγούμενες ημέρες απευθύνθηκαν σε πρεσβείες των χωρών, στις οποίες επιδιώκουν να μετοικήσουν (χώρες προτίμησής τους είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία), από τις οποίες απορρίφθηκε το αίτημά τους για απευθείας μετάβαση στις χώρες αυτές.
Τέλος το επίσημο ενημερωτικό κείμενο της Γ. Γραμματείας Κοινωνικής Συνοχής καταλήγει απευθυνόμενο στους Σύρους πρόσφυγες:
«Η παραμονή σας στην πλατεία Συντάγματος δεν έχει να σας προσφέρει τίποτα. Ακολουθείστε το μόνη οδό που σας δίνει τη δυνατότητα να ζήσετε με αξιοπρέπεια. Ελάτε να υποβάλλετε αίτηση για άσυλο».

Και το ΠΑΣΟΚ

«Απευθύνουμε έκκληση στους πρόσφυγες να σταματήσουν την απεργία πείνας και να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα» αναφέρει ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη συνεχιζόμενη διαμαρτυρία των προσφύγων από τη Συρία στο Σύνταγμα.
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη λύπη του γιατί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν τα μέλη του στο χώρο της διαμαρτυρίας, διαπίστωσαν ότι οι πρόσφυγες έχουν λανθασμένες πληροφορίες σε σχέση με αυτά που δύναται να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση.
«Το αίτημα για παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στους ενωσιακούς κανόνες όπως ισχύουν σήμερα» αναφέρει η ανακοίνωση και καλεί όσους ισχυρίζονται ότι είναι αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες να μην του δημιουργούν αυταπάτες.
«Οφείλουν να ενημερώνουν για την πραγματικότητα και για το πλαίσιο διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα για την παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων χωρίς τη συγκατάθεση των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε.» σημειώνει ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι πρόσφυγες από τη Συρία δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα και όποιος Σύριος υποβάλλει τη σχετική αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες αναγνωρίζεται ως πρόσφυγας.
Ακόμη τονίζει πως το αίτημα για επιμερισμό των βαρών από το προσφυγικό ρεύμα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι βασικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των χωρών του Νότου που λόγω γεωγραφικής θέσης υποδέχονται τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.
Η Ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οφείλει να συνεχίσει να πιέζει σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά και να διεκδικεί πόρους από τους Ευρωπαίους εταίρους για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων.
«Από την άλλη πλευρά η αντιμετώπιση των σημερινών αναγκών των προσφύγων δεν μπορεί να παραπέμπεται σε αποφάσεις του απώτερου μέλλοντος, είναι σημερινές ανάγκες και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε αυτό πρέπει να συνδράμουν όλοι» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.