ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως αποφασίστηκε η εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

«Κρόσια» τα νεύρα της Αθήνας με την τρόικα

Το «μεγάλο παζάρι» και τα «καυτά μέτωπα».

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Κρόσια» έχουν γίνει τα νεύρα της ελληνικής πλευράς από τις απαιτήσεις που προβάλλουν οι δανειστές για να ξεκινήσει η αξιολόγηση της οικονομίας: Ήδη η Αθήνα αναδιπλώθηκε στο ζήτημα των 100 δόσεων του ΕΝΦΙΑ μετά τις ενστάσεις των πιστωτών.

Το «μπρα-ντε-φερ» ανάμεσα στο κυβερνητικό επιτελείο και τους δανειστές δείχνει σκληρό και τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία «στενεύουν»: Το υπουργείο Οικονομικών μετά τις επισημάνσεις των δανειστών για την «τρύπα» που προκαλεί στα δημόσια έσοδα η εξόφληση και του ΕΝΦΙΑ σε 100 δόσεις υποχρεώθηκε ουσιαστικά σε διόρθωση του «λάθους».

Μάλιστα, παραμένει σε εκκρεμότητα το εάν θα ισχύσει κάτι ανάλογο και για την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.
Για να «χρυσώσουν το χάπι» πάντως, στελέχη του ΥΠΟΙΚ έλεγαν πως η τροπολογία που είναι αναγκαία και θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στην Βουλή, είναι κίνηση... δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, υποστήριζαν ότι από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών (περίπου 4 εκατομμύρια) έχει υπόλοιπο ΕΝΦΙΑ που δεν μπορεί να ρυθμιστεί σε περισσότερες από 10- 12 δόσεις, καθώς η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ, η διατήρηση του νόμου ως έχει (προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης ως 100 δόσεις και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών) ουσιαστικά ευνοεί τις μεγάλες οφειλές ΕΝΦΙΑ άρα τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες!

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι γιατί δεν είχε αναλυθεί με τέτοιο τρόπο η επίμαχη διάταξη, όταν ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από μερικές μόνο ημέρες.

Μάλιστα, η κίνηση αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αφού συνοδεύεται ουσιαστικά από «άδειασμα» της Κατερίνας Σαββαϊδου, η οποία δημοσίως δήλωνε ότι ο νόμος δεν διαχωρίζει τις οφειλές κι ότι συμπεριλαμβάνονται οι οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές διατηρούν ανοιχτά μια σειρά από «καυτά μέτωπα», όπως αυτά των κόκκινων δανείων, του δημοσιονομικού κενού, και το δημοσιονομικό κενό με τις εκτιμήσεις της τρόικας να το “βλέπουν” πάνω από τα 2,5δισ ευρώ.

Και βέβαια, πέραν αυτών η τρόικα επιμένει ότι σε αυτή την αξιολόγηση θα πρέπει να αποφασιστούν επιπλέον παρεμβάσεις στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία κ.α) στο Ασφαλιστικό και στο μισθολόγιο του Δημοσίου, παρά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μεταθέσει χρονικά τη διαπραγμάτευση, μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγα αυτά τα κυβερνητικά στελέχη που ουσιαστικά έχουν αποδεχτεί και την πιθανότητα η διαπραγμάτευση να μην θα ολοκληρωθεί εντός του χρόνου, κάνοντας έτσι πολύ πιθανή την επέκταση του μνημονίου και μετά το 2014, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για το επόμενο πρόγραμμα.

Με τις αγορές ουσιαστικά να έχουν βγάλει «απαγορευτικό» σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας για δανεισμό, η ελληνική πλευρά ποντάρει στο ότι δεν υπάρχει άμεση πίεση για ρευστό, καθώς η εκτίμηση είναι πως τα χρήματα που υπάρχουν στα Ταμεία, επιτρέπουν στην Αθήνα να την βγάλει μέχρι τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.