ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ, στα εργασιακά, ανοίγει η Ν.Δ.

Οι «κόκκινες γραμμές» και η τρόικα δοκιμάζουν Σαμαρά – Βενιζέλο

Ενώ η διαπραγμάτευση με την τρόικα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως σκληρή, με τα δημοσιονομικά, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά να αποτελούν θέματα – αγκάθια για την κυβέρνηση αλλά και «κλειδί» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό στήνουν τα δικά τους... μέτωπα.

Το πεδίο της αντιπαράθεσης δεν αποκλείεται να είναι τα εργασιακά και, κυρίως, το ζήτημα του τρόπου λήψης της απόφασης για απεργία.

Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, και το πρώτο «Παρίσι», το Μέγαρο Μαξίμου άφηνε να εννοηθεί ότι είναι η δυσκαμψία του ΠΑΣΟΚ ως προς τα συνδικαλιστικά ζητήματα που δημιουργεί προβλήματα στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.

Στην πορεία, βέβαια, αποδείχθηκε ότι υπήρχαν πολλά ακόμη μέτωπα (από το δημοσιονομικό και το ΦΠΑ μέχρι το ασφαλιστικό και το μισθολόγιο στο Δημόσιο), ωστόσο το ζήτημα των εργασιακών παρέμεινε.

Και μπορεί οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να συμφώνησαν στην προσαρμογή του λοκ άουτ, που ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία, με επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων που απαιτούνται ή στην αλλαγή του καθεστώτος για τις συνδικαλιστικές άδειες, ωστόσο η τρόικα επέμεινε – και επιμένει – και στο ζήτημα των απεργιών τόσο ως προς το χρόνο προειδοποίησης όσο και ως προς την υποχρέωση υπερψήφισης της απόφασης για απεργίας από την πλειοψηφία του συνόλου των μελών κάθε συνδικάτου.

Χθες, η Νέα Δημοκρατία, με τον πλέον επίσημο τρόπο, δηλαδή δια του Γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου εμφανίστηκε να αποδέχεται τις αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών.

Μιλώντας στο Real, ο κ. Παπαμιμίκος τάχθηκε υπέρ της υποχρέωσης λήψης απόφασης από το 50% +1 των εγγεγραμμένων μελών των συνδικάτων για την προκήρυξη απεργίας.

«Δεν μπορώ να καταλάβω που είναι το κακό, γιατί να μην υπάρχει μια διάταξη που θα προβλέπει πως για να μπορέσει να κηρυχτεί μια απεργία, να απαιτείται η συναίνεση του 50% συν 1 των μελών ενός συνδικάτου κι όχι μόνο μιας μικρής μειοψηφίας, που συμμετέχει σήμερα στις συνελεύσεις συνδικαλιστών. Αυτό βλέπουμε σε αρκετές επιχειρήσεις, αυτό βλέπουμε στα Πανεπιστήμια.Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε το φαινόμενο σε πολλές επιχειρήσεις να εργάζονται 500 άτομα, να εργάζονται και 30 από αυτούς να παίρνουν αποφάσεις για να κλείνουν οι επιχειρήσεις» επεσήμανε ο κ. Παπαμιμίκος.

Ουσιαστικά, ο Γραμματέας της Ν.Δ. επισημοποίησε τη θέση που, ατύπως, προέβαλλε μέχρι τώρα το Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι όσο πλησιάζουμε προς την ώρα της τελικής κρίσης για την αξιολόγηση τόσο θα αυξάνονται και οι εντάσεις μεταξύ των εταίρων της δικομματικής κυβέρνησης.

Η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Παπαμιμίκου αντιμετωπίστηκε με... κατανόηση από το Μαξίμου, στελέχη του οποίου εκτιμούσαν πως εάν τελικά η τρόικα επιμείνει στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου για την προϋπόθεση του 50% + 1 στις απεργίες, το ΠΑΣΟΚ εν τέλει δεν θα εγείρει μείζονες αντιδράσεις. Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχθεί καθώς το ήδη πιεζόμενο, άλλοτε κραταιό, κόμμα δεν θα έχει, πλέον, λόγο

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.