ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μύθος οι φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλονται από την κυβέρνηση

Κάθε τρεις και λίγο ένας υπουργός της κυβέρνησης ανακοινώνει φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η Μείωση των συντελεστών φυσικών προσώπων, η μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, η μείωση των συντελεστών φορολόγησης για τις επιχειρήσεις κ.λ.π. είναι στην ατζέντα του κάθε υπουργού ή υφυπουργού της κυβέρνησης.

Προφανώς και η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά. Ωστόσο, οι κυβερνώντες έχουν γυρίσει στα παλαιά χρόνια της πλειοδοσίας.
Μόνο που αυτή τη φορά δεν αποφασίζει η κυβέρνηση για τις αλλαγές στη φορολογία. ‘Η τουλάχιστον δεν μπορεί να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις εάν δεν δώσει κάτι άλλο. Όπως νέο ασφαλιστικό, νέο μισθολόγιο κλ.π. νέες μειώσεις στις συντάξεις. Θέματα τα οποία αποφεύγει όμως να ανοίξει η κυβέρνηση για πολλούς λόγους.

Όλες οι παραπάνω φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε προχθές ο κ. Μαυραγάνης, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν πριν το 2017. Και αυτό το γνωρίζει καλά και ο κ. Μαυραγάνης. Άσχετα εάν οι εξαγγελίες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ανακουφίζουν τους πολίτες.

Το υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι είναι πολύ δύσκολο να αυξηθούν τα έσοδα τα επόμενα δύο- τρία χρόνια μέσω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται χρόνος αρκετός για να φανεί όχι στους δείκτες αλλά στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Πάντως, η κυβέρνηση φρόντισε να επεκτείνει την εισφορά αλληλεγγύης μέχρι και το 2016, έστω μειωμένη κατά 30% διότι τα νούμερα για τον προϋπολογισμό του 2015 δεν έβγαιναν. Είναι δυνατόν να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.